Ο Μάικ Λιντς, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας, αγνοείται μετά τη βύθιση του πολυτελούς γιοτ, στο οποίο επέβαινε, στα ανοιχτά των ακτών του Παλέρμο στη Σικελία.

Ο Λιντς ήταν εκ των συνιδρυτών της εταιρείας λογισμικού «Autonomy» στο Κέιμπριτζ το 1996, η οποία επεκτάθηκε γρήγορα και έγινε μία από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το BBC.

Το 2011 η επιτυχία της εταιρείας του οδήγησε στην πώλησή της στον κολοσσό υπολογιστών Hewlett-Packard για 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η εξαγορά σύντομα διαλύθηκε, καθώς αμφισβητήθηκε η τεράστια τιμή.

Μόλις έναν χρόνο αργότερα, η HP κατέγραψε την αξία της «Autonomy» στα 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια, λέγοντας ότι ο Λιντς είχε υπερβάλει ως προς την αξία της.

Οι κατηγορίες εις βάρος του και η αθώωσή του

Ακολούθησαν χρόνια δικαστικών αγώνων, που κορυφώθηκαν όταν εισαγγελείς των ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του Λιντς το 2018.

Οι εισαγγελείς τον κατηγόρησαν ότι διόγκωσε την αξία της εταιρείας του, χρησιμοποιώντας αναδρομικές συμφωνίες για να παραπλανήσει σχετικά με τις πωλήσεις της. Προσέθεσαν ότι απέκρυψε τη ζημιογόνο δραστηριότητα της επιχείρησης, που αφορά τη μεταπώληση υλικού, και τον κατηγόρησαν, επίσης, ότι εκφόβιζε ή απέλυε άτομα που εξέφραζαν ανησυχίες.

Ωστόσο, τελικά εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2022, για να δικαστεί, μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο με την αθώωσή του.

Σε μια συνέντευξη στο BBC νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Λιντς δήλωσε: «Ο λόγος που κάθομαι εδώ αυτή τη στιγμή, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι μόνο, επειδή ήμουν αθώος, αλλά επειδή είχα αρκετά χρήματα, για να μην παρασυρθώ από μια διαδικασία που προορίζεται να σε εξοντώσει».