Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και έξι αγνοούνται, αφότου το πολυτελές γιοτ με την ονομασία «Bayesian» επλήγη από σφοδρή καταιγίδα και βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Παλέρμο, πρωτεύουσας της Σικελίας. Το μήκους 56 μέτρων ιστιοφόρο, που ταξίδευε με βρετανική σημαία, βυθίστηκε με 22 επιβαίνοντες λίγο πριν από τα ξημερώματα, όπως έγινε γνωστό από την ακτοφυλακή.

Μεταξύ των αγνοουμένων είναι ο βρετανός μεγιστάνας της τεχνολογίας, Μάικ Λιντς, σύμφωνα με πρόσωπο, που γνωρίζει στοιχεία της επιχείρησης διάσωσης. Η σύζυγος του Λιντς, Άντζελα Μπακάρις, διασώθηκε, όπως διευκρίνισε μια άλλη πηγή.

Ο 59χρονος Λιντς αθωώθηκε τον Ιούνιο από δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο για κατηγορίες περί απάτης, που σχετίζονταν με την πώληση της εταιρείας του λογισμικού «Autonomy» στη Hewlett-Packard έναντι του ποσού των 11 δισ. δολαρίων το 2011.

«Αφού τελείωσε η καταιγίδα, παρατηρήσαμε ότι το σκάφος πίσω μας είχε εξαφανιστεί»

Ο καπετάνιος άλλου σκάφους, που βοήθησε στη διάσωση 15 ατόμων από το ιστιοφόρο «Bayesian» ανοικτά του Παλέρμο της Σικελίας, περιέγραψε τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτό βυθίστηκε χθες το βράδυ.

Βύθιση πλοίου στη Σικελία

Ο Κάρστεν Μπόρνερ αναφέρει ότι το δικό του σκάφος χτυπήθηκε από πολύ ισχυρές ριπές τις πρώτες πρωινές ώρες, αλλά κατάφερε να το σταθεροποιήσει χρησιμοποιώντας τη μηχανή. Καθώς το έκαναν αυτό, παρατήρησαν το «Bayesian» κοντά τους και έκαναν ελιγμούς, για να αποφύγουν να το χτυπήσουν. «Καταφέραμε να κρατήσουμε το σκάφος στη θέση του και, αφού τελείωσε η καταιγίδα, παρατηρήσαμε ότι το σκάφος πίσω μας είχε εξαφανιστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως περιγράφει στο BBC, στη συνέχεια παρατήρησαν μια φωτοβολίδα στο νερό και κατευθύνθηκαν προς τον καπνό και το φως, όπου βρήκαν μια σωσίβια σχεδία να παρασύρεται στη θάλασσα.

«Την κράτησα στην επιφάνεια με όλη μου τη δύναμη» – Μητέρα περιγράφει τη διάσωση του παιδιού της

Βρετανίδα μητέρα έσωσε το παιδί της, κρατώντας το κεφάλι του πάνω από το νερό μέχρι να φτάσουν οι διασώστες. Η Σάρλοτ, 35 ετών, η οποία ταξίδευε μαζί με τον σύζυγό της, με συναδέλφους από μια λονδρέζικη επιχείρηση και φίλους, περιέγραψε πως έχασε την κόρη της «για δύο δευτερόλεπτα», ενώ είχαν πέσει στο νερό, προτού καταφέρει να την πιάσει.

«Την κράτησα στην επιφάνεια με όλη μου τη δύναμη, τα χέρια μου τεντωμένα προς τα πάνω, για να μην πνιγεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους της «La Repubblica». «Ήταν όλα σκοτεινά. Μέσα στο νερό δεν μπορούσα να κρατήσω τα μάτια μου ανοιχτά. Φώναζα για βοήθεια, αλλά το μόνο που άκουγα γύρω μου ήταν οι κραυγές των άλλων». Η εφημερίδα «Corriere della Sera» αναφέρει ότι το κοριτσάκι, ενός έτους, αγκάλιασε τον πυροσβέστη που τη διέσωσε μέσα στα κύματα.

«Ευτυχώς, η σωσίβια λέμβος άνοιξε και έτσι έντεκα από εμάς ανεβήκαμε εκεί», περιέγραψε η ίδια στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων «Ansa». Η γυναίκα και το μωρό της νοσηλεύονται, όμως δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Στο γιοτ επέβαιναν πολλοί Βρετανοί, δύο Αγγλογάλλοι, ένας Ιρλανδός, ένας Νεοζηλανδός και ένας Σριλανκέζος, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Adnkronos».

«Ένας νεκρός εντοπίσθηκε στο κύτος, αλλά δεν έχει ανασυρθεί από το βάθος των 50 μέτρων», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

«Επικρατούσαν θυελλώδεις άνεμοι. Αναμενόταν κακοκαιρία, όχι όμως σε αυτό το μέγεθος», δήλωσε αξιωματικός του λιμενικού στο Reuters.

Καταιγίδες και ισχυρές βροχοπτώσεις σάρωσαν την Ιταλία τις τελευταίες ημέρες, με πλημμύρες και κατολισθήσεις να προκαλούν μεγάλες ζημιές στο βόρειο τμήμα της χώρας, έπειτα από εβδομάδες ζέστης.

Οκτώ από τους διασωθέντες διακομίστηκαν σε τοπικά νοσοκομεία. Όλοι τους βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ.

Η εταιρεία διαχείρισης σκαφών αναψυχής παρέχει όλη την απαραίτητη υποστήριξη

Η Camper & Nicholsons, διαχειρίστρια εταιρεία του «Bayesian», επιβεβαίωσε στο BBC ότι το σκάφος βυθίστηκε γύρω στις 04:30 (τοπική ώρα) κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων. Η εταιρεία δήλωσε ότι στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 12 επισκέπτες και 10 μέλη του πληρώματος. Σε ανακοίνωσή της πρόσθεσε: «Η ιταλική ακτοφυλακή ηγείται των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και έχει περισυλλέξει με ασφάλεια 15 άτομα. Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται. «Προτεραιότητά μας είναι να συνδράμουμε στις συνεχιζόμενες έρευνες και να παρέχουμε κάθε απαραίτητη υποστήριξη στους διασωθέντες επιβάτες και το πλήρωμα».

Η ιταλική ακτοφυλακή γνωστοποίησε ότι δύτες πραγματοποιούν έρευνες στο ναυάγιο, σε βάθος 49 μέτρων.

Οι εισαγγελείς στην πόλη Τέρμινι Ιμερέζε ξεκίνησαν έρευνα, για να εξακριβωθούν τα αίτια του ναυαγίου.