Το 1977 ήταν μια σημαντική χρονιά για τον πλανήτη μας και την εξερεύνηση του διαστήματος, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, σαν σήμερα, εκτόξευσαν το διαστημόπλοιο Voyager 2 αλλά και μαζί του τον «χρυσό δίσκο», με σκοπό αν τον βρουν οι εξωγήινοι, να καταλάβουν τι γίνεται στη Γη.

Το Voyager 2 ήταν ένα από τα δύο πανομοιότυπα διαστημόπλοια του προγράμματος Voyager, με το άλλο να είναι το Voyager 1, το οποίο εκτοξεύτηκε λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 5 Σεπτεμβρίου 1977. Πρόκειται για ένα από τα πιο επιτυχημένα και μακροχρόνια διαστημικά προγράμματα, που απέδειξε τις δυνατότητες της ανθρωπότητας στην εξερεύνηση του διαστήματος και την αναζήτηση γνώσης πέρα από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος.

Το Voyager 2 σχεδιάστηκε αρχικά για να μελετήσει τους εξωτερικούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος: τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα. Η πορεία του επιλέχθηκε ώστε να εκμεταλλευτεί μια σπάνια πλανητική διάταξη που συμβαίνει κάθε 176 χρόνια, επιτρέποντας στο διαστημόπλοιο να χρησιμοποιήσει τη βαρύτητα των πλανητών για να επιταχύνει το ταξίδι του, περνώντας από τον έναν πλανήτη στον άλλο με λιγότερη ανάγκη για καύσιμα.

Το Voyager 2 κατόρθωσε να περάσει από τον Δία το 1979, τον Κρόνο το 1981, τον Ουρανό το 1986 και τον Ποσειδώνα το 1989, αποστέλλοντας πίσω στη Γη πολύτιμα δεδομένα και εικόνες. Για παράδειγμα, ανακάλυψε τους δακτυλίους του Δία και του Ουρανού, νέους δορυφόρους γύρω από τους πλανήτες αυτούς, και τα πρώτα σαφή στοιχεία για τις συνθήκες στους εξωτερικούς πλανήτες.

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αποστολής του στους εξωτερικούς πλανήτες, το Voyager 2 συνέχισε το ταξίδι του έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Το 2018, το διαστημόπλοιο πέρασε τα όρια της ηλιόσφαιρας, εισερχόμενο στον διαστρικό χώρο. Αυτό το γεγονός σηματοδότησε την αρχή μιας νέας φάσης για την αποστολή, καθώς το Voyager 2 συνεχίζει να αποστέλλει δεδομένα από περιοχές του διαστήματος που δεν έχουν ποτέ εξερευνηθεί.

Ο “Χρυσός Δίσκος”

Ένα από τα πιο διάσημα στοιχεία της αποστολής Voyager είναι ο Χρυσός Δίσκος (Golden Record) που μεταφέρει το Voyager 2. Ο δίσκος αυτός, με επιλογές κυρίως του διάσημου αστρονόμου και κοσμολόγου, Καρλ Σαγκάν, περιέχει ήχους και εικόνες της Γης, επιλεγμένα μηνύματα για να παρουσιάσουν την ποικιλομορφία της ζωής και του πολιτισμού στον πλανήτη μας, σε περίπτωση που το διαστημόπλοιο συναντήσει εξωγήινη ζωή.

Αναλυτικά, ο Χρυσός Δίσκος περιλάμβανε:

  1. Μουσική από διάφορες κουλτούρες: Κλασικά κομμάτια από συνθέτες όπως ο Μπαχ, ο Μπετόβεν και ο Στραβίνσκι και παραδοσιακή μουσική από διάφορες χώρες, όπως η Ινδία, η Κίνα, και η Ιαπωνία καθώς και Blues και Rock κομμάτια, όπως το “Johnny B. Goode” του Chuck Berry.
  2. Ήχους της Γης: Φυσικούς ήχους από τον πλανήτη μας, όπως ήχους από κεραυνούς, βροχή, ανέμους, θάλασσες καθώς και ήχους ζώων αλλά ανθρώπινης δραστηριότητας όπως το γέλιο, το κλάμα και ήχους από εργαλεία.
  3. Μηνύματα σε 55 γλώσσες: Στον δίσκο έχουν καταγραφεί μηνύματα καλωσορίσματος από τη Γη σε 55 διαφορετικές γλώσσες, μεταξύ των οποίων τα αρχαία ελληνικά και η γλώσσα των Σουμερίων, έχοντας ως στόχο να δείξουν τη γλωσσική ποικιλομορφία του ανθρώπινου πολιτισμού.
  4. Εικόνες: Ο δίσκος περιέχει 116 εικόνες που παρουσιάζουν διάφορες πτυχές της ζωής στη Γη, όπως φυσικά τοπία και γεωλογικά φαινόμενα, είδη ζώων και φυτών, δραστηριότητες όπως η γεωργία, ο αθλητισμός και οι τέχνες καθώς και τεχνολογίες και επιστημονικά επιτεύγματα.
  5. Επιστημονικές πληροφορίες: όπως διαγράμματα και πληροφορίες για τη θέση του ηλιακού μας συστήματος, το DNA και βασικές αρχές της φυσικής και των μαθηματικών.
  6. Μήνυμα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ: Ο δίσκος περιλαμβάνει ηχογραφημένα μηνύματα καλωσορίσματος από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Jimmy Carter, και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Kurt Waldheim.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1619: Οι πρώτοι σκλαβωμένοι Αφρικανοί φτάνουν στο Τζέιμσταουν, θέτοντας τις βάσεις για τη δουλεία στη Βόρεια Αμερική.

1882: Ακούγεται για πρώτη φορά στη Μόσχα, στον Καθεδρικό του Σωτήρα, η «Οβερτούρα 1812» του Πιότρ Τσαϊκόφσκι. Πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά και γνωστά έργα της κλασικής μουσικής, που δημιουργήθηκε για να τιμήσει τη νίκη της Ρωσίας εναντίον του στρατού του Ναπολέοντα κατά την εισβολή του το 1812.

1897: Ο Άγγλος γιατρός, Ρόναλντ Ρος, ανακαλύπτει ότι η ελονοσία μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών, μια ανακάλυψη που έθεσε τις βάσεις για την καταπολέμηση της νόσου. Για την εξαιρετική αυτή συμβολή του στην ιατρική, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1902 και έλαβε τον τίτλο του σερ. Η 20η Αυγούστου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών, υπενθυμίζοντας την κρίσιμη σημασία της ανακάλυψής του για την προστασία της δημόσιας υγείας.

1920: Αρχίζει στο Ντιτρόιτ τη λειτουργία του ο πρώτος εμπορικός ραδιοφωνικός σταθμός.

1920: Ιδρύεται στο Κάντον του Οχάιο, η NFL ως American Professional Football Association.

1940: Ο εξόριστος στο Μεξικό, Λέων Τρότσκι, τραυματίζεται θανάσιμα με ορειβατική αξίνα από τον Ραμόν Μερκαντέρ. Πεθαίνει την επόμενη ημέρα.

1942: Ο Γκλεν Σίμποργκ και ομάδα χημικών απομονώνουν για πρώτη φορά το πλουτώνιο.

1954: Η Ελλάδα καταθέτει την πρώτη της προσφυγή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) με στόχο την προώθηση της αυτοδιάθεσης του κυπριακού λαού και με κύριο αίτημα την εφαρμογή των αρχών της ισότητας και της αυτοδιάθεσης, που αποτελούν θεμελιώδεις αξίες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η κίνηση αυτή από την πλευρά της Ελλάδας έγινε σε μια περίοδο όπου το Κυπριακό ζήτημα άρχισε να παίρνει διεθνείς διαστάσεις, καθώς η Κύπρος τελούσε υπό βρετανική αποικιακή διοίκηση και οι Έλληνες της Κύπρου ζητούσαν την Ένωση με την Ελλάδα. Ήταν μια απόπειρα να διεθνοποιηθεί το ζήτημα και να ασκηθεί πίεση στους Βρετανούς ώστε να επιτρέψουν την αυτοδιάθεση του κυπριακού λαού.

Το γεγονός ότι αυτή η προσφυγή προκάλεσε τόσο έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα αποδεικνύει τη σημασία που είχε το Κυπριακό για την ελληνική κοινωνία. Το παλλαϊκό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ήταν μια ένδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος και της υποστήριξης που είχε η υπόθεση της Κύπρου από την ελληνική κοινή γνώμη. Ωστόσο, η ένταση των διαδηλώσεων οδήγησε σε συγκρούσεις με την αστυνομία, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πάνω από 100 τραυματίες πολίτες, καθώς και 24 τραυματίες αστυνομικοί.

1968: Τα στρατεύματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας εισβάλουν στην Τσεχοσλοβακία και τερματίζουν την «Άνοιξη της Πράγας». Μόνο η Αλβανία και η Ρουμανία αρνούνται να συμμετάσχουν στην επιχείρηση των 650.000 στρατιωτών.

1977: Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν το διαστημόπλοιο «Voyager 2». Το Voyager 2 ήταν ένα από τα δύο πανομοιότυπα διαστημόπλοια του προγράμματος Voyager, με το άλλο να είναι το Voyager 1, το οποίο εκτοξεύτηκε λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 5 Σεπτεμβρίου 1977.

1980: Ο Αυστριακός, Ρέινχολντ Μέσνερ, γίνεται ο πρώτος ορειβάτης που κατακτά μόνος του την κορυφή του Έβερεστ.

1980: Συνάντηση πραγματοποιούν στην Κέρκυρα, με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου, οι πέντε σοσιαλιστές ηγέτες της Νότιας Ευρώπης.

1982: Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 1972, που καταργεί την ποινική δίωξη της μοιχείας.

1993: Υπογράφεται η συμφωνία του Όσλο μεταξύ της PLO και του Ισραήλ. «Αρχιτέκτονες» είναι οι ηγέτες των δύο μερών, Γιάσερ Αραφάτ και Γιτζάκ Ράμπιν, υπό την αιγίδα του προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Αποφασίζεται η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και αναγνωρίζεται το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ελέγχουν τα του οίκου τους.

2004: Την ώρα που οι Έλληνες πανηγυρίζουν την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών της κωπηλασίας, η ΔΟΕ αφαιρεί το μετάλλιο από τον Λεωνίδα Σαμπάνη και τον αποκλείει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Πρόκειται για το πρώτο μετάλλιο που αφαιρείται στο πλαίσιο των Ολυμπιακών του 2004 για παράβαση του κανονισμού περί χρήσης απαγορευμένων ουσιών.

Γεννήσεις

1929 – Παύλος Γιαννακόπουλος, έλληνας επιχειρηματίας

1948 – Ρόμπερτ Πλαντ, άγγλος τραγουδιστής

1949 – Νικόλας Άσιμος, έλληνας τραγουδοποιός

Θάνατοι

1915 – Πάουλ Έρλιχ, γερμανός επιστήμονας

1995 – Ούγκο Πρατ, ιταλός σχεδιαστής και σεναριογράφος κόμικς