Την αυγουστιάτικη πανσέληνο έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι απανταχού ρομαντικές ψυχές -και όχι μόνο- απόψε το βράδυ.

Το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου», όπως ονομάζεται αλλιώς η σημερινή πανσέληνος, φώτισε τον ουρανό και οι εικόνες από το Σούνιο και τον ναό του Ποσειδώνα αλλά και τον Υμηττό και το Ναύπλιο είναι πραγματικά εντυπωσιακές.

Η αποψινή πανσέληνος είναι, μάλιστα, μια υπερπανσέληνος, φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο.

Πώς πήρε την ονομασία «φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος ονομάζεται και «πανσέληνος του Οξύρρυγχου» προς τιμήν των ιθαγενών Αμερικανών.

Σύμφωνα με το Old Farmer’s Almanac, που ξεκίνησε να δημοσιεύει τα ονόματα των πανσελήνων για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1930, η πανσέληνος του Αυγούστου πήρε την ονομασία «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» εξαιτίας του ενδημικού ψαριού «μουρούνα» του γλυκού νερού των Μεγάλων Λιμνών και της λίμνης Champlain. Το συγκεκριμένο ψάρι αλιεύεται εύκολα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του καλοκαιριού και αποτελούσε βασική πηγή τροφής για τους αυτόχθονες Αμερικανούς που ζούσαν στην περιοχή.

Ο όρος «υπερπανσέληνος» επινοήθηκε χρόνια αργότερα και ειδικότερα το 1979 από τον αστρολόγο Richard Nolle ως μια νέα ή μια πανσέληνος που συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο 90% της πλησιέστερης προσέγγισής της στη Γη.