Η φιλοσοφία τους συμπυκνώνεται στο ρητό, «Το παν είναι να θέλεις, μια
φράση που τους συντροφεύει
καθημερινά, εδώ και 30 χρόνια στις διασωστικές και ανθρωπιστικές αποστολές τους σε όλο τον κόσμο.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ξεκίνησε το έργο της το 1978 από τη Θεσσαλονίκη, απαριθμώντας μόλις δέκα διασώστες. Σήμερα έχει 4.500 εθελοντές σε όλη την Ελλάδα, με πλήθος επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, εντός και εκτός των συνόρων. Όπως οι αποστολές στην Αϊτή, που έχουν κάνει την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης γνωστή σε όλο τον κόσμο και έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

Η τελευταία αποστολή τους στην Αϊτή ολοκληρώθηκε πριν από 1,5 μήνα. Και μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να απομακρύνθηκαν από την Αϊτή, ωστόσο, όπως επισημαίνουν διαρκώς τα μέλη της Ομάδας, οι ανάγκες παραμένουν.

«Η κατάσταση στη χώρα παραμένει η ίδια. Οι ανάγκες είναι τεράστιες σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υγειονομικά υλικά και είδη διατροφής και επιτείνονται ακόμα περισσότερο λόγω των μουσώνων. Υπάρχουν άτομα που κοιμούνται κάτω από τέντες, ούτε καν σε σκηνές», τονίζει ο Αθανάσιος Σωτηράκης, πρόεδρος της ομάδας.

Για όλη αυτή την προσφορά τους τιμήθηκαν από το γενικό πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Κριστιάν Τιμονιέ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Εθνική Γιορτή της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.