Το πολωνικό ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός γενικότερα πενθούν για την απώλεια του Φράντισεκ Σμούντα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. Ο Σμούντα νοσηλευόταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες με σοβαρό πρόβλημα υγείας, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να αναρρώσει.

Ο εκλιπών υπήρξε μια εμβληματική φιγούρα στο πολωνικό ποδόσφαιρο, έχοντας υπηρετήσει ως προπονητής της εθνικής ομάδας από το 2009 έως το 2012. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, οδήγησε την Πολωνία στο Euro 2012, που φιλοξενήθηκε στην Πολωνία και την Ουκρανία, όπου αντιμετώπισε και την Ελλάδα.

Από το 1983 έως το 2022, ο Φράντισεκ Σμούντα είχε μια μακρά και επιτυχημένη προπονητική καριέρα, καθοδηγώντας πολλές από τις κορυφαίες ομάδες της Πολωνίας. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και οδήγησε τη Βίτζεβ Λοτζ στους ομίλους του Champions League το 1996, μια σημαντική επιτυχία για το πολωνικό ποδόσφαιρο. Το 2004, διετέλεσε προπονητής της Ομόνοιας στην Κύπρο, προσθέτοντας ακόμα μία διεθνή εμπειρία στο βιογραφικό του.