Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία έχει συγκεντρώσει πάνω από 120.000 στρατιώτες στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, ενώ η χώρα του έχει αναπτύξει περίπου το ένα τρίτο των ενόπλων δυνάμεών της κατά μήκος της μεθορίου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Ο Λουκασένκο δεν προσδιόρισε τον ακριβή αριθμό των στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί. Σύμφωνα με την έκθεση του 2022 του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS), ο επαγγελματικός στρατός της Λευκορωσίας αριθμεί περίπου 48.000 στρατιώτες, ενώ περίπου 12.000 είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια των συνόρων.

«Βλέποντας την επιθετική τους στάση, έχουμε αναπτύξει τον στρατό μας σε διάφορα σημεία κατά μήκος των συνόρων, ώστε σε περίπτωση πολέμου να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη χώρα», δήλωσε ο Λουκασένκο στη ρωσική κρατική τηλεόραση, σύμφωνα με το Belta.

Το Κίεβο δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αίτημα του Reuters για σχόλια. Χθες, το Κίεβο δήλωσε ότι δεν έχει παρατηρήσει συγκέντρωση λευκορωσικών στρατευμάτων στα σύνορα.

Ο Λευκορώσος ηγέτης, πιστός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά την εισβολή ουκρανικών στρατευμάτων στη Ρωσία στις 6 Αυγούστου, όταν χιλιάδες στρατιώτες από το Κίεβο πέρασαν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις.

Ο υπουργός Άμυνας της Λευκορωσίας, Βίκτορ Χρένιν, δήλωσε την Παρασκευή ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ένοπλης πρόκλησης από την Ουκρανία και ότι η κατάσταση στα σύνορα των δύο χωρών παραμένει τεταμένη.

Ο Λουκασένκο ανέφερε επίσης ότι τα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας έχουν ναρκοθετηθεί “όπως ποτέ άλλοτε” και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα υποστούν τεράστιες απώλειες εάν προσπαθήσουν να τα διασχίσουν.