Ύφεση παρουσιάζει η φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο 17/8 στους Φούρνους Κορσέων. Η πυρκαγιά δεν έχει ενεργό μέτωπο αλλά μικρές αναζωπυρώσεις και οι πυροσβέστες παραμένουν όπως επίσης και οι εθελοντές βρίσκονται επί ποδός.

Η φωτιά έφτασε έξω από τις αυλές των σπιτιών και περιμετρικά στην εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη. Οι δασοκομάντος οι οποίοι έφτασαν από τη Σάμο, με τη συνεργασία των εθελοντών του νησιού αλλά και των κατοίκων, κατάφεραν να σώσουν τον οικισμό. Αργά το απόγευμα χρειάστηκε 19 κάτοικοι από το Καμάρι να μεταφερθούν στον Άγιο Μηνά με πλωτά σκάφη του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη. Μόλις τα πράγματα καλυτέρεψαν επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Η πυρκαγιά, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, πήρε γρήγορα διαστάσεις και έφτασε στην περιοχή πάνω από το Καμάρι και κοντά, από τη μία πλευρά, στη Χρυσομηλιά και από την άλλη στο Μπαλί. Στις 23:00 το βράδυ ξεκίνησε το πλωτό σκάφος 060 του λιμενικού σώματος με την επωνυμία Φούρνοι μεταφέροντας άνδρες τις ΕΜΟΔΕ, τον διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Σάμου και τον αντιπεριφερειάρχη του νησιού. Μόλις και οι υπόλοιποι θα δασοκομάντος πάτησαν το πόδι τους στο νησί στήθηκε μία ολόκληρη επιχείρηση για να κρατήσουν τη φωτιά περιμετρικά των οικισμών χωρίς να τους πλησιάσει, μέχρι το πρώτο φως της ημέρας που θα μπορούσαν και πάλι τα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν.

Γύρω στις 4:00 τα ξημερώματα η φωτιά, που στην αρχή είχε παρουσιάσει ύφεση λόγω της προσπάθειας που έκαναν οι επίγειες δυνάμεις, πήρε ξαφνικά διαστάσεις λόγω της αλλαγής της φοράς του ανέμου και κατάφερε να δημιουργήσει ένα τεράστιο μέτωπο που και αυτή τη φορά πήγαινε προς τον οικισμό Καμάρι. Με αυτοθυσία δασοκομάντος, εθελοντές και κάτοικοι κατάφεραν να συγκρατήσουν και αυτό το μέτωπο, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας το ελικόπτερο της πυροσβεστικής υπηρεσίας που εδρεύει στη Σάμο άρχισε τις ρίψεις, “καθίζοντας” τη φωτιά και στη συνέχεια οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έμπαιναν μέσα στα σημεία που υπήρχαν αναζωπυρώσεις και τις έσβηναν.

Η φωτιά κατέστρεψε 3.000 στρέμματα πυκνής βλάστησης

Λίγο μετά τις 8:30 το πρωί άλλο ένα ελικόπτερο μπήκε στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Η φωτιά λίγο μετά τις 12 είχε μία εντελώς διαφορετική εικόνα, ήταν σε ύφεση με μόνο μικροεστίες. Η δουλειά των πυροσβεστών ήταν τώρα να την οριοθετήσουν και να προσπαθήσουν με τη συνδρομή των ελικοπτέρων να σβήσουν και την τελευταία εστία. Οι άνεμοι έπνεαν συνεχώς με ένταση 7 ίσως και περισσότερα μποφόρ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και όπως μετέδωσε η ΕΡΤ η φωτιά έχει αποτεφρώσει περίπου 3.000 στρέμματα πυκνής χαμηλής βλάστησης. Σε καμιά περίπτωση δεν απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές μόνο κάποια από τα ζώα χάθηκαν και μερικά μελίσσια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε όλο τον χώρο για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.