Για παιδική πορνογραφία κατηγορείται 53χρονος από τη Ρόδο, με τη δίκη του να έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Μαΐου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κω.
Συγκεκριμένα, αντιμετωπίζει κατηγορίες για το αδίκημα της πορνογραφίας ανηλίκων που συνδέεται με τη χρησιμοποίηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας του. Σημειώνεται ότι ο φερόμενος ως δράστης, είχε συλληφθεί πριν από πέντε χρόνια στη Ρόδο, από κλιμάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Σύμφωνα με τη Rodiaki, ο 53χρονος, πάσχει από νοητική υστέρηση για την οποία υπάρχει και σχετική ιατρική βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία και μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Πώς έφτασαν στα ίχνη του
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έλαβε έγγραφα από το εθνικό γραφείο της Europol, τα οποία περιλάμβαναν αναφορές του NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children) των ΗΠΑ. Οι αναφορές αυτές προέρχονταν από διαδικτυακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός των ΗΠΑ και αφορούσαν χρήστες που φέρονταν να κατέχουν ή/και να διαμοιράζουν υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.
Οι εν λόγω εταιρείες είχαν αποστείλει τις αναφορές στον NCMEC, ο οποίος τις μετέφερε στις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές για διερεύνηση.
Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, εντοπίστηκαν 31 ηλεκτρονικά ίχνη που συνδέονταν με χρήστες στην Ελλάδα, οι οποίοι, αφού αποκτούσαν πρόσβαση σε τρεις συγκεκριμένες ιστοσελίδες, κατείχαν και διαμοίραζαν αρχεία με πορνογραφικό υλικό ανηλίκων.
Από την ψηφιακή ανάλυση των δεδομένων προέκυψε η ταυτοποίηση των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών που σχετίζονταν με τα ηλεκτρονικά ίχνη, ενώ στη συνέχεια οι Αρχές εντόπισαν και τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων, για τους οποίους ζητήθηκε άρση του απορρήτου.
Μεταξύ των καταγγελιών που έφτασαν στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπήρξε και αυτή που αφορούσε τον 53χρονο κατηγορούμενο. Σύμφωνα με την αναφορά, ο 53χρονος φέρεται να ανάρτησε στις 16 Σεπτεμβρίου 2018, μέσω του κινητού του τηλεφώνου, έξι αρχεία με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων σε κοινωνικό δίκτυο.
Μετά από τη διερεύνηση των ηλεκτρονικών ιχνών, οι Αρχές οδηγήθηκαν στον 53χρονο. Στις 17 Ιουνίου 2020, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του, παρουσία δικαστικού λειτουργού. Εκεί βρέθηκαν το κινητό τηλέφωνο και η κάρτα SIM του, στα οποία εντοπίστηκαν πλήθος αρχείων παιδικής πορνογραφίας.
Είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους
Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για κακούργημα, ο 53χρονος είχε οδηγηθεί στην ανάκριση, όπου, συνοδευόμενος από τη δικηγόρο του, αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα βίντεο και οι φωτογραφίες που βρέθηκαν στην κατοχή του, τού τα είχε στείλει ένας αλλοδαπός από το Ιράκ, με τον οποίο είχε έρθει σε επαφή μέσω κοινωνικού δικτύου. Ισχυριζόταν ότι το μόνο που έκανε ήταν να αναρτήσει τα έξι βίντεο το 2018, χωρίς να κατανοεί πλήρως την πράξη του.
Από την πλευρά της υπεράσπισης, τονίστηκε ότι ο 53χρονος είχε νοητική υστέρηση, για την οποία υπάρχει ιατρική πιστοποίηση. Επίσης, είχαν ζητήσει τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης και υποστήριξαν ότι ο 53χρονος δεν διέθεσε τα αρχεία σε τρίτους, εκτός από την ανάρτηση στο διαδίκτυο.
Με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Εισαγγελέα, ο 53χρονος είχε αφεθεί ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους. Αυτοί περιλαμβάνουν την απαγόρευση εξόδου από τη Ρόδο και την απαγόρευση προσέγγισης ανηλίκων και χώρων όπου συγκεντρώνονται ανήλικοι, όπως σχολεία και παιδικές χαρές.