Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, αλλά και κατά των Χούθι στην Υεμένη την Κυριακή, καθώς και οι απειλές του προς το Ιράν ότι θα δεχθεί επίθεση με την ίδια ένταση αν συμμετάσχει στις μάχες, «έχουν μια σαφή στρατηγική λογική: να σπάσουν την ενότητα που το Ιράν και οι περιφερειακοί σύμμαχοί του έχουν επιδείξει απέναντι στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», γράφει σε ανάλυσή της η ισραηλινή Haaretz.

Σε αντίθεση με τους προηγούμενους γύρους συγκρούσεων, στις οποίες οι Παλαιστίνιοι έμεναν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν το Ισραήλ, αυτή τη φορά η Χαμάς έχει την ενεργό υποστήριξη του «Άξονα της Αντίστασης», της συμμαχίας διάφορων σιιτικών οργανώσεων στη Μέση Ανατολή υπό την ηγεσία της Τεχεράνης.

Οι IDF επικεντρώθηκαν στο μέτωπο της Γάζας, κρατώντας στάση αναμονής στα υπόλοιπα μέτωπα, ενώ παράλληλα συγκέντρωναν πυρομαχικά για μια εκτεταμένη επιχείρηση στρατηγικών βομβαρδισμών. Οι προετοιμασίες ολοκληρώθηκαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

«Η ισορροπία δυνάμεων αντιστράφηκε. Η Γάζα και οι ισραηλινοί όμηροι που κρατούνταν εκεί περνούν σε δεύτερη μοίρα. Η χρήση βίας στις τελευταίες επιχειρήσεις ξεπέρασε οτιδήποτε είχε κάνει στο παρελθόν η ισραηλινή αεροπορία – τόσο από την άποψη του αριθμού και της φύσης των στόχων που δέχθηκαν επίθεση, όσο και από την ποσότητα των πυρομαχικών που έπεσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με τη Haaretz, υπάρχει ένα σαφές μήνυμα προς το Ιράν: Να ζητήσει σύντομα κατάπαυση του πυρός και να πιέσει για την εφαρμογή της από τη Χεζμπολάχ, τους Χούθι στην Υεμένη και τις σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα άφηνε τη Χαμάς απομονωμένη έναντι των ισραηλινών δυνάμεων, οι οποίες υπό μια τέτοια συνθήκη θα μπορούσαν να φτάσουν σε μια συμφωνία για τους ομήρους πιο κοντινή προς τους όρους που θέτει το Τελ Αβίβ.

Και αν ο ιρανός ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επιμείνει στη συνέχιση των μαχών, «το Ισραήλ θα πλήξει άμεσα το Ιράν, ενώ θα ξεκινήσει μια ριψοκίνδυνη χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο που θα οδηγήσει στην καταστροφή των σιιτικών κοινοτήτων κοντά στα σύνορα, από τις οποίες δρα η Χεζμπολάχ».