Ενώ άλλοι προγραμματιστές βιντεοπαιχνιδιών στρέφονται σε αμφιλεγόμενες αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η Nintendo παραμένει πιστή σε αυτό που την κάνει «ξεχωριστή» -και αυτό σίγουρα δεν είναι η τεχνητή νοημοσύνη.

Μιλώντας στους New York Times, ο ιθύνων νους της Nintendo, Shigeru Miyamoto, αποκάλυψε ότι η στάση της εταιρείας απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη είναι «διαφορετική» από τις περισσότερες άλλες σήμερα.

«Μπορεί να φαίνεται σαν να πηγαίνουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση απλά για χάρη της αντίθετης κατεύθυνσης», εξηγεί ο άνθρωπος πίσω από μερικά από τα πιο εμβληματικά ονόματα στην ιστορία της Nintendo -από το Super Mario μέχρι το The Legend of Zelda. «Γίνεται πολύς λόγος για την τεχνητή νοημοσύνη, για παράδειγμα».

Αυτός είναι ένας τέτοιος τομέας στον οποίο η Nintendo ξεχωρίζει από εταιρείες όπως η EA, η οποία αποκάλεσε πρόσφατα την AI «τον πυρήνα της επιχείρησής μας» κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής παρουσίασης.

«Όταν συμβαίνει αυτό», όπως περιγράφει ο Miyamoto, «όλοι αρχίζουν να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά εκεί είναι που η Nintendo θα προτιμούσε να κινηθεί προς διαφορετική κατεύθυνση». Η πρωτοτυπία είναι άλλωστε ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα της Nintendo.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το gamesradar.com, ο ίδιος ο πρόεδρος της Nintendo, Shuntaro Furukawa, δήλωσε ότι το στούντιο δεν χρειάζεται τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη για να φτιάχνει παιχνίδια, επειδή διαθέτει «τεχνογνωσία δεκαετιών» και δεν θέλει «ζητήματα με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας».

Είπε ότι η εταιρεία στοχεύει «να συνεχίσει να προσφέρει αξία που είναι μοναδική για εμάς και δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της τεχνολογίας». Είναι αρκετά παρόμοιο με τη στάση της ίδιας της Sony σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη -και είμαι αισιόδοξος ότι περισσότεροι προγραμματιστές παιχνιδιών ΑΑΑ θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της.