Στα αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων, αλλά και τα μέτρα αντιμετώπισής τους, αναφέρθηκε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, η οποία μίλησε στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Συνδέσεις».
«Ανακοινώθηκε ότι κατεβαίνει το όριο της ηλικίας. Είδαμε ότι από τα 15 έτη θα είναι 14 τα έτη από τα οποία θα μπορεί ουσιαστικά να διαχειρίζεται η δικαιοσύνη διαφορετικά έναν ανήλικο. Έχουμε δει μέχρι στιγμής ότι παιδιά άνω των 15 ετών έχουν προφυλακιστεί για κάποιες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Μάλιστα δεν θα υπάρχει αναστολή στις ποινές, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα», εξήγησε η κ. Δημογλίδου.
«Παράλληλα, ανεβαίνουν οι ποινές για την παραμέληση εποπτείας ανηλίκων. Για το αδίκημα αυτό βιάστηκαν πολλοί να το λάβουν αρνητικά. Θεωρούν δηλαδή ότι τα παιδιά δεν θα σταματήσουν αυτές τις συμπεριφορές επειδή ακριβώς οι γονείς θα έρθουν αντιμέτωποι με βαρύτατες ποινές. Όμως εδώ θέλουμε να συνετίσουμε και τους γονείς, γιατί έχουμε δει πολλές φορές και έχουμε πει πολλές φορές ότι πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ έχει η οικογένεια. Οπότε θεωρούμε ότι ο γονέας με αφορμή αυτό, γνωρίζοντας ότι θα έρθει αντιμέτωπος με βαρύτατες ποινές, με βαρύτερες τουλάχιστον από ότι μέχρι σήμερα για την παραμέληση της εποπτείας του παιδιού του, ίσως δραστηριοποιηθεί και ενεργοποιηθεί διαφορετικά ώστε να δώσει σημασία σε αυτό το πρόβλημα εντός της οικογένειας», πρόσθεσε.
Για το Panic Button στο κινητό τόνισε: «Είναι μία εφαρμογή πάρα πολύ χρήσιμη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα καταφέρουμε να τη δώσουμε στο κοινό, στους πολίτες. Θα μπορούν δηλαδή να την κατεβάσουν και οι γονείς και τα παιδιά στο κινητό τους τηλέφωνο. Για τους γονείς παρέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες για το πώς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους και να αντιληφθούν ότι κάτι συμβαίνει σε περίπτωση που δεν το έχουν αντιληφθεί. Θα είναι ελεύθερη εφαρμογή για όλους τους πολίτες. Απλώς το κουμπί πανικού, το My Button, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, θα είναι διαθέσιμο μόνο για τους ανηλίκους άνω των 12 ετών και θα μπορούν να το ενεργοποιήσουν σε περίπτωση που βρίσκονται σε κίνδυνο, για να καλούν άμεσα την αστυνομία στο σημείο στο οποίο κινδυνεύουν και κακοποιούνται».