Με τη φωτιά στην Κορινθία ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός στη Βουλή, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε «τη βαθιά του οδύνη για την τραγική απώλεια δύο συμπολιτών μας στην πολύ δύσκολη φωτιά στην Κορινθία. Η φωτιά αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όλα όσα γνωρίζαμε για τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου πρέπει να αναθεωρηθούν».

«Ο αρμόδιος υπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, για να ενημερώσει για την εξέλιξη της φωτιάς και ο κρατικός μηχανισμός είναι πλήρως κινητοποιημένος και ελπίζω να τελειώσουμε σύντομα με αυτή την εκκρεμότητα», συνέχισε.

«Παίρνω τον λόγο σήμερα όχι τόσο για να περιγράψω τα διατάξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, αλλά για να επισημάνω το οικονομικό, κοινωνικό αλλά και τεχνολογικό αποτύπωμα του Κτηματολογίου. Είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί σύντομα», είπε και πρόσθεσε ότι «η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση περιμένει να υλοποιηθεί από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Πρώτος ήταν ο Καποδίστριας και δεύτερος ο Όθωνας το 1836. Όλες οι απόπειρες έμεναν για 150 χρόνια μετέωρες αιχμαλωτίζοντας στο χάος τη διοίκηση και τους πολίτες. Την εκκρεμότητα αυτή ήρθε η κυβέρνηση να λύσει. Ναι, το 2025 η Ελλάδα θα έχει επιτέλους Κτηματολόγιο, έναν ακριβή χάρτη με οριοθετημένα δάση και αιγιαλό και ξεκάθαρο το τι ανήκει στο κράτος και τι στον πολίτη. Όλα αυτά χωρίς παραθυράκια αυθαιρεσίας και ανομίας».

Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας, τόνισε: «Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο και με πρόσωπο φιλικό για όσους θέλουν να κάνουν αγοραπωλησία ακινήτου και θα προσφέρει στην πολιτεία καλύτερους τρόπους να αξιοποιεί τα ακίνητα που διαθέτει. Στην οικονομία θα διευκολύνει νέες επενδύσεις, στην αγορά της κατοικίας θα απεγκλωβίσει ακίνητα και στο περιβάλλον θα ρυθμίσει με διαφάνεια έναν κρίσιμο τομέα που ρυθμίζει την καθημερινή ζωή. Πάνω στους χάρτες θα αποτυπώνονται τα δεδομένα του Κτηματολογίου και αυτά της πολεοδομίας, τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι. Μια βάση την ξεχωριστή ταυτότητα θα ξέρει κανείς πού και τι μπορεί να χτίζει. Στο Κτηματολόγιο θα στηριχθεί το μεγάλο χωροταξικό πρόγραμμα “Δοξιάδης”. Θα οργανώσουμε τις χρήσεις γης και δόμησης σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας».

Οι τρεις προβλέψεις που τα αλλάζουν όλα

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τρεις προβλέψεις εισάγονται προς ψήφιση και έχουν κοινά τη χρήση της τεχνολογίας και την κοινωνική ευαισθησία και εμπιστοσύνη στους πολίτες.

Πρώτον η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης». Και εξήγησε: «Εδώ έχουμε ένα ξεκάθαρο απτό παράδειγμα. Χρησιμοποιείται για να κάνει τον πρώτο νομικό έλεγχο των συμβάσεων. Συγκρίνει κείμενα με κανόνες και εισηγείται την έγκριση μιας πράξης. Είναι το πρώτο απτό παράδειγμα του πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει κάθετα την παραγωγικότητα της δημόσιας διοίκησης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι διαδικασίες που μπορεί να χρειάζονταν δύο ώρες τώρα γίνονται σε λίγα λεπτά και συνεχάρη όσους συνέβαλαν στο να γίνει πράξη αυτό.

«Οι λύσεις που έχουν υιοθετηθεί από το υπουργείο είναι απόλυτα σύμφωνες με τους όρους της ΕΕ για το AI act».

Μητσοτάκης στη Βουλή

«Η δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με τη δυνατότητα του πολίτη να συμπληρώνει ή να διορθώνει στοιχεία για την ιδιοκτησία του. Αυτό θα γίνεται με απλό τρόπο και εξωδικαστικά και θα λειτουργεί από τον Ιανουάριο η πλατφόρμα metavoles.gov.gr. Αλλαγές αυτού του τύπου θα μπορούν να γίνονται μονομερώς. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αίρει μια μεγάλη ταλαιπωρία. Ίδια στόχευση έχει και η μεταβολή παλαιών προσυμφώνων σε συμβόλαια. Παράλληλα η τριετής παράταση που δίνεται».

«Η τρίτη παρέμβαση απευθύνεται σε όσους αμέλησαν να δηλώσουν την περιουσία τους εγκαίρως. Οι πολίτες θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να τα δηλώσουν στο κτηματολογικό γραφείο. Θα γίνονται και αποφάσεις αποχαρακτηρισμού και οι κτηματολογικές εγγραφές θα γίνονται αυτόματα υπέρ του πολίτη».

«Το νομοσχέδιο που συζητούμε θα επιταχύνει την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου έως το τέλος του 2025. Η μεταρρύθμιση αυτή έπρεπε να γίνει και γίνεται πράξη. Οι ασυμφωνίες και συγκρούσεις θα πρέπει να επιλύονται εξωδικαστικά», τόνισε επίσης. «Η κτηματογράφηση είναι μια συνεχής διαδικασία και στην Κρήτη ξεκίνησε το 2018 γιατί κάθε μέρα γινόντουσαν αγοραπωλησίες με τα λάθη από το αρρύθμιστο παρελθόν να ακολουθούν. Έχουμε πάει από το 39% της κτηματογράφησης στο 52% σήμερα και από τη στιγμή που οι κτηματολογικές βάσεις ενσωματωθούν, ο ιδιοκτήτης θα κάνει μόνο μία δήλωση. Όσο προχωράει η ενσωμάτωση, θα αυξάνονται και οι απαιτήσεις και ο φορέας θα ενισχύεται με μηχανικούς».

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας τόνισε ότι «η παρέμβαση αυτή θα ορίσει με κανόνες την καθημερινότητα όλων και θα προστατεύσει την ιδιωτική και δημόσια περιουσία, θα τονώσει τις επενδύσεις και την αγορά ακινήτων. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα κανείς δεν θυμάται ότι άλλοτε στηνόταν επί ώρες στην ουρά για να λάβει μια βεβαίωση. Με το gov.gr σήμερα το θεωρούμε δεδομένο. Ήταν κάποιοι που αυτό το έκαναν πράξη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πλέον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 90% των πράξεων στα υποθηκοφυλακεία γίνονται ηλεκτρονικά.

Ένταση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

«Μιλάμε για μια ακόμα από τις αλλαγές που κάποιοι και σε αυτή την αίθουσα έλεγαν ότι δεν γίνονται, όπως οι ψηφιακές συναλλαγές και η σύνδεση των POS με τις ταμειακές. Έτσι, λοιπόν, έναν χρόνο μετά το Μετρό της Θεσσαλονίκης, που επίσης κάποιοι δεν πίστευαν…», είπε ο πρωθυπουργός με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας να τον διακόπτει σε αυτό το σημείο.

«Η Ελλάδα, κυρία Κωνσταντοπούλου, προς μεγάλη σας θλίψη θα έχει το δικό της κτηματολόγιο και αποδεικνύουμε πως ό,τι είπαμε το κάναμε. Κάντε το κι εσείς υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο προτάσσοντας για μία φορά το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας».