Οι ιθαγενείς Αμερικανοί καλλιεργούσαν την πατάτα από το 8.000-5.000 π.Χ. Οι Ευρωπαίοι γνώρισαν τη γεύση της αρκετά χρόνια μετά και συγκεκριμένα, μια μέρα σαν αυτή (γκρόσο μόντο) του 1586, όταν ο σερ Φράνσις Ντρέικ την εισήγαγε από την Κολομβία. Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη ιστορία γύρω από την πατάτα ο θαλασσοπόρος Ντρέικ επιστρέφοντας στην Αγγλία από την Καραϊβική, σταμάτησε στην Κολομβία για προμήθειες, μεταξύ των οποίων και καπνού και πατάτας.

Σταδιακά, η καλλιέργεια της πατάτας διαδόθηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και γρήγορα αποτέλεσε ένα δημοφιλές τρόφιμο χάρη στην ευκολία της καλλιέργειάς της, τη θρεπτική της αξία και την ικανότητά της να μεταφέρεται και να συντηρείται εύκολα.

Ο πρώτος που διέδωσε την πατάτα στην Ελλάδα φέρεται να ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας. Ο ίδιος την είχε δοκιμάσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ευρώπη και έκρινε ότι ήταν μια οικονομική και θρεπτική τροφή.

Σύμφωνα μάλιστα με ιστορίες, όταν ο Καποδίστριας έφερε την πατάτα στην Ελλάδα, δεν είχε αρχικά ευρεία αποδοχή από τον κόσμο.

Για να δελεάσει τον λαό, έδωσε εντολή να ξεφορτώσουν πατάτες στην παραλία και στη συνέχεια έβαλε φρουρούς να τις «προσέχουν» νυχθημερόν. Ζήτησε όμως, αν έρθουν πολίτες να «υπεξαιρέσουν λαθραία γεώμηλα» σύμφωνα με τον , οι φρουροί να προσποιηθούν ότι δεν τους βλέπουν και να τους αφήσουν να πάρουν όσες πατάτες θέλουν. Αυτό -λέγεται- ήταν το κόλπο του για να κάνει την πατάτα θελκτική, και όπως αποδείχτηκε, πέτυχε.

Σήμερα, η πατάτα είναι ένα από τα πιο καλλιεργούμενα και καταναλισκόμενα τρόφιμα παγκοσμίως.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1586: Ο σερ Φράνσις Ντρέικ φέρνει στην Ευρώπη την πατάτα, την οποία εισάγει από την Κολομβία.

1822: Η καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη ολοκληρώνεται στο Αγιονόρι Αργολίδας από τους άνδρες του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Δημήτριου Υψηλάντη, του Παπαφλέσσα και του Νικηταρά.

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας καθιερώνει ως νομισματική μονάδα τον φοίνικα.

1858: Τα δαχτυλικά αποτυπώματα χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά για την ταυτοποίηση ενός προσώπου από τον Γουίλιαμ Χέρσελ, έναν Άγγλο δημόσιο υπάλληλο στην Ινδία.

1914: Στο αποκορύφωμα της κρίσης του Ιουλίου, η Αυστροουγγαρία κηρύσσει πόλεμο εναντίον της Σερβίας, μετά τη δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστρίας, Φραγκίσκου Φερδινάρδου, πυροδοτώντας τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1920: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπογράφει στη γαλλική πόλη Σεβρ, από την οποία πήρε και το όνομά της, τη Συνθήκη των Σεβρών. Είναι η τελική συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στη σουλτανική κυβέρνηση της Κωνσταντινούπολης και τους συμμάχους της Αντάντ. Την Ελλάδα εκπροσωπούν και υπογράφουν ο πρωθυπουργός της χώρας και ο πρεσβευτής της στο Παρίσι, Άθως Ρωμανός. Η εξέλιξη είναι αρνητική για την Τουρκία, η οποία χάνει τα αραβικά της εδάφη, την Ανατολική Θράκη και μεγάλες περιοχές της δυτικής, της βόρειας και της νότιας Μικράς Ασίας (παλαιό ημερολόγιο).

1948: Μία ημέρα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, διοργανώνονται αγώνες για βετεράνους αθλητές – θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με πρωτοβουλία του σερ Λούτβιγκ Γκούτμαν. Οι αγώνες αυτοί θα αποτελέσουν το προοίμιο των Παραολυμπιακών Αγώνων, που θα γίνουν για πρώτη φορά το 1960 στη Ρώμη.

1975: Η αρκούδα Grizzly ταξινομείται ως «απειλούμενο» είδος.

1978: Η ταινία «Animal House» κυκλοφορεί στις αμερικανικές αίθουσες.

1998: Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διατάσσει την Τουρκία να καταβάλει αποζημίωση στην Ελληνοκύπρια Τιτίνα Λοϊζίδου για τη δημευμένη περιουσία της στα Κατεχόμενα.

Γεννήσεις

Αλέξης Τσίπρας

1836 – Εμμανουήλ Ροΐδης, έλληνας συγγραφέας και λόγιος

1902 – Καρλ Πόπερ, βρετανοαυστριακός φιλόσοφος

1929 – Τζάκι Κένεντι Ωνάση, πρώτη κυρία των ΗΠΑ

1974 – Αλέξης Τσίπρας, έλληνας πολιτικός

Θάνατοι

1741 – Αντόνιο Βιβάλντι, ιταλός μουσουργός

1750 – Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, γερμανός μουσουργός

1980 – Σωτηρία Βασιλακοπούλου, ελληνίδα φοιτήτρια, μέλος της ΚΝΕ, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης στην ΕΤΜΑ, όταν παρασύρθηκε από φορτηγό της επιχείρησης. Από τις σύγχρονες ηρωίδες του ΚΚΕ.