Υλικά
- 1 αρνίσια συκωταριά
- 1/2 κιλό αρνίσια έντερα
- 8 φλ. τσαγιού νερό
- 1 κ. σ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 φλ. τσαγιού σέλινο, ψιλοκομμένο
- 1 βολβό μάραθου, σε κύβους
- 2 κ. γλ. αλάτι
- 1 φλ. τσαγιού κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1/2 φλ. τσαγιού άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι
- Μαύρο πιπέρι, ανάλογα με τη γεύση
- Για το αυγολέμονο: 5 αυγά, το χυμό από 3 μέτρια λεμόνια, 1 κ. σ. αλεύρι (προαιρετικό, αλλά βοηθάει στο δέσιμο της σάλτσας)
Εκτέλεση
- Πλύνετε πολύ καλά τη συκωταριά και τα έντερα, ψιλοκόψτε και σιγοβράστε σε άφθονο νερό για 1 ώρα.
- Σουρώστε το ζωμό σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε στην άκρη το ψιλοκομμένο κρέας.
- Στην ίδια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το σέλινο, το μάραθο και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Μαγειρέψτε για περίπου 5 λεπτά.
- Ανακατέψτε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και μαγειρέψτε για 1- 2 λεπτά ακόμα, μέχρι να αρωματιστούν και τα λευκά μέρη των κρεμμυδιών να αρχίσουν να γίνονται διάφανα.
- Ρίξτε μέσα το ζωμό, το ρύζι και τη συκωταριά με τα έντερα. Φέρτε τη σούπα σε βρασμό. Μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία. Σκεπάστε και σιγοβράστε για 15 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. Ανακατέψτε τον άνηθο.
- Για να φτιάξετε τη σάλτσα: Σε ένα μπλέντερ (ή σε μπολ αν χρησιμοποιείτε μίξερ χειρός ή σύρμα)- χτυπήστε τα αυγά μέχρι να γίνουν ανοιχτόχρωμα κίτρινα και αφρώδη.
- Ρίξτε το χυμό λεμονιού και το αλεύρι και ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε σιγά σιγά 1- 2 φλιτζάνια ζεστό ζωμό από τη σούπα.
- Σβήστε τη φωτιά. Προσθέστε το αυγολέμονο στη σούπα και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν όλα, περίπου 1- 2 λεπτά.
- Μεταφέρετε τη σούπα σε μπολ. Γαρνίρετε με πολύ μαύρο πιπέρι. Προσαρμόστε τη γεύση προσθέτοντας περισσότερο λεμόνι, πιπέρι κ.λπ.