Η κρίση χρέους την οποία αντιμετωπίζουν Ευρωπαϊκές χώρες κατέδειξε ότι οι πιο «αδύναμες» εξ αυτών πρέπει να γίνουν πιο «ανταγωνιστικές» ωστόσο η Ευρωζώνη «δεν κινδυνεύει», εκτίμησε αργά χθες Τρίτη η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

«Δε νομίζω ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε κίνδυνο. Αλλά σημειώνονται αναταραχή και καταστάσεις του είδους που ούτε θα ονειρευόμουν πριν ενάμισι χρόνο», είπε η Μέρκελ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι, πέρα από τα μέτρα “διάσωσης” που συμφωνήθηκαν, συντονίζουμε την οικονομική μας δύναμη όλο και καλύτερα η μια με την άλλη χώρα”, συνέχισε. “Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν είναι τόσο ανταγωνιστικοί σήμερα πρέπει να βελτιωθούν».

Η Μέρκελ, η οποία την Δευτέρα δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαλυθεί εάν το κοινό νόμισμα “αποτύχει”, σημείωσε ότι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία “δουλεύουν σκληρά” για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Ερωτηθείσα για την Ιρλανδία, τα προβλήματα χρέους της οποίας έχουν εγείρει υποθέσεις πως ίσως χρειαστεί “διάσωση”, η Μέρκελ είπε: «έχουμε μια ασπίδα έτοιμη σε περίπτωση που μια χώρα χρειάζεται βοήθεια, κάτι που δεν βλέπω για την ώρα. Όμως εάν μια χώρα τη χρειάζεται, μπορεί να ζητήσει βοήθεια εάν η Ευρωζώνη ως σύνολο κινδυνεύει», πρόσθεσε.