Σχεδόν ένα 24ωρο μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, η Χαμάς έχασε και τον στρατιωτικό ηγέτη της, Μοχάμεντ Ντέιφ, από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας.

Η απώλεια του Ντέιφ είναι σοβαρό πλήγμα για την παλαιστινιακή οργάνωση, ειδικά από τη στιγμή που αποτελούσε σύμβολο για τους μαχητές της, αφού η ζωή του συμπεριλάμβανε όλες τις «αρετές» της Χαμάς.

Το κανονικό του όνομα ήταν Μοχάμαντ Μάσρι και γεννήθηκε το 1965 στον προσφυγικό καταυλισμό της Χαν Γιουνίς, που στήθηκε μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948. Το 1987 κατά τη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα εντάχθηκε στη Χαμάς και υιοθέτησε το όνομα Μοχάμεντ Ντέιφ.

Στη συνέχεια αποφοίτησε από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο στη Γάζα, λαμβάνοντας πτυχίο Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, κίνηση ασυνήθιστη για Παλαιστίνιο εκείνης της εποχής, που ήταν ενταγμένος στη Χαμάς, αφού οι περισσότεροι επικεντρώνονταν σε ιερατικές σπουδές.

Συνελήφθη από το Ισραήλ το 1989 και πέρασε 16 μήνες στην απομόνωση, ενώ σιγά-σιγά ανήλθε στις τάξεις της παλαιστινιακής οργάνωσης, αναπτύσσοντας το διαβόητο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς στη Γάζα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται για δεκαετίες στο ισραηλινό «στόχαστρο».

Λόγω της δράσης του η Μοσάντ επιχείρησε να τον δολοφονήσει επτά φορές και απέτυχε, με τον Ντέιφ να αποκαλείται περιπαικτικά «εφτάψυχος». Εντούτοις, έχασε το ένα μάτι του και τραυματίστηκε σοβαρά στο ένα πόδι του σε μια από τις εναντίον του απόπειρες δολοφονίας.

Το 2014 έχασε τη σύζυγό του, τον 7 μηνών γιο τους και την τριών ετών κόρη τους από ισραηλινό βομβαρδισμό, με τον ίδιο να ορκίζεται εκδίκηση. Έκτοτε, θεωρείτο προσωπικά υπεύθυνος για τους θανάτους δεκάδων Ισραηλινών σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Μάλιστα, ήταν ένας από τους εγκεφάλους της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα. Το πρακτορείο Reuters σημείωσε ότι ανήμερα της επίθεσης ο Ντέιφ δημοσίευσε ένα βίντεο προς τους Παλαιστίνιους, όπου με καλυμμένα χαρακτηριστικά έστειλε το εξής μήνυμα:

«Σήμερα η οργή του Αλ-Ακσα, η οργή του λαού και του έθνους μας εξερράγη. Μουτζαχεντίν (μαχητές) μας, σήμερα είναι η ημέρα σας, για να κάνετε αυτό τον εγκληματία (σ.σ. το Ισραήλ) να καταλάβει ότι έληξε ο χρόνος του».

Τελικά, το Ισραήλ κατάφερε να τον βγάλει από τη μέση, όταν μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν την περιοχή της Χαν Γιουνίς, ύστερα από αξιολόγηση πληροφοριών που ανέφεραν ότι ο Μοχάμεντ Ντέιφ κρυβόταν εκεί.