Το Ισραήλ έχει μπει στη Γάζα και μέχρι στιγμής κερδίζει τις μάχες που δίνει στα κατεστραμμένα κτίρια, όμως εγείρουν ανησυχίες τα τούνελ της Χαμάς, γιατί αναμένεται κάποια επιθετική κίνηση από την παλαιστινιακή οργάνωση.
Ο στρατιωτικός αναλυτής Chris Morris μίλησε στο Sky News και περιέγραψε τα σχέδια του IDF για να αντιμετωπίσει την απειλή κάτω από το έδαφος, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση.
Αρχικά, οι ισραηλινές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τις εισόδους των τούνελ και να τις καταστρέψουν, είτε με εκρηκτικά, είτε με μπουλντόζες. Ωστόσο, επειδή το υπόγειο δίκτυο είναι τεράστιο, υπάρχουν και πάρα πολλές είσοδοι, οπότε το κλείσιμο θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα.
Ο εντοπισμός μπορεί να γίνει είτε με στρατιώτες, είτε με ρομπότ που θα χαρτογραφούν το έδαφος της πόλης, είτε με ισχυρά συστήματα καπνού που θα βάζουν σε μία είσοδο, περιμένοντας να δουν αν μέσω των αεραγωγών ο καπνός μεταφερθεί σε άλλα σημεία και αποκαλύψει κι άλλες εισόδους.
Έπειτα, μπορεί να χρησιμοποιήσει τις «βόμβες σφουγγάρι» που παράγουν ένα υγρό σκληρό σαν τσιμέντο και μπορεί να κλείσει τη διαδρομή στο εσωτερικό της σήραγγας. Ωστόσο, έχει μικρή διάρκεια και μπορεί να καθαριστεί, οπότε το αποτέλεσμα δεν είναι σίγουρο. Αυτά όμως είναι τα καλά σενάρια.
Απόβλητα, βομβαρδισμοί και αιματηρές έφοδοι
Στο κακό σενάριο που επεξεργάζεται ο IDF, θα μπορούσε να πλημμυρίσει τα τούνελ με απόβλητα. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, η περιοχή θα μετατρέπονταν σε υγειονομική βόμβα κυρίως για την μεριά των Παλαιστινίων, αλλά και για το Ισραήλ, αν οι στρατιώτες του μείνουν αρκετό καιρό στην πόλη.
Επίσης, θα μπορούσε να κάνει στοχευμένους βομβαρδισμούς από αεροπλάνα, όμως επειδή οι σήραγγες εκτείνονται ακόμη και σε βάθος 80 μέτρων κάτω από την επιφάνεια, χρειάζονται ισχυρά εκρηκτικά. Έτσι, μπορεί να σκοτωθούν πολλοί άμαχοι, κάτι που θα φέρει σε δύσκολη θέση τον IDF διεθνώς.
Τέλος, η τελευταία λύση είναι να στείλει ειδικές μονάδες στις σήραγγες, αλλά αυτόματα θα πρέπει να ετοιμάζεται για πολλές απώλειες. Αυτό, θα συμβεί, γιατί οι μάχες θα δοθούν σε άκρως εχθρικό και αχαρτογράφητο έδαφος. Παράλληλα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το γεγονός ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί εδώ και δεκαετίες, οι μαχητές της Χαμάς φέρουν λιγότερο εξοπλισμό.
Τα τούνελ λοιπόν, είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε εκείνοι να μετακινούνται άνετα, όχι όμως και ένας Ισραηλινός στρατιώτης, που φέρει αλεξίσφαιρο, σακίδιο και άλλο εξοπλισμό, με τα οποία δεν μπορεί να πολεμήσει, αφού δεν έχει εκπαιδευτεί για τέτοιο είδος πολέμου.