«Ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, ο Μοχάμεντ Ντέιφ, σκοτώθηκε από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στη Γάζα τον περασμένο μήνα», δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, μία ημέρα αφού ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη.
Ο Ντέιφ θεωρείται ότι ήταν από τους εγκεφάλους της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.
«Οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) ανακοινώνουν ότι στις 13 Ιουλίου του 2024 μαχητικά αεροσκάφη τους έπληξαν την περιοχή της Χαν Γιουνίς και ύστερα από αξιολόγηση των μυστικών πληροφοριών μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι ο Μοχάμεντ Ντέιφ εξουδετερώθηκε στο χτύπημα», ανακοίνωσε ο στρατός.
Η Χαμάς δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την είδηση ότι σκοτώθηκε ο Ντέιφ, ωστόσο ένας αξιωματούχος της, ο Εζάτ Ρασάκ, είπε ότι η όποια δήλωση για θανάτους των ηγετών της είναι αποκλειστικά δική της ευθύνη.
«Έως ότου μία από τις δυο (η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία της Χαμάς) το ανακοινώσει, δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν ειδήσεις που δημοσιεύονται σε μέσα ενημέρωσης ή από άλλες πλευρές», δήλωσε ο Ρασάκ.
Η ανακοίνωση του Ισραήλ εκδόθηκε την ώρα που στην Τεχεράνη γινόταν η κηδεία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.
Το Ιράν και η Χαμάς αποδίδουν την ευθύνη για τη δολοφονία του Χανίγια στο Ισραήλ, το οποίο δεν έχει αρνηθεί ούτε επιβεβαιώσει κάποιο ρόλο στον θάνατό του. Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι σκότωσε υψηλόβαθμο διοικητή του λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ στη Βηρυτό την Τρίτη.
Η Χεζμπολάχ και η Χαμάς στηρίζονται από το Ιράν. Οι τελευταίες αυτές δολοφονίες έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, με απειλές περί εκδίκησης κατά του Ισραήλ, το οποίο έχει δηλώσει ότι δεν επιδιώκει έναν περιφερειακό πόλεμο, αλλά ότι θα ανταπαντήσει με σθένος στην όποια επίθεση.
Σειρά θανάτων
Σήμερα, ο αξιωματούχος της Χαμάς, Σαμί Άμπου Ζούχρι δήλωσε ότι ο θάνατος του Χανίγια δεν θα αποδυναμώσει τους μαχητές της οργάνωσης στη Γάζα. «Παρά το έγκλημα, η Χαμάς παραμένει ισχυρή και η αντιπαράθεση στη Γάζα συνεχίζεται», δήλωσε.
Ωστόσο, πρόκειται για την πιο πρόσφατη από μια σειρά δολοφονιών με στόχο ηγέτες της οργάνωσης. Ο αναπληρωτής του Χανίγια, ο Σάλεχ αλ Αρούρι, σκοτώθηκε στις 2 Ιανουαρίου σε πλήγμα που αποδόθηκε στο Ισραήλ, στα νότια προάστια της Βηρυτού. Τον Μάρτιο, το Ισραήλ δήλωσε ότι σκότωσε τον αναπληρωτή του Ντέιφ, τον Μαρουάν Ίσα. Οι ΗΠΑ έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο του Ίσα σε ισραηλινή επιχείρηση. Η Χαμάς δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει τον θάνατό του.
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι ο θάνατος του Ντέιφ είναι ορόσημο στον στόχο που έχει θέσει το Ισραήλ να καταστρέψει τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, που είναι γνωστή ως Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ.
«Η Χαμάς διαλύεται», έγραψε ο Γκάλαντ στο «Χ». «Οι τρομοκράτες της Χαμάς είτε θα παραδοθούν είτε θα εξουδετερωθούν».
Μια από τις κυρίαρχες προσωπικότητες της Χαμάς, ο Ντέιφ ανήλθε στις τάξεις της οργάνωσης μέσα σε 30 χρόνια, αναπτύσσοντας το δίκτυο σηράγγων της και την τεχνογνωσία της στην κατασκευή βομβών.
Για δεκαετίες βρισκόταν στην κορυφή της ισραηλινής λίστας με τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα και θεωρείται προσωπικά υπεύθυνος για τους θανάτους δεκάδων Ισραηλινών σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.
Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην αεροπορική επίθεση, στην οποία σκοτώθηκε και ο ίδιος, σύμφωνα με υγειονομικούς στη Γάζα.
Ο έτερος εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, ο Γιαχία Σινουάρ, πιστεύεται ότι ακόμα διευθύνει στρατιωτικές επιχειρήσεις, πιθανόν από υπόγεια καταφύγια στη Γάζα, ενώ διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων. Ωστόσο, με τον πόλεμο να διανύει την 300ή ημέρα του, οι ελπίδες συμφωνίας για τους ομήρους και κατάπαυση του πυρός έχουν μειωθεί.
Ο πόλεμος ξέσπασε όταν ένοπλοι υπό τη Χαμάς έκαναν έφοδο στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας περίπου 250 ομήρους, τους οποίους μετέφεραν πίσω στη Γάζα, σύμφωνα με στοιχεία της ισραηλινής πλευράς.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας υποστηρίζει ότι πάνω από 39.400 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή επίθεση που ακολούθησε. Το υπουργείο δεν κάνει διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων στις αναφορές του για τα θύματα.
Το Ισραήλ έχει χάσει 329 στρατιώτες στη Γάζα και λέει ότι περίπου το ένα τρίτο των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί είναι μαχητές.
Σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε δεκάδες στόχους της Χαμάς στη Γάζα, μαχητές και υποδομές. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βαρβαρισμούς στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με υγειονομικούς της Γάζας.
Ισραηλινός πύραυλος που χτύπησε όχημα στην είσοδο της συνοικίας Αλ-Μαγκάζι στην κεντρική Γάζα είχε ως αποτέλεσμα έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Πέντε άλλοι σκοτώθηκαν σε πλήγμα σε σπίτι στη Νουσέιρατ, σύμφωνα με υγειονομικούς, ενώ δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από αεροπορικό πλήγμα στην Πόλη της Γάζας.
Ανατολικά της Αλ-Μαγκάζι, οι κάτοικοι δήλωσαν ότι τεθωρακισμένα εκτοξεύουν βλήματα, καθώς προσπαθούν να εισχωρήσουν βαθύτερα στην περιοχή.
Νωρίτερα, οι ισραηλινές αρχές απελευθέρωσαν 15 Παλαιστινίους, τους οποίους είχαν θέσει υπό κράτηση τους προηγούμενους μήνες στη Γάζα. Οι άνδρες μεταφέρθηκαν, για να λάβουν ιατρική φροντίδα σε νοσοκομείο της Γάζας, καταγγέλλοντας ότι υπέστησαν κακοποίηση κατά την κράτησή τους. Το Ισραήλ αρνείται ότι γίνονται βασανισμοί και ερευνά τις καταγγελίες για κακοποίηση κρατουμένων.
Πηγή: ΑΠΕ