Ερώτηση για το κρίσιμο θέμα της δημοσιοποίησης προσωπικών φορολογικών δεδομένων πραγματοποίησε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Πουπάκης. Σύμφωνα με την απάντηση της Επίτροπου Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων κας Viviane Reding αναφορικά με την ανάρτηση φορολογικών δηλώσεων στο Διαδίκτυο: «για κάθε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων απαιτείται μια νομική βάση. Αυτή μπορεί να είναι η συγκατάθεση του ατόμου, αλλά και, επίσης, άλλα νομικά ερείσματα, όπως η νόμιμη υποχρέωση που επιβάλλεται από το κράτος ή οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος» αναφέρεται στο σχόλιο της αντιπροεδρίας…

Στην περίπτωση των φορολογικών πληροφοριών, χρειάζεται να υπάρχει νόμιμη υποχρέωση (που θα καθοριστεί από την εθνική φορολογική αρχή) ή η αποστολή δημοσίου συμφέροντος επιφορτισμένη με τις φορολογικές αρχές, ειδάλλως τα άτομα θα μπορούσαν να αποφασίσουν να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους, ούτως ώστε να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους. Έγκειται στα κράτη-μέλη να καθορίσουν το τι εστί το δικό τους δημόσιο συμφέρον».

Με δεδομένο ότι η παραπάνω επισήμανση δίνει κατά κάποιον τρόπο τη δυνατότητα στις αρχές για την εφαρμογή διατάξεων που προβλέπουν τη δημοσιοποίηση ευαίσθητων δεδομένων όπως η περιουσιακή κατάσταση των πολιτών, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ζήτησε να διευκρινιστεί κατά πόσο σε περίπτωση εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου από τις αρχές, προστατεύεται η ασφάλεια των πολιτών από κακόβουλες πράξεις που προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων και της περιουσιακής κατάστασης καθώς και σε ποια κράτη μέλη εφαρμόζεται η δημοσιοποίηση των φορολογικών στοιχείων και ποιες είναι οι καλές πρακτικές που λειτουργούν ως δικλείδες ασφαλείας των πολιτών.