Ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς χαιρέτισε σήμερα τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα των δημόσιων οικονομικών, καλώντας τις χώρες της ευρωζώνης να καταβάλουν επιπλέον προσπάθειες για να μην επιτρέψουν να «πεθάνει θεραπευμένη η Ελλάδα».

Τα μέτρα που λαμβάνονται από την Αθήνα «είναι εξαιρετικά» δεδομένου ότι υπάρχει «μια πάντα παρούσα ύφεση», δήλωσε ο Ρέιντερς μιλώντας πριν από τη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στο Λουξεμβούργο, η οποία ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα.

«Το να πάνε πέρα από αυτό, δεν είναι αποδεκτό ούτε πολιτικά ούτε κοινωνικά, ούτε ακόμη σε οικονομικό επίπεδο: ο στόχος δεν είναι η Ελλάδα να πεθάνει θεραπευμένη, είναι να καταφέρουμε να την βοηθήσουμε πραγματικά», είπε ο Ρέιντερς, ο οποίος ρωτήθηκε για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα τηρήσει φέτος το στόχος της για το δημόσιο έλλειμμα, που προβλέπεται να ανέλθει στο 8,5% του ΑΕΠ αντί του 7,4% σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ιουνίου.

Θα πρέπει «από καιρού σε καιρό να λέμε σε ορισμένους από τους συναδέλφους μας ότι αντί να κοιτούν διαρκώς προς την Ελλάδα, πρέπει να κοιτάξουν προς τα εθνικά τους κοινοβούλια και να ψηφίσουν το κείμενο που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο», πρόσθεσε, υπαινισσόμενος τη Σλοβακία, η οποία χρονοτριβεί για να ψηφίσει τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

«Αν το κάνουμε αυτό, βοηθάμε την Ελλάδα και βοηθούμεθα και εμείς οι ίδιοι», τόνισε.

«Ελπίζω ότι σήμερα ή τις επόμενες ημέρες θα πάρουμε την απόφαση να καταβάλουμε την συμπληρωματική δόση (βοήθειας) προς την Ελλάδα», των 8 δισ. ευρώ που προέρχεται από το πρώτο σχέδιο στήριξης της χώρας.

«Οι Έλληνες καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες, εναπόκειται στις χώρες της ζώνης του ευρώ να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει και εκείνες να κάνουν τη δουλειά τους: να ψηφίσουν το κείμενο της συμφωνίας», σημείωσε.