Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις διεξάγει σήμερα προεκλογική εκστρατεία στην Πενσιλβάνια, μια πολιτεία κλειδί για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, πριν μεταβεί στο Σικάγο για ένα συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας και από το οποίο θα πάρει επισήμως το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόματος.

Η 59χρονη δημοκρατική, η οποία μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν έκανε να ξαναγεννηθεί στην παράταξή της η ελπίδα για μια νίκη έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, προβλέπει να πραγματοποιήσει μια περιοδεία με λεωφορείο σ’ αυτή τη «swing state» (αμφίρροπη πολιτεία).

Η υποψήφια και ο συνυποψήφιός της, ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλς θέλουν να διακηρύξουν την υποστήριξή τους προς τους εργάτες και τις λαϊκές τάξεις, σε μια πολιτεία την οποία ο νυν πρόεδρος είχε κερδίσει το 2020 από τον Ντόναλντ Τραμπ με πολύ μικρή πλειοψηφία.

Παρουσίασε το οικονομικό της πρόγραμμα που είναι επικεντρωμένο στην υποστήριξη της μεσαίας τάξης

Προχθές, Παρασκευή, 16/8 η Κάμαλα Χάρις παρουσίασε ένα οικονομικό πρόγραμμα επικεντρωμένο στην υποστήριξη της μεσαίας τάξης, για παράδειγμα με ένα επίδομα για κάθε παιδί που γεννιέται ή με μια επιταγή για την αγορά κατοικίας.

Καμάλα Χάρις

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος, γνωρίζοντας πολύ καλά το διακύβευμα, επέστρεψε εξάλλου χθες, Σάββατο, στην Πενσιλβάνια, πολιτεία στην οποία έγινε τον Ιούλιο στόχος απόπειρας δολοφονίας.

«Είναι τρελή», είπε για την αντίπαλό του ο 78χρονος δισεκατομμυριούχος, από τον οποίο η αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν στέρησε τον καλύτερο εχθρό του.

Η στρατηγική του πρώην προέδρου έγκειται μέχρι τώρα στο να εξαπολύει προσωπικές επιθέσεις εναντίον αυτής της αντιπάλου, που είναι σχεδόν είκοσι χρόνια νεότερή του.

«Είμαι πιο ωραίος απ’ αυτή», είπε για παράδειγμα απευθυνόμενος στους οπαδούς του, κοροϊδεύοντας επίσης το βροντερό γέλιο της Κάμαλα Χάρις και χαρακτηρίζοντάς την «κομμουνίστρια».

Σύμφωνα με το Δημοκρατικό Κόμμα, τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι -αντιπρόσωποι, εθελοντές, οπαδοί…- αναμένονται μέχρι το βράδυ της Πέμπτης στην τρίτη πόλη της Αμερικής για να γιορτάσουν την υποψήφιά τους.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ ισχυρά, καθώς έχουν κινητοποιηθεί όχι λιγότεροι από 2.500 τοπικοί αστυνομικοί.

Συλλογικότητες υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους έχουν προγραμματίσει διαδηλώσεις, ενώ η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Ιουλίου βρίσκεται στο μυαλό όλων.

Αντί να δώσει το χρίσμα σ’ έναν ογδοντάχρονο πρόεδρο που δεν πηγαίνει καλά στις δημοσκοπήσεις, το κόμμα θα αναδείξει μια υποψήφια που αντιμετωπίζει στα ίσια τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό της, όταν δεν το ξεπερνά, στις περισσότερες από τις πολιτείες κλειδιά.

Έχουν πλέον ξεχασθεί η γενική κατήφεια που περιέβαλλε την υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν και ο πανικός που είχε προκληθεί από το αποτυχημένο ντιμπέιτ του στα τέλη Ιουνίου με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο ήταν τελικά και αυτό που τον ανάγκασε να τα παρατήσει.

Στις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν, τα κορυφαία στελέχη του κόμματος θα έρθουν για να υποστηρίξουν την Κάμαλα Χάρις, αρχίζοντας από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Στο Σικάγο, που είναι το προπύργιό του, ουδείς αμφιβάλλει ότι αυτός ο χαρισματικός ρήτορας θα συσπειρώσει ακόμα περισσότερο τους δημοκρατικούς, πολλοί από τους οποίους λένε πως, αφότου η αντιπρόεδρος άρχισε την προεδρική εκστρατεία της, έχουν ξαναβρεί μια ευφορία που θυμίζει την πορεία προς το Λευκό Οίκο, το 2008, του πρώτου μαύρου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όμως ο Τζο Μπάιντεν είναι αυτός που, το βράδυ της Δευτέρας, θα εκφωνήσει αυτό που θα είναι ταυτόχρονα η πρώτη μεγάλη ομιλία του συνεδρίου και ένα είδος αποχαιρετιστήριου μηνύματος.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του υπόσχεται ότι αυτό το τελευταίο βαλς, το οποίο θα σηματοδοτήσει το τέλος μισού αιώνα στην πολιτική, δεν θα έχει τίποτα το μελαγχολικό.

Ο πρόεδρος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα εκθειάσει τον απολογισμό της θητείας του, η οποία ολοκληρώνεται με «την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου».

Θα ζητήσει κυρίως να υποστηριχθεί η αντιπρόεδρος «προβάλλοντας τα διακυβεύματα» των εκλογών, απέναντι σ’ ένα πρώην πρόεδρο που έχει καταδικασθεί από ποινικό δικαστήριο και ο οποίος δεν έχει δεσμευθεί ότι θα αποδεχθεί ενδεχόμενη ήττα.

Αν πιστέψει κανείς το CNN, η Κάμαλα Χάρις μπορεί επίσης να ανέβει στη σκηνή του συνεδρίου μαζί με τον Τζο Μπάιντεν, σε μια έντονα συναισθηματική σκηνοθεσία, όπως αρέσει στην Αμερική.

Το ραντεβού του Σικάγο πρόκειται να είναι μια επίδειξη ενότητας και ενθουσιασμού απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι μέχρι τώρα ο μοναδικός ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και τον οποίο οι ψηφοφόροι του εξακολουθούν να λατρεύουν.

Όλες οι δημοσκοπήσεις, μολονότι δίνουν μικρό προβάδισμα στη δημοκρατική υποψήφια, προλέγουν ότι η εκλογική αναμέτρηση θα είναι στήθος με στήθος.

Η παρουσία στο συνέδριο της Χίλαρι Κλίντον, την οποία ο ρεπουμπλικανός είχε νικήσει το 2016 προς γενική κατάπληξη, θα θυμίσει ίσως στους δημοκρατικούς, μέσα στην ευφορία τους, ότι θα πρέπει να είναι και λίγο επιφυλακτικοί.

Πηγή: ΑΠΕ