Για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα, η ιστορία του παλατιού Γκρέσαμ στη Βουδαπέστη αντανακλούσε στενά την ιστορία της πόλης στην οποία χτίστηκε.
Χτισμένο στις αρχές του 20ού αιώνα στην ευημερούσα Βουδαπέστη, έγινε γρήγορα η πιο hot διεύθυνση της ουγγρικής πρωτεύουσας. Αφού άντεξε δύο παγκόσμιους πολέμους, υπέστη εγκατάλειψη κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού, προτού ανυψωθεί μεγαλοπρεπώς, και πάλι, τον Ιούνιο του 2004 για να γίνει ένα από τα μεγαλοπρεπέστερα ξενοδοχεία της πόλης, ίσως ακόμη και της κεντρικής Ευρώπης.
Αυτό το καλοκαίρι, το κτίριο -ένα από τα καλύτερα παραδείγματα Art Nouveau στη Βουδαπέστη- γιορτάζει δύο δεκαετίες στην πιο πρόσφατη ενσάρκωσή του, ως Four Seasons Gresham Palace, ένα πολυτελές ξενοδοχείο με πανοραμική θέα στον ποταμό Δούναβη.
Η επέτειος σηματοδοτεί ένα νέο ορόσημο για τη διατήρηση αυτού του αρχιτεκτονικού διαμαντιού, το οποίο ήταν μπροστά από την εποχή του όταν χτίστηκε και ταυτόχρονα αποτελεί σε μεγάλο βαθμό τον εορτασμό της πνευματικής χρυσής εποχής στην οποία αναδύθηκε.
Σημείο αναφοράς για τη Βουδαπέστη
Το Παλάτι Gresham σχεδιάστηκε την εποχή που η Βουδαπέστη αναδείχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης μετά την ενοποίηση τον 19ο αιώνα της εύπορης Βούδας στη μία πλευρά του Δούναβη με την ταχέως αναπτυσσόμενη Πέστη στην άλλη, και την απορρόφηση της κοντινής πόλης Ομπούδα.
Εκείνη την εποχή, η Γέφυρα των Αλυσίδων ήταν ο κύριος σύνδεσμος κατά μήκος του ποταμού, και έτσι αποφασίστηκε να χτιστεί το παλάτι στην πλευρά της Πέστης για να λειτουργήσει ως ένα είδος «θυρωρού».
«Μετά την ενοποίηση της Βούδας, της Πέστης και της Óbuda το 1873, η Βουδαπέστη έγινε μια μεγάλη κοσμοπολίτικη πόλη, μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα», λέει στο CNN Travel ο József Laszlovszky, διευθυντής του προγράμματος σπουδών πολιτιστικής κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης. «Η Βούδα και η Πέστη, για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνδέονταν μόνο με την αλυσιδωτή γέφυρα, έτσι η πλατεία Széchenyi στο τέλος της γέφυρας στην πλευρά της Πέστης ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς δημόσιους χώρους με το παλάτι Gresham να έχει θέα και στις δύο».
Ευρέως λατρεμένο σήμερα, η κατασκευή του Gresham το 1906 ήταν επίσης μια ιστορία αγάπης -είναι επίσης γνωστό στην περιοχή ως «παλάτι της καρδιάς». Τα μοτίβα καρδιάς που είναι σκαλισμένα στο κτίριο λέγεται ότι προστέθηκαν από τον αρχιτέκτονα, Zsigmond Quittner, λόγω της αγάπης του για έναν μελλοντικό ένοικο του παλατιού.
Μια άλλη πιο πιθανή ιστορία λέει ότι οι καρδιές εμπνεύστηκαν από μια παθιασμένη σχέση μεταξύ της κόμισσας Irma Széchenyi και του Thomas Gresham, ενός Άγγλου που βρισκόταν πίσω από την κατασκευή του κτιρίου. Ο Gresham λέγεται ότι χάρισε στη Széchenyi ένα κρεμαστό κόσμημα σε σχήμα καρδιάς, το οποίο ζήτησε να υφανθεί στο ύφασμα του παλατιού.
Το παλάτι δεν ήταν μόνο ένας αρχιτεκτονικός θρίαμβος αλλά και ένα κέντρο τεχνολογικής καινοτομίας, με κεντρική θέρμανση και ένα πρωτοποριακό σύστημα αναρρόφησης σκόνης. Το κτίριο διέθετε, επίσης, μια εμπορική στοά σε σχήμα Τ με γυάλινη οροφή, μια νέα ιδέα στη Βουδαπέστη των αρχών του 1900.
Με την ολοκλήρωσή του, το Gresham Palace έγινε αμέσως η πιο περιζήτητη διεύθυνση της Βουδαπέστης -ως τόπος κατοικίας για τους εύπορους και ως μέρος για να ψωνίζουν και να συναντιούνται στις αποκλειστικές μπουτίκ και τα καφέ στο ισόγειο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, το παλάτι υπηρέτησε τη Βουδαπέστη ως πολιτιστικό hotspot, στεγάζοντας το διάσημο Gresham-Venezia Café και το Pódium Cabaret, γνωστό για τις σατιρικές και μερικές φορές πολιτικά τολμηρές παραστάσεις του.
Ωστόσο, η πολιορκία της Βουδαπέστης από τους Σοβιετικούς το 1944 άφησε το κτίριο σοβαρά κατεστραμμένο και η επακόλουθη εθνικοποίηση υπό την κομμουνιστική κυριαρχία το 1948 οδήγησε σε περαιτέρω παρακμή.
Το Παλάτι Gresham στο σήμερα
Παρά το γεγονός ότι υπέφερε κατά τη διάρκεια του πολέμου και υπέμεινε δεκαετίες παραμέλησης, το πνεύμα του παλατιού φαινόταν να επιβιώνει ανέπαφο μέχρι το 2001, όταν ο πολυτελής ξενοδοχειακός όμιλος Four Seasons ξεκίνησε ένα φιλόδοξο τριετές έργο για την αποκατάσταση της αρχικής λαμπρότητας του κτιρίου, ενσωματώνοντας παράλληλα σύγχρονες πολυτέλειες.
Για το έργο συγκεντρώθηκε μια ομάδα κορυφαίων Ούγγρων αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών εσωτερικών χώρων και τεχνιτών. Ο αρχιτέκτονας Gabor Kruppa ήταν υπεύθυνος για την πλήρη ανακατασκευή του παλατιού, μαζί με τον καλλιτέχνη αποκατάστασης Miklós Szenkirályi.
Από την επαναλειτουργία του το 2004, το Four Seasons Hotel Gresham Palace παρέχει στους επισκέπτες του ένα άρτια εξοπλισμένο καταφύγιο, προσφέροντας 179 δωμάτια και σουίτες με πανοραμική θέα στον Δούναβη ή στο αστικό τοπίο. Οι εσωτερικοί χώροι του, από το μεγάλο λόμπι μέχρι το σπα στην κορυφή, αποπνέουν βασιλικό αέρα.
Εκτός από την πολυτελή διαμονή, οι επισκέπτες και οι επισκέπτες του ξενοδοχείου μπορούν, επίσης, να απολαύσουν μερικά από τα κορυφαία σημεία εστίασης και χαλάρωσης στη Βουδαπέστη.
Σε μια πόλη που φημίζεται για τα ιαματικά λουτρά της, υπάρχει αναπόφευκτα και ένα πολυτελές σπα, το οποίο προσφέρει ατμόλουτρα, πισίνα χαλάρωσης και θεραπεία «ουγγρικής λάσπης Moor Mud», η οποία λέγεται ότι είναι δημοφιλής στους A-listers του Χόλιγουντ.