Ο ύπνος αποτελεί βασικό παράγοντα για τη γενική υγεία και ευεξία μας. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αγαπημένη στάση ύπνου, είτε αυτή είναι ανάσκελα, στο πλάι ή μπρούμυτα. Αλλά υπάρχει άραγε μια στάση που θεωρείται καλύτερη από τις άλλες;

Ειδικοί στον ύπνο ανέλυσαν στο Yahoo Life τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε στάσης, δίνοντάς χρήσιμες πληροφορίες για το πώς να βελτιώσουμε τον ύπνο μας.

Οι πιο κοινές στάσεις ύπνου

Οι τρεις πιο συνηθισμένες στάσεις ύπνου είναι:

  • πλάγια
  • ανάσκελα
  • μπρούμυτα

Oι περισσότεροι άνθρωποι δεν κοιμούνται στην ίδια στάση όλη τη νύχτα, καθώς αλλάζουν ασυνείδητα θέση κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του ύπνου στο πλάι

Η πλάγια θέση ύπνου φαίνεται να προσφέρει τα περισσότερα οφέλη. Ο Keith Summa, επίκουρος καθηγητής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine, εξηγεί ότι ο ύπνος στο πλάι βοηθά στη σωστή στήριξη και ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, κάτι που μπορεί να μειώσει τον πόνο στην πλάτη.

Επιπλέον, λόγω θέσης δεν επιβαρύνεται το πίσω μέρος του στόματος και του λαιμού, όπως συμβαίνει όταν κοιμόμαστε ανάσκελα, μειώνοντας έτσι τα επεισόδια υπνικής άπνοιας και ροχαλητού.

Ωστόσο, η πλάγια θέση μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στον αυχένα και στους ώμους, αν δεν υπάρχει σωστή στήριξη. Επίσης, ο ύπνος στη δεξιά πλευρά αυξάνει τα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέων και της καούρας.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του ύπνου ανάσκελα

Ο ύπνος ανάσκελα προάγει την ομοιόμορφη κατανομή του βάρους του σώματος, μειώνοντας την πίεση στη σπονδυλική στήλη.

Ωστόσο, είναι μια στάση που ενισχύει το ροχαλητό και την άπνοια, καθώς η βαρύτητα συμπιέζει τους αεραγωγούς. Επίσης, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να νιώσουν πόνο στη μέση λόγω της φυσικής καμπύλης της σπονδυλικής στήλης.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του ύπνου μπρούμυτα

Ο ύπνος μπρούμυτα είναι μια καλή στάση, αν υποφέρετε από υπνική άπνοια ή αν ροχαλίζετε, καθώς και αν έχετε παλινδρόμηση.

Ωστόσο, οι αρνητικές συνέπειες περιλαμβάνουν πόνο στον αυχένα και στη μέση, ειδικά αν το στρώμα και το μαξιλάρι δεν παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη.

Πώς να καταλάβετε αν κοιμάστε στη σωστή στάση

Αν αισθάνεστε πόνο ή δυσφορία όταν ξυπνάτε, ίσως ήρθε η ώρα να αξιολογήσετε τη στάση ύπνου σας. Σύμφωνα με τον Summa, η παρατήρηση στις αντιδράσεις του σώματός σας και η δοκιμή διαφορετικών στάσεων για μία εβδομάδα μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε την καλύτερη θέση ύπνου για εσάς.

Συμβουλές για την αλλαγή στάσης ύπνου

Η αλλαγή στάσης ύπνου μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι εφικτή. Μερικές προτάσεις:

  • Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια: τα ειδικά μαξιλάρια μπορούν να βοηθήσουν στην προσαρμογή σε μια νέα στάση, ειδικά αν προσπαθείτε να κοιμηθείτε στο πλάι.
  • Ανανεώστε το στρώμα: ένα μεσαίας σκληρότητας στρώμα και ένα ανατομικό μαξιλάρι μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου σας.
  • Δώστε χρόνο: η προσαρμογή σε μια νέα στάση μπορεί να πάρει χρόνο. Συνεχίστε να προσπαθείτε και δώστε στο σώμα σας τον χρόνο που χρειάζεται για να συνηθίσει.

Η καλύτερη στάση ύπνου είναι αυτή που σας προσφέρει την περισσότερη άνεση και υποστήριξη, χωρίς να προκαλεί πόνο ή διαταραχές. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και αυτό που λειτουργεί για κάποιον, μπορεί να μη λειτουργεί για κάποιον άλλον. Το κλειδί είναι να ακούσετε το σώμα σας και να προσαρμοστείτε ανάλογα με τις ανάγκες σας.