play
Το Newsbeast στους Δελφούς – Live η τρίτη μέρα από το 10° Οικονομικό Φόρουμ
Γεωργία Πετροπούλου (JTI): Το ESG πυλώνας εταιρικού μετασχηματισμού και εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης

Γεωργία Πετροπούλου (JTI): Το ESG πυλώνας εταιρικού μετασχηματισμού και εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης

Πώς η JTI χτίζει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο στην Ελλάδα

Νίκος Παπαθανάσης: «Η στρατηγική που έχουμε ακολουθήσει έχει αποδώσει αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών»

Νίκος Παπαθανάσης: «Η στρατηγική που έχουμε ακολουθήσει έχει αποδώσει αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών»

«Από ουραγοί είμαστε δεύτεροι στην Ευρώπη στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ» δηλώνει από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Τι ψάχνει το top εργαστήριο του κόσμου

Τι ψάχνει το top εργαστήριο του κόσμου

Ο Κωνσταντίνος Φουντάς, Πρόεδρος του Συμβουλίου CERN, μίλησε στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ευτύχιος Βασιλάκης (AEGEAN): Ο ελληνικός τουρισμός δεν έχει κάτι να φοβάται – Σταθερές οι προκρατήσεις παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις

Ευτύχιος Βασιλάκης (AEGEAN): Ο ελληνικός τουρισμός δεν έχει κάτι να φοβάται – Σταθερές οι προκρατήσεις παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις

«Το δίλημμα “βιομηχανία ή τουρισμός” είναι ψευδοδίλημμα – Χρειαζόμαστε και τα δύο»

Γεώργιος Ζαββός: «Ζούμε στην εποχή της Ρεάλ Πολιτίκ, όπου κυριαρχεί η ισχύς και όχι το διεθνές δίκαιο»

Στις γεωπολιτικές ανακατατάξεις των τελευταίων ημερών, τις προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το νέο παγκόσμιο τοπίο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Ζαββός, μιλώντας στον Νίκο Δρόσο, στο περιθώριο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Ζαββός στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της τεχνολογίας, στην ανάγκη οικοδόμησης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, αλλά και στις ευκαιρίες που ανοίγονται για την Ελλάδα – τόσο στον ενεργειακό τομέα όσο και στην καινοτομία.

«Η Ευρώπη καλείται να καλύψει τα κενά 30 ετών»

«Βρισκόμαστε σε μια γεωπολιτική δίνη, σε μια περίοδο όπου έχει καταρρεύσει το γεωοικονομικό και γεωπολιτικό σύστημα των τελευταίων 80 ετών», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαββός. «Ζούμε στην εποχή της Ρεάλ Πολιτίκ, όπου δεν έχουν πια σημασία οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, αλλά η ισχύς».

Όπως τονίζει, οι δασμοί, οι ανακατατάξεις στις παγκόσμιες αγορές και η αυξανόμενη ένταση ΗΠΑ-Κίνας, συνθέτουν ένα ασταθές περιβάλλον που απαιτεί από την Ευρώπη ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα. «Είναι η στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καλύψει τα κενά των τελευταίων τριών δεκαετιών, ξεκινώντας από την άμυνα και την καινοτομία».

Τρεις πυλώνες για την Ευρώπη: άμυνα, καινοτομία, ενιαία αγορά

Ο κ. Ζαββός επισημαίνει ότι η γεωπολιτική πίεση μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη για μια νέα ευρωπαϊκή ενοποίηση. «Το αλλότριον δέος, ο φόβος του εξωτερικού κινδύνου, κινητοποιεί την Ευρώπη».

Αναλύοντας τα σημεία-κλειδιά, αναφέρει:

  • Αμυντική πολιτική: «Η Ευρώπη οφείλει να προχωρήσει σε κοινή αμυντική στρατηγική».

  • Καινοτομία: «Η έκθεση Ντράγκι έδειξε ότι η Ε.Ε. έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ. Πρέπει να ξεφύγουμε από την παγίδα της μεσαίας τεχνολογίας».

  • Ενιαία αγορά: «Χρειάζεται εμβάθυνση. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν “εσωτερικοί δασμοί” μεταξύ κρατών-μελών, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες».

«Χωρίς κεφαλαιαγορές, η Ευρώπη δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το μέλλον της»

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας δίνει έμφαση και στον χρηματοοικονομικό τομέα: «Πρέπει να ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή αγορά κεφαλαίων. Χωρίς αυτήν, δεν μπορούμε να κινητοποιήσουμε τους απαραίτητους ιδιωτικούς πόρους».

Και συμπληρώνει: «Η ανταγωνιστικότητα και η διατήρηση του κοινωνικού κράτους περνούν από την καινοτομία. Αυτό απαιτεί πολιτική βούληση και υπέρβαση της εσωστρέφειας που χαρακτηρίζει πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».

«Η άμυνα μπορεί να οδηγήσει στην επαναβιομηχάνιση της Ευρώπης – και της Ελλάδας»

Ο κ. Ζαββός χαρακτηρίζει τη στροφή προς την παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού ως μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία για την ήπειρο και τη χώρα μας: «Μπορεί να αποτελέσει μοχλό επαναβιομηχάνισης, με την Ελλάδα να έχει ρόλο-κλειδί, εφόσον κινηθεί στρατηγικά».

Οι τέσσερις πυλώνες για μια νέα ελληνική βιομηχανική πολιτική

Αναφερόμενος στις προοπτικές της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας προτείνει ένα τετραπλό σχέδιο:

  1. Διάχυση της καινοτομίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

  2. Εκμετάλλευση της αμυντικής επένδυσης των 25 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

  3. Ανάδειξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

  4. Ισχυρό χρηματοοικονομικό σύστημα που θα στηρίζει τη νέα οικονομία.

Η συμβολή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Ο κ. Ζαββός υπενθυμίζει τη σημασία του προγράμματος «Ηρακλής» για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος: «Όταν ανέλαβα, τα κόκκινα δάνεια ήταν στα 76 δισ. Σήμερα είναι κάτω από 5 δισ. Το 47% έχει πέσει στο 3%. Αυτό μας επέτρεψε να ξαναδώσουμε χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις και να αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα».

Σχετικά με την Αναπτυξιακή Τράπεζα:

  • Έχει εκταμιεύσει πάνω από 10 δισ. ευρώ.

  • Έχει στηρίξει περισσότερους από 50.000 δανειολήπτες.

  • Διαχειρίζεται προγράμματα για πράσινα δάνεια, ψηφιακή ανάπτυξη, καινοτομία, μικροπιστώσεις και αγροτική επιχειρηματικότητα.

«Στόχος μας είναι να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να τη φέρουμε στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών εξελίξεων», καταλήγει.

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις

Οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η μετατόπιση της αμερικανικής πολιτικής και οι ευρωατλαντικές σχέσεις κυριάρχησαν στις συζητήσεις του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (9-12 Απριλίου).

Η Υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, υπογράμμισε τη σημασία της αμερικανικής προστασίας στην ειρήνη των τελευταίων δεκαετιών, αλλά επεσήμανε πως πλέον «οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να χαράξουμε στρατηγική». Για την ευρωπαϊκή άμυνα τόνισε ότι «πρέπει να περιλαμβάνει χώρες με κοινές αξίες, αλλά με προϋποθέσεις».

Η Ρωσία δεν είναι η μόνη απειλή, προειδοποίησε, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πολέμους. «Να προετοιμαστούμε για το χειρότερο ώστε να υποδεχθούμε το καλύτερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος Υπουργός για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Benjamin Haddad, χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «σύμμαχο-κλειδί», αλλά ζήτησε περισσότερη ευρωπαϊκή αυτονομία και επενδύσεις στη βιομηχανική και τεχνολογική καινοτομία. «Αν γίνουμε πιο αυτόνομοι, θα είμαστε καλύτερος στρατηγικός εταίρος για την Ουάσινγκτον», σημείωσε.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει εύκολη λύση» και πως μόνη διέξοδος είναι η συνεχής πίεση προς τη Μόσχα. «Αντί για διχασμό, η Ευρώπη έχει ενισχύσει τη συνοχή της», ανέφερε.

Ο Thomas Byrne, Υπουργός Επικρατείας της Ιρλανδίας, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η αμυντική πολιτική, παρότι η χώρα του δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Αναφέρθηκε σε σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις και θέματα ασφάλειας, ενώ σημείωσε ότι οι εξελίξεις έχουν φέρει το Ηνωμένο Βασίλειο πιο κοντά στην ΕΕ.

Ευτύχιος Βασιλάκης (AEGEAN): Ο ελληνικός τουρισμός δεν έχει κάτι να φοβάται – Σταθερές οι προκρατήσεις παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις

Ευτύχιος Βασιλάκης (AEGEAN): Ο ελληνικός τουρισμός δεν έχει κάτι να φοβάται – Σταθερές οι προκρατήσεις παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις

«Το δίλημμα “βιομηχανία ή τουρισμός” είναι ψευδοδίλημμα – Χρειαζόμαστε και τα δύο»

Κρίστιαν Χίλαμπραντ: «Η Ελλάδα είναι από τις ισχυρότερες χώρες σε ψηφιακές υποδομές τηλεπικοινωνιών»

Στην κορυφή της λίστας με τις πιο αναπτυγμένες χώρες σε υποδομές τηλεπικοινωνιών συγκαταλέγει την Ελλάδα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vantage Towers, Κρίστιαν Χίλαμπραντ, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως εξηγεί, η Vantage Towers είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ψηφιακών υποδομών στην Ευρώπη: «Κατασκευάζουμε, συντηρούμε και κατέχουμε πύργους τηλεπικοινωνιών που μεταφέρουν σήμα από παρόχους όπως η Vodafone και η Nova από τον πύργο μέχρι τη συσκευή του χρήστη. Είμαστε μια εταιρεία πέντε ετών, με παρουσία σε 10 χώρες και περίπου 86.000 τοποθεσίες».

Στην Ελλάδα, η εταιρεία διαθέτει περίπου 5.500 τοποθεσίες, αποτελώντας τον μεγαλύτερο πάροχο πύργων τηλεπικοινωνιών στη χώρα. «Δεν έχουμε μόνο πύργους και στέγες, αλλά και συστήματα κτιρίων και μικρές κυψέλες που εξυπηρετούν τις πυκνοκατοικημένες περιοχές», σημειώνει ο κ. Χίλαμπραντ.

«Οι τηλεπικοινωνίες είναι το οξυγόνο της ψηφιακής εποχής»

Αναφερόμενος στον ρόλο των υποδομών στη σύγχρονη κοινωνία, ο επικεφαλής της Vantage Towers υπογράμμισε πως «υπάρχει τεράστια ζήτηση για επικοινωνίες. Είναι πια αναγκαίες όσο ο καθαρός αέρας και το καθαρό νερό. Οι τηλεπικοινωνίες είναι η ψυχή της χώρας».

Η ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον ίδιο, συγκαταλέγεται στις τρεις μεγαλύτερες για την εταιρεία του, βάσει αριθμού πύργων. «Βλέπουμε τους πελάτες μας να συνεχίζουν να επενδύουν σε περιοχές χωρίς επαρκή κάλυψη, ενώ με την αύξηση της κυκλοφορίας 5G, υπάρχει ανάγκη για πυκνότερα δίκτυα και περισσότερη χωρητικότητα».

Η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και οι επενδύσεις σε καινοτομία

Μία από τις προτεραιότητες της Vantage Towers στην Ελλάδα είναι η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος, ειδικά στις αγροτικές περιοχές. «Σε πολλές περιοχές της Αθήνας ή των προαστίων, η κάλυψη είναι πολύ καλή, αλλά υπάρχουν ακόμα περιοχές που δεν εξυπηρετούνται επαρκώς. Εκεί βλέπουμε μια μεγάλη ευκαιρία. Κατασκευάζουμε ενιαίους πύργους που μπορούν να φιλοξενήσουν όχι μόνο παρόχους κινητής, αλλά και υπηρεσίες IoT».

Ένα από τα πιο καινοτόμα έργα που «τρέχει» η εταιρεία αφορά την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών και την άμεση επικοινωνία με δημόσιους φορείς. «Είναι ένας τομέας τεράστιας ανάπτυξης και επενδύουμε σε οικονομικά αποδοτικές λύσεις».

Υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα

Η εταιρεία απασχολεί περίπου 80 εργαζομένους στην Ελλάδα, από τους συνολικά 800 σε όλη την Ευρώπη. «Το ανθρώπινο δυναμικό εδώ είναι εξαιρετικό. Τα πανεπιστήμια παρέχουν κορυφαία εκπαίδευση και όταν προκηρύσσουμε θέσεις, λαμβάνουμε αιτήσεις από πολύ καλά καταρτισμένους υποψήφιους. Εξετάζουμε μάλιστα πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε περαιτέρω το ελληνικό ταλέντο και για δραστηριότητες άλλων τμημάτων της εταιρείας».

Αναφερόμενος στην ανάγκη κατάρτισης νέων στελεχών, επεσήμανε ότι ο κλάδος απαιτεί εξειδίκευση σε νέα αντικείμενα, όπως η διαχείριση data centers και η εγκατάσταση εξοπλισμού. «Είναι ένας τομέας στον οποίο επενδύουμε συνεχώς».

Η συνεργασία με Vodafone και Nova και οι μελλοντικές επενδύσεις

Σύμφωνα με τον κ. Χίλαμπραντ, η συνεργασία με τους δύο βασικούς παρόχους στην Ελλάδα, τη Vodafone και τη Nova, είναι «καταπληκτική»: «Μας δίνει τη δυνατότητα να επενδύουμε περισσότερο, καθώς οι εγκαταστάσεις μας αξιοποιούνται διπλά, μειώνοντας το ρίσκο και αυξάνοντας την απόδοση».

Όπως τόνισε, σε επίπεδο ομίλου, η Vantage Towers επενδύει κάθε χρόνο 400-600 εκατομμύρια ευρώ στις 10 χώρες δραστηριοποίησης. «Η βιομηχανία μας χρειάζεται περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει πλήρως τους στόχους του 5G και του μελλοντικού 6G στην ΕΕ».

ESG και περιβαλλοντική ευθύνη

Τέλος, ο CEO της Vantage Towers αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική διάσταση της τεχνολογίας. «Οι θεωρίες που συνδέουν τις τηλεπικοινωνίες με βλάβες στην υγεία έχουν καταρριφθεί επιστημονικά. Εμείς εστιάζουμε σε ESG στρατηγικές, επενδύουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ηλιακή και αιολική. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος και σε αυτό τον τομέα, και επενδύουμε ενεργά εδώ».

«Παράθυρο στον κόσμο»: Η Παπαστράτος επενδύει 700 εκατ. για καινοτομία, εξαγωγές και βιωσιμότητα

Στις προοπτικές της ελληνικής βιομηχανίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και των εξαγωγών σε ένα παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως σημείωσε, η εταιρεία διανύει την τελική φάση της υλοποίησης ενός μεγάλου επενδυτικού σχεδίου ύψους 700 εκατ. ευρώ, το οποίο ξεκίνησε το 2017, σηματοδοτώντας μια ριζική αλλαγή πλεύσης: την εγκατάλειψη της παραγωγής του κλασικού τσιγάρου και τη μετάβαση στην παραγωγή νέων καινοτόμων εναλλακτικών προϊόντων, όπως οι θερμαινόμενες ράβδοι καπνού για το IQOS.

Η επένδυση αυτή δεν περιορίζεται μόνο σε τεχνολογικό εξοπλισμό. Η Παπαστράτος επεκτείνει τις κτιριακές της εγκαταστάσεις, δημιουργεί νέες γραμμές παραγωγής και στοχεύει σε σημαντική ενίσχυση της εξαγωγικής της δραστηριότητας. Ήδη, τα προϊόντα της εξάγονται σε περισσότερες από 40 χώρες, με την αξία των εξαγωγών να προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο κ. Καργαρώτος αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες της εταιρείας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, δίνοντας έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των ρομποτικών εφαρμογών. Ειδικά το θέμα του νερού, όπως είπε, απασχολεί ολοένα και περισσότερο την κοινωνία και αποτελεί προτεραιότητα για την Παπαστράτος.

Με τη στρατηγική της να εστιάζει στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα, η Παπαστράτος φιλοδοξεί να παραμείνει ένας παγκόσμιος παίκτης με ελληνική βάση και να λειτουργήσει ως παράδειγμα σύγχρονης βιομηχανικής ανάπτυξης.

«Οι 90 μέρες του Τραμπ θα κρίνουν την παγκόσμια οικονομία» – Τι προβλέπει ο Φώτης Μαυροκέφαλος της Fathom

Για τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, τις στρατηγικές επένδυσης αλλά και την πορεία της ελληνικής οικονομίας μίλησε στο Newsbeast ο Φώτης Μαυροκέφαλος, partner της εταιρείας Fathom Wealth Management Advisors, στο περιθώριο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Μαυροκέφαλος χαρακτήρισε την οικονομική συγκυρία «πάρα πολύ ευμετάβλητη», επισημαίνοντας πως η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί σοβαρές ανακατατάξεις. Όπως ανέφερε, οι 90 μέρες που ανακοίνωσε ο Τραμπ χωρίς νέους δασμούς θα μπορούσαν να δημιουργήσουν θετικό έδαφος για διαπραγματεύσεις, αν και η στάση του απέναντι στην Κίνα αποτελεί ξεχωριστή υπόθεση.

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική των επενδυτών, υπογράμμισε τη σημασία του επενδυτικού ορίζοντα και της κατανόησης του ρίσκου: «Ο κάθε επενδυτής πρέπει να γνωρίζει το προφίλ του, πού θέλει να επενδύσει και με ποιον χρονικό ορίζοντα».

Για όσους έχουν πιο συντηρητικό προφίλ, πρότεινε τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα κρατών της Ε.Ε., ενώ για τους πιο τολμηρούς, αναφέρθηκε σε τομείς όπως οι αμυντικές μετοχές, τα utilities και η φαρμακοβιομηχανία – με αστερίσκο τους ενδεχόμενους δασμούς. Εξέχουσα θέση, όπως είπε, κατέχει και η τεχνολογία, χάρη στην εκρηκτική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

«Η επένδυση είναι ένας τρόπος να δημιουργήσεις ένα εναλλακτικό εισόδημα. Το να αφήνεις τα χρήματά σου να μένουν στάσιμα με 0% απόδοση, απλώς τα φθείρει ο πληθωρισμός», τόνισε.

Τέλος, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία: «Υπάρχει ανάπτυξη, υπάρχει δυναμική, αλλά όλα θα εξαρτηθούν και από το αν θα υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ και κατ’ επέκταση στην Ε.Ε.».

«Πούτιν + Τραμπ = δυσκολίες για την Ευρώπη»

Η αυξανόμενη απειλή των ρωσικών υβριδικών επιθέσεων και η ευρωπαϊκή αδυναμία να απαντήσει αποτελεσματικά βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης κορυφαίων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Με τίτλο «Υβριδική Απειλή: Πούτιν και Τραμπ ισούται Δυσκολίες για την Ευρώπη», η συζήτηση συγκέντρωσε πρόσωπα με διεθνή εμπειρία και βαρύτητα:
ο David Petraeus, πρόεδρος του KKR Global Institute,
ο Ben Hodges, πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη,
ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2019-2024),
και η Kajsa Ollongren, πρώην αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ολλανδίας και υπουργός Άμυνας.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Zbigniew Pisarski, πρόεδρος του ιδρύματος Casimir Pulaski.

Ο Petraeus υπογράμμισε ότι το NATO έχει σαφή εντολή για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, ωστόσο ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί το άρθρο 5 για τέτοιες επιθέσεις – πλην της 11ης Σεπτεμβρίου. Τόνισε τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων και σημείωσε ότι η Δύση έχει υποστηρίξει την Ουκρανία περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν.

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ, εκτίμησε πως μια ενδεχόμενη επιστροφή του Τραμπ θα φέρει εσωστρέφεια και απομάκρυνση από διεθνείς κανόνες. «Η κατεύθυνση είναι η εστίαση στο εσωτερικό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Hodges προειδοποίησε ότι «η Ρωσία βρίσκεται ήδη σε πόλεμο μαζί μας» και τόνισε την ανάγκη για σαφές και απτό κόστος στις ρωσικές ενέργειες, πέρα από θεωρίες και αφηγήματα. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Φινλανδίας κατά του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας στη Βαλτική.

Ο Σχοινάς επεσήμανε την αδυναμία της Ευρώπης να απαντήσει δυναμικά, καθώς είναι «προσκολλημένη στους κανόνες ενώ οι αντίπαλοι χρησιμοποιούν ισχύ». Τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση της ευρωπαϊκής ισχύος, πολιτικής και στρατιωτικής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τη Λευκορωσία. «Η Ε.Ε. πρέπει να μετατραπεί από ήπια σε ισχυρή δύναμη», είπε, εκφράζοντας στήριξη για κοινή ευρωπαϊκή αμυντική ταυτότητα.

Η Ollongren τόνισε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο οι συνορεύουσες με τη Ρωσία, είναι στόχοι υβριδικών επιθέσεων – ακόμα και αν αυτές δεν είναι άμεσα ανιχνεύσιμες. Επισήμανε ότι η προετοιμασία δεν είναι μόνο στρατιωτική, αλλά και κοινωνική, με εμπλοκή επιχειρήσεων, υποδομών και πολιτών. Έκλεισε με τη φράση: «Πούτιν + Τραμπ ισούται δυσκολίες για την Ευρώπη – αλλά και ευκαιρία να αναλάβουμε τη μοίρα μας».

Ο συντονιστής Pisarski, κλείνοντας, σημείωσε πως «το αφήγημα που επικρατεί είναι συχνά πιο ισχυρό από τα δεδομένα».

 

Μάθιου Μπόιλ από Δελφούς: «Ο Τραμπ χτίζει έναν καλύτερο κόσμο – η Κίνα είναι η νέα δύναμη του κακού»

Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Μάθιου Μπόιλ, επικεφαλής του γραφείου Ουάσιγκτον του Breitbart News, υπερασπίστηκε με θέρμη τον Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας για το γεωπολιτικό του όραμα και τη νέα τάξη πραγμάτων που –όπως υποστήριξε– διαμορφώνει.

Σε συνομιλία του με τη δημοσιογράφο Λένα Αργύρη (ΕΡΤ/Καθημερινή), χαρακτήρισε την εποχή «συναρπαστική» για τη δημοσιογραφία και τόνισε: «Ο Τραμπ έκανε τη δημοσιογραφία συναρπαστική. Είναι μεγάλη ευθύνη να παρακολουθείς τι κάνει ο Πρόεδρος – αλλά είναι και σπουδαίο».

Ο Μπόιλ περιέγραψε τον Τραμπ ως ηγέτη που χτίζει μια πιο ισχυρή Αμερική, κάτι που –κατά τον ίδιο– «είναι καλό για όλο τον κόσμο». Παρομοίασε τις ΗΠΑ με «φάρο ελπίδας απέναντι στις δυνάμεις του σκοταδισμού», τονίζοντας ότι η Κίνα είναι σήμερα «η νέα δύναμη του κακού» και πως αυτό ήταν ένας από τους στρατηγικούς στόχους του Τραμπ.

Αναφέρθηκε σε συνομιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός βλέπει προοπτική για «μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία», με τον Τραμπ να συμφωνεί απόλυτα. Υποστήριξε επίσης πως περισσότερες από 75 χώρες έχουν προσεγγίσει τις ΗΠΑ υπό τη διοίκησή του, κάτι που –όπως είπε– θυμίζει το «ξύπνημα της ανθρωπότητας» επί Ρόναλντ Ρέιγκαν και της επονομαζόμενης «αυτοκρατορίας του κακού».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον στρατηγικής σημασίας διάδρομο IMED, αποκαλύπτοντας ότι ο Τραμπ –σε ιδιωτική συνάντηση στο προσωπικό του τραπέζι– εξήρε τη συμμετοχή των κρατών και αναγνώρισε τον ρόλο του έργου. «Κάθε του σχόλιο είναι μελετημένο – δεν λέει τίποτα τυχαία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε ότι ο Τραμπ αποκάλεσε την Ελλάδα «πύλη για την Ευρώπη» και σχολίασε πως η επιλογή της Σαουδικής Αραβίας για διαμεσολάβηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έγινε για «πολύ συγκεκριμένους λόγους».

Αναφορικά με την Τουρκία, δήλωσε ότι ο Τραμπ «τα πάει καλά με τον Ερντογάν», αλλά δεν βλέπει πιθανή την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα των F-35. «Ο Πρόεδρος δεν θέλει να ενδυναμώσει το καθεστώς Ερντογάν, ώστε να αποτρέψει την προσέγγισή του με την Κίνα».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι οι συμμαχίες των ΗΠΑ παραμένουν σταθερές, πως «όλοι θέλουν να κάνουν συμφωνίες» και ανέδειξε τον ρόλο της Ινδίας, χαρακτηρίζοντάς την «τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο» και κρίσιμο παράγοντα για τη διαμόρφωση της νέας παγκόσμιας ισορροπίας.

Τεχνητή νοημοσύνη στις επιχειρήσεις: εργαλείο αναβάθμισης ή νέα πρόκληση;

Πρακτικά παραδείγματα για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) αλλάζει ήδη τον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και στελέχη από τον τραπεζικό, ναυτιλιακό και τεχνολογικό κλάδο ανέδειξαν τόσο τα πλεονεκτήματα, όσο και τις προκλήσεις που φέρνει η νέα εποχή.

Ο Κίμων Δρακόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο University of Southern California, υπογράμμισε ότι το ΑΙ λειτουργεί ως «full time βοηθός», προσφέροντας εργαλεία και λύσεις ακόμα και σε μη τεχνικούς χρήστες. Τόνισε πως η τεχνητή νοημοσύνη υπήρχε και στο παρελθόν ως «ομπρέλα προβλεπτικών εφαρμογών» και επεσήμανε πως η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι η συγκρότηση πολυδιάστατων ομάδων που θα μπορούν να την εφαρμόσουν σε όλα τα επιχειρησιακά επίπεδα.

Από την πλευρά του τραπεζικού κλάδου, ο Βασίλης Κουτεντάκης, Executive General Manager και μέλος Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, εξήγησε πως ήδη από το 2022 η τράπεζα χρησιμοποιεί εφαρμογές ΑΙ για την εξυπηρέτηση πελατών, την ανίχνευση απάτης, αλλά και την κατανόηση της συμπεριφοράς των χρηστών. Ωστόσο, σημείωσε ότι η διαχείριση των δεδομένων και οι ερμηνείες των αποτελεσμάτων απαιτούν εξαιρετική προσοχή.

Η Άλκηστις Κυριακοπούλου, Chief Business Officer της DeepSea Technologies, παρουσίασε τη σημαντική μείωση κόστους που φέρνει το ΑΙ στη ναυτιλία, μέσω βελτιστοποίησης διαδρομών και πρόβλεψης των αναγκών καθαρισμού πλοίων και συντήρησης μηχανημάτων. Όπως είπε, το ΑΙ μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου έως και 10%, ωστόσο η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ενσωμάτωσή του στην κουλτούρα της εταιρείας και η εκπαίδευση του προσωπικού.

Ο Κωνσταντίνος Καμάρας, αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ATCOM, αναφέρθηκε στο κρίσιμο ζήτημα της ανεύρεσης ταλέντων που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του ΑΙ. Τόνισε τη σημασία της παραγωγικότητας και της προσωποποιημένης εμπειρίας πελάτη, επισημαίνοντας ότι η υιοθέτηση τέτοιων λύσεων πρέπει να συνοδεύεται από πολιτικές διαφάνειας και ασφάλειας.

Τέλος, ο Γιώργος Γεωργιόπουλος, σύμβουλος στη Satori Analytics, ανέδειξε τρεις βασικούς τομείς όπου το ΑΙ ενισχύει την καθημερινότητα: την παραγωγικότητα, την εξυπηρέτηση πελατών και την πρόβλεψη ζήτησης. Έφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία με την Archirodon για την άμεση ενημέρωση μηχανικών, και την πλατφόρμα που ανέπτυξαν για τη ΜΟ, η οποία συνοψίζει τις κλήσεις πελατών, αυξάνοντας την κατανόηση της εμπειρίας τους στο 100%.

Μάρτιν Γουλφ: Ο Τραμπ έχει αναγάγει το χάος σε μορφή τέχνης

Τη ριζική ανατροπή που επιφέρει η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις παγκόσμιες ισορροπίες και την Ευρώπη, σχολίασαν δύο από τις πιο επιδραστικές φωνές της ευρωπαϊκής διανόησης στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Martin Wolf, επικεφαλής οικονομικός σχολιαστής των Financial Times, τόνισε πως «η μη προβλεψιμότητα αποτελεί βασικό μηχανισμό εξουσίας για τον Τραμπ», ενώ έκανε λόγο για «επανάσταση» που θυμίζει τις ριζικές ανατροπές του Μάο στην Κίνα. Όπως είπε, «σε μόλις 90 ημέρες άλλαξε τέσσερις εμπορικές πολιτικές – έχει αναγάγει το χάος σε μορφή τέχνης».

Ο Wolf αναφέρθηκε και στον Έλον Μασκ ως άτυπο «συμπρόεδρο», ο οποίος, κατά τον ίδιο, έχει συμβάλει στη ραγδαία απορρύθμιση του αμερικανικού κράτους. «Ο Τραμπ επιλέγει την ασάφεια για να δείξει ισχύ, όμως αυτό προκαλεί ανασφάλεια στους επενδυτές, που αδυνατούν να προβλέψουν τις συνθήκες ακόμα και των επόμενων μηνών», προειδοποίησε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην εμπορική πολιτική του Τραμπ, προβλέποντας πως ενδέχεται να οδηγήσει σε αποδυνάμωση του δολαρίου και ανάδειξη του ευρώ ως ισχυρότερου αποθεματικού νομίσματος τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Από την πλευρά του, ο Ivan Krastev, πρόεδρος του Centre for Liberal Strategies της Βουλγαρίας, παραλλήλισε τη δεύτερη θητεία Τραμπ με μια μορφή εκδίκησης προς το ίδιο το ρεπουμπλικανικό σύστημα. «Μια επανάσταση όταν ξεκινήσει δεν την ελέγχεις, σε ελέγχει», ανέφερε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Γκορμπατσόφ και τις μεταρρυθμίσεις του στη Σοβιετική Ένωση.

Σχολιάζοντας την γεωπολιτική αντίληψη του Τραμπ, σημείωσε πως «βλέπει τη Γάζα σαν οικόπεδο και τους κατοίκους της σαν ενοικιαστές» και υποστήριξε ότι ο αμερικανικός εθνικισμός του δεν μπορεί να αποκτήσει απήχηση εκτός ΗΠΑ. Πρόσθεσε δε πως «το ερώτημα δεν είναι τι θέλει να κάνει, αλλά αν ο ίδιος γνωρίζει τι θέλει να κάνει».

Για την Ευρώπη, ο Krastev προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη την ασφάλειά της και σημείωσε ότι η αμυντική της συνεργασία πάσχει από τη λογική της ταυτόχρονης επίλυσης όλων των προβλημάτων. Αν και αναγνώρισε πως έχει πετύχει να καταστήσει αδιανόητο έναν μεγάλο πόλεμο στο εσωτερικό της, υπογράμμισε ότι «το 70% των Ευρωπαίων δηλώνει ανέτοιμο να υπερασπιστεί τα εδάφη του».

Τέλος, αναφέρθηκε στην αυξανόμενη συζήτηση για πυρηνικά όπλα, προειδοποιώντας για τη «ψευδαίσθηση ασφάλειας» που μπορεί να δημιουργηθεί, και τόνισε τη μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από τις αμερικανικές πληροφορίες. Η μετατόπιση των εμπορικών ισορροπιών, ειδικά στη σχέση ΗΠΑ – Κίνας, ενδέχεται πάντως να δημιουργήσει ευκαιρίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Το ψηφιακό στοίχημα κατά του εθισμού στο gaming

Η εξάρτηση από το online gaming, το παράνομο παιχνίδι και οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της προβληματικής συμπεριφοράς βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται από τις 9 έως τις 12 Απριλίου.

Ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος επισήμανε ότι ο εθισμός στο online gaming μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας, ειδικά όταν δεν υπάρχουν όρια και κανόνες. Το γεγονός ότι η πρόσβαση στα παιχνίδια είναι άμεση μέσω κινητών τηλεφώνων καθυστερεί τη διάγνωση και την παρέμβαση. Ωστόσο, πλέον υπάρχουν ψηφιακά εργαλεία και πλατφόρμες που μπορούν να εντοπίσουν εξαρτητικές ή παραβατικές συμπεριφορές.

Παράλληλα, λειτουργούν 16 ψυχοδιαγνωστικά πολυδύναμα κέντρα σε όλη τη χώρα που παρέχουν υποστήριξη, ενώ η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην καταπολέμηση του φαινομένου.

Ο Ιωάννης Σπανουδάκης, μέλος του Δ.Σ. της Kaizen Digital Services, τόνισε τη σημασία της πρόληψης, μέσα από διεθνείς πρακτικές και μηχανισμούς πρόγνωσης, υπογραμμίζοντας ότι ο εθισμός αγγίζει περίπου το 1% των παικτών. Αναφέρθηκε στη σημασία της ταυτοποίησης στο νόμιμο online gaming, η οποία επιτρέπει μεγαλύτερη διαφάνεια και παρέμβαση. Αντιθέτως, το παράνομο gaming στην Ελλάδα –που εκτιμάται πως μοιράζεται ισόποσα την αγορά με το νόμιμο– παραμένει ανεξέλεγκτο, εν μέρει λόγω της φορολόγησης.

Από την πλευρά του, ο Οδυσσέας Χριστόφορου, αναπληρωτής CEO του ΟΠΑΠ, παρουσίασε τις ενέργειες της εταιρείας για την ενίσχυση του υπεύθυνου παιχνιδιού: εκπαίδευση προσωπικού, ενημερωτικές καμπάνιες, αλγόριθμους που εντοπίζουν την προβληματική συμπεριφορά, καθώς και υποστήριξη της γραμμής του ΚΕΘΕΑ από το 2011. Για την πάταξη του παράνομου τζόγου, πρότεινε αφαίρεση αδειών και σφράγισμα των καταστημάτων-βιτρίνας.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης, δικηγόρος και αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παραδέχθηκε πως, παρότι ο τομέας στην Ελλάδα είναι σχετικά ρυθμισμένος, απαιτούνται περαιτέρω βήματα. Υπογράμμισε πως η διαχρονική αδυναμία αντιμετώπισης της αρρύθμιστης αγοράς αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και πρότεινε τη διοχέτευση μέρους της φορολογίας προς την ενίσχυση της ΕΕΕΠ.

Ο Αντώνης Αλεξίου, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), μίλησε για την ανάγκη ενός πολυεπίπεδου σχεδίου δράσης, με τη συμμετοχή της πολιτείας, των σχολείων και των φορέων. Παρουσίασε πιλοτικό πρόγραμμα από το Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία, όπου το 98,5% των 140.000 παικτών δεν εμφάνισαν σημάδια εξάρτησης, ενώ μόνο 30 άτομα παρουσίασαν σοβαρό πρόβλημα.

Σοκαριστικά ήταν και τα στοιχεία για την Ελλάδα το 2024: 800.000 άτομα συμμετείχαν σε παράνομο gaming, με την αγορά να αγγίζει τα 1,67 δισ. ευρώ.

«Στο κομμάτι της Golden Visa υπάρχει μία αβεβαιότητα»

Στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η Αλεξάνδρα Παππά, γενική διευθύντρια της Waylink Investments, μίλησε στο Newsbeast για τη δυναμική της ελληνικής αγοράς ακινήτων, τις ευκαιρίες αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ξένοι επενδυτές.

Όπως σημειώνει, η Αθήνα παραμένει ένας σταθερός πόλος έλξης για τοποθετήσεις κεφαλαίων, ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ελληνικά νησιά, όπως η Πάρος, η Σαντορίνη, η Κρήτη και η Ρόδος, που –όπως λέει– παραμένουν εν πολλοίς ανεκμετάλλευτα.

Η ίδια εμφανίζεται αισιόδοξη για τη συγκριτική ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στον επενδυτικό χάρτη της Ευρώπης, αλλά επισημαίνει και την ανάγκη για συστηματική υποστήριξη από την πολιτεία: από την προβολή της χώρας στο εξωτερικό μέχρι τη μείωση της γραφειοκρατίας.

«Η Golden Visa έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα»

Η αστάθεια του ρυθμιστικού πλαισίου αποτελεί σήμερα ένα από τα βασικά εμπόδια. Όπως υπογραμμίζει η κ. Παππά, οι συνεχείς αλλαγές στο πρόγραμμα Golden Visa έχουν δημιουργήσει σύγχυση και ανασφάλεια στους επενδυτές, ιδίως εκείνους που σχεδιάζουν μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις:

«Τα δύο τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ο νόμος ήδη δύο φορές», σημειώνει. «Οι επενδυτές διστάζουν να τοποθετηθούν όταν δεν γνωρίζουν αν θα αλλάξει ξανά η νομοθεσία μέσα σε λίγους μήνες».

Η ίδια αποκαλύπτει πως αρκετές εταιρείες –ανάμεσά τους και η δική της– έχουν ξεκινήσει επενδυτικά projects που έχουν μείνει μετέωρα, περιμένοντας την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου.

Με βλέμμα στο μέλλον: τουρισμός, real estate και εμπορικά κέντρα

Η Waylink Investments δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2017 και –παρά τα εμπόδια– σχεδιάζει να μείνει και να επεκταθεί, τόσο στον τομέα των ακινήτων όσο και στον τουρισμό και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

«Θέλουμε να συνεπενδύσουμε με ξένους και Έλληνες επενδυτές», δηλώνει η Αλεξάνδρα Παππά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της οικονομικής σταθερότητας για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Αλ. Εξάρχου: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία έναντι των διεθνών αναταράξεων

Αλ. Εξάρχου: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία έναντι των διεθνών αναταράξεων

Το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου και η αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας

Σοφία Δήμτσα: Η συμβολή της ΔΕΗ στον πολιτισμό αφορά όλη την κοινωνία

«Η συμβολή της ΔΕΗ στον Πολιτισμό αφορά όλη την κοινωνία», ανέφερε η κα. Σοφία Δήμτσα, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ομίλου ΔΕΗ, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9 - 12 Απριλίου. Πρόσθεσε ακόμη, ότι το στοίχημα είναι να βρούμε δράσεις που θα οδηγήσουν σε συνέργειες, θα αναδείξουν νέους καλλιτέχνες και θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο προς τους εργαζόμενους και τους πολίτες.

Ειδικότερα, σε συζήτηση με την κα. Έλενα Μαυρομιχάλη, Σύμβουλο Σχεδιασμού Στρατηγικής και Θεμάτων Πολιτισμού του Γραφείου του Πρωθυπουργού, η κα. Δήμτσα ανέφερε ότι η σχέση της ΔΕΗ με τον Πολιτισμό δεν είναι καινούργια.

Όπως εξήγησε η εταιρεία είναι 75 ετών και στο ιστορικό της αρχείο, η ίδια ανακάλυψε ότι η σχέση με τον Πολιτισμό ξεκινάει ήδη από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της. Από τις διαφημίσεις και τα περίπτερα στη ΔΕΘ, τα οποία τα δημιούργησαν σπουδαίοι καλλιτέχνες, μέχρι το πρώτο τηλεοπτικό στούντιο της χώρας, που λειτούργησε στο περίπτερο της εταιρείας στη ΔΕΘ, αλλά και όλα όσα πρόσφερε διαχρονικά στους εργαζομένους της.

Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ΔΕΗ, με το πρόγραμμα «Η ΔΕΗ συναντά την τέχνη», η κα. Δήμτσα αναφέρθηκε στην ανάγκη να «απευθυνθούμε στον κόσμο της Τέχνης προκειμένου να τους δώσουμε ένα σημείο έκφρασης» και έκανε γνωστό ότι τους προσεχείς μήνες το πρόγραμμα θα επαναληφθεί.

Όπως είπε, εκτέθηκαν τα έργα των καλλιτεχνών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με κόσμο, με εταιρείες και με το ευρύ κοινό, ενώ τελικά βραβεύθηκαν οι διακριθέντες και με χρηματικό έπαθλο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Δήμτσα «Η Τέχνη είναι δικαίωμα» και πρόσθεσε ότι ο Πολιτισμός είναι ένας τομέας που όλες οι εταιρείες πρέπει να επενδύσουν καθώς ο αντίκτυπος είναι πολύ σημαντικός τόσο για την κοινωνία, όσο και για τους εργαζόμενους, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα πολιτιστικά δρώμενα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις προσπάθειες ανάδειξης των ιστορικών χώρων της ΔΕΗ, μέσω της συνεργασίας με την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο της οποίας καλλιτέχνες επισκέπτονται παλιά εργοστάσια της εταιρείας και αποτυπώνουν την έμπνευσή τους μέσα από μουσική.

Τέλος, αναφέρθηκε και στη στήριξη της εταιρείας προς την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, προκειμένου – όπως είπε – να δημιουργηθεί μια νέα γενιά καλλιτεχνών.

 

Συνάντηση Δένδια με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν

Συνάντηση Δένδια με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή

Το στοίχημα του ηλεκτρονικού εμπορίου: Μεταξύ καινοτομίας, ασφάλειας και στήριξης των μικρών επιχειρήσεων

Η μετάβαση στο νέο τοπίο του ηλεκτρονικού εμπορίου φέρνει μεγάλες προκλήσεις αλλά και σημαντικές ευκαιρίες για την οικονομία και τους καταναλωτές. Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, κορυφαίοι εκπρόσωποι της αγοράς και της πολιτείας ανέλυσαν τις νέες τάσεις, τους κινδύνους και τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, επεσήμανε την ανάγκη εξισορρόπησης ανάμεσα στην προστασία του καταναλωτή και την ενίσχυση της καινοτομίας. «Αν υπερπροστατεύσουμε το περιβάλλον, θα δημιουργήσουμε πρόβλημα στις επιχειρήσεις και δεν θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές θα απολαμβάνουν προϊόντα και καινοτομία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προανήγγειλε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και ιδιαίτερα τις μικρές πιστώσεις, ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια των συναλλαγών, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη εκπαίδευσης και σωστής ενημέρωσης των πολιτών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Αναφερόμενος στους ελέγχους, σημείωσε πως «δεν χρειάζεται πια να βγάζουμε ανθρώπους στο δρόμο και να πραγματοποιούμε μυστικές επιχειρήσεις, όλα γίνονται ηλεκτρονικά», τονίζοντας πως πλέον υπάρχουν κοινά ευρωπαϊκά εργαλεία για τον έλεγχο της αγοράς.

Από την πλευρά της, η Βάλια Αρανίτου, επιστημονική διευθύντρια του INEMY-ΕΣΕΕ και αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι μετά την πανδημία, σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες καταναλωτές πραγματοποιούν διαδικτυακές αγορές, με τον αριθμό των ενεργών e-shops να φτάνει τις 30.000. Εξέφρασε, ωστόσο, ανησυχία για την ανεπαρκή εποπτεία κάποιων ξένων ηλεκτρονικών πλατφορμών, επισημαίνοντας ότι αρκετά προϊόντα ενδέχεται να μην είναι ασφαλή.

Η ίδια κάλεσε το κράτος να στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις ώστε να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής και να αξιοποιήσουν εργαλεία όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη. Τόνισε, επίσης, ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός εξωστρέφειας, βοηθώντας τις τουριστικές επιχειρήσεις να εξάγουν τα προϊόντα τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ο Chief of Retail Banking Products της Alpha Bank, Ιωάννης Ιωαννίδης, υπογράμμισε πως 8 στους 10 Ευρωπαίους έκαναν τουλάχιστον μία online αγορά το 2024, γεγονός που καταδεικνύει τη μαζική υιοθέτηση του e-commerce από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ο ρόλος των τραπεζών, όπως είπε, είναι να προσφέρουν ψηφιακές εμπειρίες υψηλού επιπέδου, χωρίς εκπτώσεις στην ασφάλεια και την εξυπηρέτηση του πελάτη.

Αναφέρθηκε στις επενδύσεις της τράπεζας σε τεχνολογία, διαδικασίες αλλά και στρατηγικές συνεργασίες με διεθνείς παρόχους τεχνογνωσίας, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των ψηφιακών απατών.

Τέλος, ο Country Manager της Visa για την Ελλάδα, Νίκος Πετράκης, δήλωσε:
«Στη Visa, είμαστε αφοσιωμένοι στη διαρκή καινοτομία και την ανάπτυξη λύσεων που ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες ανάγκες των καταναλωτών και των εμπόρων καθώς η Gen Z, η πρώτη πραγματικά ψηφιακή γενιά, συναλλάσσεται κυρίως ψηφιακά, ψωνίζει υβριδικά και απαιτεί ακόμα περισσότερη ασφάλεια στις πληρωμές».

Όπως τόνισε, η Visa διασφαλίζει ότι το οικοσύστημα πληρωμών παραμένει ασφαλές και αξιόπιστο, δίνοντας τη δυνατότητα σε ανθρώπους και επιχειρήσεις να ευημερούν στην ψηφιακή εποχή.

«Ή θα καταστραφούμε ή θα αλλάξουμε»: Ηχηρό μήνυμα του ΟΟΣΑ για το δημογραφικό στην Ελλάδα

Το δημογραφικό πρόβλημα είναι ίσως η μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον της Ελλάδας – και όχι μόνο. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Νεκτάριου Αλεξόπουλου, επικεφαλής του Κέντρου Κρήτης του ΟΟΣΑ για τη Δυναμική των Πληθυσμών, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Το δημογραφικό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι παγκόσμιο και θα γίνεται όλο και πιο έντονο», υπογράμμισε, εξηγώντας πως ο ΟΟΣΑ, με ελληνική πρωτοβουλία, επέλεξε την Κρήτη για την ίδρυση του νέου του κέντρου, ακριβώς λόγω του συμβολισμού της: μια γέφυρα ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, ιστορικά σημείο μετακινήσεων πληθυσμών.

«Το ασφαλιστικό τινάζεται στον αέρα»

Ο κ. Αλεξόπουλος παρουσίασε με ωμό ρεαλισμό τις επιπτώσεις: λιγότεροι νέοι, λιγότερο εργατικό δυναμικό, γήρανση του πληθυσμού, συντάξεις που δε βγαίνουν, φροντίδα ηλικιωμένων που ακριβαίνει. «Ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε καταρρέει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αν δεν αλλάξουμε, θα είμαστε 7 εκατομμύρια το 2050»

Με τον δείκτη γονιμότητας στην Ελλάδα να έχει κατρακυλήσει στο 1,2, πολύ κάτω από το όριο αναπλήρωσης γενεών (2,1), η κατάσταση θεωρείται μη αναστρέψιμη για τις επόμενες δεκαετίες. «Ακόμη κι αν δίναμε σήμερα κίνητρα, δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας», εξήγησε. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα μετρά μόλις 7 εκατομμύρια κατοίκους το 2050.

Οι λύσεις: επαναπατρισμός και μετανάστευση

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λύσεις είναι δύο: ο επαναπατρισμός Ελλήνων του εξωτερικού και η στοχευμένη μετανάστευση. «Η μετανάστευση υψηλής εξειδίκευσης – όχι μόνο ανειδίκευτης εργασίας – είναι απαραίτητη. Το κάνουν ήδη επιτυχημένα ο Καναδάς, η Αυστραλία και ευρωπαϊκές χώρες». Σύμφωνα με μελέτες του ΟΟΣΑ, η ενσωμάτωση 6,5 εκατομμυρίων νόμιμων μεταναστών έχει ήδη ενισχύσει το ΑΕΠ των χωρών του οργανισμού κατά 1%-1,5%.

«Δεν τίθεται θέμα ταυτότητας. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον τρόπο ζωής μας. Πρέπει να διαλέξουμε: ή θα καταστραφούμε οικονομικά ή θα προσαρμοστούμε», δήλωσε εμφατικά.

Νέο μοντέλο για την «ασημένια οικονομία»

Ο Αλεξόπουλος ανέφερε πως ήδη πολλές πολιτικές θα μετακινηθούν για να απαντήσουν στις ανάγκες των ηλικιωμένων: καλύτερη υγεία, δραστηριότητες, ενεργή συμμετοχή στην οικονομία. «Το 60% της παγκόσμιας κατανάλωσης θα προέρχεται σύντομα από άτομα άνω των 50 ετών. Μπαίνουμε στην εποχή της "silver economy"».

Τέλος, τόνισε πως η Ελλάδα έχει ξαναπεράσει από φάσεις με αντίστοιχο πληθυσμό, όπως στη δεκαετία του ’60, και κάλεσε την Πολιτεία να μη σοκάρεται, αλλά να σχεδιάσει έξυπνες πολιτικές για την επόμενη ημέρα.

«H κοινωνική ευθύνη δεν είναι διαφήμιση» - Tι χρειάζεται για να περάσει το σωστό μήνυμα

Οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες και οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μία ουσιαστική και ξεκάθαρη στρατηγική εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (CSR) συζητήθηκαν σε πάνελ του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με συντονίστρια την Αγγελική Κοσμοπούλου, Ιδρύτρια της Storymentor και Senior Advisor του Kaizen Foundation.

Η Ρούλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Alpha Bank, τόνισε πως το CSR σήμερα πρέπει να διατρέχει ολόκληρο τον οργανισμό και να βασίζεται σε δείκτες και μετρήσιμα αποτελέσματα. Όπως ανέφερε, η Alpha Bank εστιάζει στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, θέτοντας προσωπικούς στόχους, αξιολογώντας τον κοινωνικό αντίκτυπο και ενσωματώνοντας τη στρατηγική βιωσιμότητας στο core business της. Παράλληλα, παρακολουθεί πώς οι ενέργειες CSR επηρεάζουν τη φήμη της εταιρείας και τη σύνδεση των εργαζομένων με το brand.

Ο Πάνος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος του Kaizen Foundation, σημείωσε ότι η στρατηγική CSR της Kaizen ξεκίνησε κατά την πανδημία με δωρεές στο σύστημα υγείας και εξελίχθηκε με τη δημιουργία του Ιδρύματος, που λειτουργεί ευέλικτα και με μεθοδικότητα. Στον πρώτο του χρόνο, το Kaizen Foundation προχώρησε σε ιστορική δωρεά στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, ενώ ενίσχυσε επίσης παιδιατρικό νοσοκομείο στη Ρουμανία και ΜΚΟ στις χώρες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία. Όπως είπε, ζητούμενο είναι να παραμένει ισχυρή η σχέση με την κοινωνία και το όραμα του Ιδρύματος να μεταφράζεται σε πράξεις που φέρνουν ουσιαστική αλλαγή.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Σκοπελίτης, Διευθυντής Brand, Marketing και Επικοινωνίας της ΕΥ Greece, στάθηκε στη σημασία των συνεργειών μεταξύ εταιρειών για δράσεις κοινωνικής ευθύνης με πραγματικό αντίκτυπο. Ανέφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία της EY με τη Microsoft για δωρεάν προγράμματα εκπαίδευσης σε Τεχνητή Νοημοσύνη και βιώσιμη ανάπτυξη για νέους άνω των 16 ετών. Υπογράμμισε ότι οι δράσεις CSR πρέπει να βασίζονται σε αυθεντικότητα και όχι σε επικοινωνιακή σκοπιμότητα, κάτι που απαιτεί καλή σύμπραξη με τα τμήματα επικοινωνίας και εστίαση στις πραγματικές ιστορίες των ωφελούμενων.

«Χτίζουμε τη δική μας Silicon Square Mile»: η Alpha Bank επενδύει σε ταλέντο και μεταμορφώνεται σε hub καινοτομίας

Τον ρόλο της Alpha Bank ως οργανισμού που ξεπερνά τα όρια της παραδοσιακής τραπεζικής ανέδειξε η Φραγκίσκη Μελίσσα, Chief Human Resources Officer του Ομίλου, στο Delphi Economic Forum X, τονίζοντας ότι η πιο κρίσιμη μακροπρόθεσμη επένδυση της Τράπεζας είναι αυτή στο ανθρώπινο δυναμικό.

Μιλώντας στο πάνελ «Transforming Employee Experience in Financial Services», η κυρία Μελίσσα παρουσίασε τη στρατηγική της Alpha Bank για την προσέλκυση νέων ταλέντων και τον οργανωτικό μετασχηματισμό, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός προορισμού καινοτομίας για επαγγελματίες με φρέσκια σκέψη, διεθνή εμπειρία και εξοικείωση με τεχνολογίες αιχμής.

Η CHRO αναφέρθηκε στις πρόσφατες επενδυτικές κινήσεις του Ομίλου στην Ελλάδα και την Κύπρο – όπως η συνεργασία με τη FlexFin, η είσοδος στην AstroBank και η εξαγορά της AXIA Ventures – που «ανοίγουν τον δρόμο για τον εμπλουτισμό των δεξιοτήτων και της κουλτούρας μας με ταλέντα από τον χώρο των fintech και του στρατηγικού investment banking».

«Η Alpha Bank, έχοντας επαναπροσδιορίσει τον εταιρικό της Σκοπό, προσπαθεί να χτίσει το δικό της Silicon Square Mile», σημείωσε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας μια νέα ταυτότητα που συνδυάζει τεχνολογία, καινοτομία και συμβουλευτικές υπηρεσίες υψηλής αξίας.

Η κυρία Μελίσσα στάθηκε και στη στρατηγική του brain gain, δηλαδή την προσπάθεια επαναπατρισμού Ελλήνων επαγγελματιών του εξωτερικού, μέσω της πρωτοβουλίας Alpha Ithacans: «Στελέχη που έχουν ήδη επιστρέψει στην Ελλάδα μέσω της Alpha Bank βοηθούν τους επόμενους να ενταχθούν στον οργανισμό και να εξελιχθούν μέσα από ένα νέο περιβάλλον, με διεθνή προοπτική και κουλτούρα συνεργασίας».

Κλείνοντας, σκιαγράφησε την εικόνα της τράπεζας του μέλλοντος ως έναν δικτυωμένο οργανισμό χωρίς ιεραρχία και γραφειοκρατία, που λειτουργεί με ευέλικτες ομάδες, ενισχύοντας την αυτονομία και εστιάζοντας στις ανάγκες του πελάτη.

«Θέλουν φυσικό κατάστημα κοντά τους ακόμα και αν δεν το χρησιμοποιούν»

Το παρόν και το μέλλον των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι νέες τεχνολογίες πληρωμών και η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στις τραπεζικές υπηρεσίες τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται 9-12 Απριλίου.

Ο Μιχαήλ Μπλέτσας, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ελλάδα, τονίζοντας: «Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες όπου μπορεί κανείς να κυκλοφορεί μόνο με το κινητό του. Το επίπεδο ασφαλείας είναι πολύ υψηλό». Παράλληλα, συμβούλεψε τους καταναλωτές να αποφεύγουν την αποθήκευση στοιχείων κάρτας σε μικρά e-shops, δίνοντας έμφαση στη σχέση ευκολίας και ασφάλειας.

Ο David Capezza, Vice President Europe Risk της Visa, αναφέρθηκε στις άμεσες πληρωμές (A2A), οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς, αλλά και πιο ευάλωτες σε απάτες. Όπως είπε, η Visa αξιοποιεί τεχνολογίες όπως tokenization, βιομετρικά δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη, μειώνοντας τη δόλια δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο σε ποσοστά που ξεπερνούν το 50%.

Η Σταυρούλα Καμπουρίδου, CEO της ΔΙΑΣ, παρουσίασε το νέο μοντέλο πληρωμών με IRIS στα φυσικά καταστήματα: «Από το κινητό σου θα σκανάρεις το QR code στο POS και θα πληρώνεις απευθείας τον έμπορο». Παρά τη χαμηλή χρήση του IRIS για πληρωμές, σημείωσε ότι η υπηρεσία διαθέτει 3,7 εκατομμύρια χρήστες, με το 99% να την αξιοποιούν για μεταφορές μεταξύ ιδιωτών (P2P).

Ο Ιωάννης Κιτιξής, επικεφαλής της Worldline στην Ελλάδα, ανέδειξε τη ραγδαία αύξηση της χρήσης καρτών: από 6% πριν την πανδημία σε 46% σήμερα. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη για πιο «ανθρώπινες» και εξατομικευμένες ψηφιακές συναλλαγές.

Ο Χάρης Μαργαρίτης, Executive General Manager και Group COO της Τράπεζας Πειραιώς, μίλησε για τη σταδιακή ψηφιοποίηση των συναλλαγών στην Ελλάδα: «Είμαστε στο 54%, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό ξεπερνά το 60% και στις βόρειες χώρες αγγίζει το 90%. Σε πέντε χρόνια θα φτάσουμε το 70%». Όμως, όπως αποκάλυψε, παρά τη ραγδαία τεχνολογική πρόοδο, ένα παράδοξο παραμένει ζωντανό: «Δύο στους τρεις πολίτες θέλουν να υπάρχει ένα φυσικό κατάστημα κοντά τους, ακόμα κι αν δεν το χρησιμοποιούν. Το θεωρούν ένδειξη εμπιστοσύνης».

Τέλος, σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις τράπεζες, ο κ. Μαργαρίτης σημείωσε πως ο κλάδος θα είναι από τους πλέον ωφελημένους: «Στην Ευρώπη υπάρχουν 13 απατηλές συναλλαγές ανά 10.000. Με τα συστήματα που εφαρμόζουμε, εμείς τις έχουμε μειώσει σε 3 στις 10.000».

«Αν δεν ενισχύσουμε το CERN, το brain drain θα πάει στην Κίνα»

Την ανάγκη να κρατηθούν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα μέσα από την προσαρμογή των πανεπιστημιακών προγραμμάτων στις ανάγκες της αγοράς, την ενίσχυση των start-ups και τη στήριξη της βασικής έρευνας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN, Κωνσταντίνος Φουντάς, μιλώντας στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Έχει γίνει πολλή συζήτηση για το brain drain. Πράγματι, πολλοί έφυγαν την εποχή της κρίσης. Η εστίαση είναι στο πώς να γυρίσουν πίσω. Προσωπικά πιστεύω ότι οι περισσότεροι δεν θα επιστρέψουν και νομίζω ότι η έμφαση πρέπει να είναι στο να κρατήσουμε τους νέους που είναι εδώ», σημείωσε.

Ο ίδιος ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία του Συμβουλίου του CERN και, όπως είπε, βασικός του στόχος είναι να μπουν οι σωστές βάσεις για την αναβάθμιση του επιταχυντή LHS – ένα έργο 1,5 δισ. ευρώ που προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2030. Αν και η θητεία του λήγει το 2027, ο κ. Φουντάς επεσήμανε πως «η βάση για κάθε πρότζεκτ μπαίνει από την αρχή» και ότι η επιτυχία θα εξαρτηθεί από το σωστό project management και την τήρηση των βασικών σταδίων.

Στοίχημα για τον οργανισμό αποτελεί και η δημιουργία του νέου επιταχυντή FCC, προϋπολογισμού 15 δισ. ευρώ, για τον οποίο ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση από τα κράτη-μέλη. «Υπάρχουν λίγα πράγματα στα οποία η Ευρώπη είναι πραγματικά ανταγωνιστική και η έρευνα σε αυτό τον τομέα είναι στην κορυφή. Η Κίνα προσπαθεί ήδη να φτιάξει έναν άλλο επιταχυντή. Αν δεν ενισχύσουμε το CERN, αργά ή γρήγορα θα έχουμε brain drain από την Ευρώπη προς την Κίνα», προειδοποίησε.

Ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι νέοι αυτοί επιταχυντές είναι το πώς αντιδρά το μποζόνιο Χιγκς με τον εαυτό του. «Αυτό σχετίζεται με τη σταθερότητα του Σύμπαντος και το αν θα εξαφανιστεί κάποτε ή όχι. Έχει, δηλαδή, κοσμολογικές προεκτάσεις», κατέληξε.

Νίκος Δένδιας: Στις προθέσεις της κυβέρνησης η απόκτηση τέταρτης Belharra

Στο νέο δόγμα αποτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων, με τίτλο «Η ασπίδα του Αχιλλέα», και τα επόμενα εξοπλιστικά βήματα της χώρας αναφέρθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (9-12 Απριλίου), σε συζήτηση με τον παρουσιαστή ειδήσεων της ΕΡΤ, Απόστολο Μαγγηριάδη.

Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για μια ολιστική προσέγγιση άμυνας, με πέντε επίπεδα προστασίας, που καλύπτουν απειλές από αέρος, θαλάσσης και βυθού: αεροπλάνα, πυραύλους, drones, πλοία και υποβρύχια. Όπως είπε, τα παραδοσιακά συστήματα θα λειτουργούν στο εξής ως αυτόνομοι πυλώνες αποτροπής.

Αναφερόμενος στη χθεσινή ενημέρωση της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής, σημείωσε πως, παρά το τεταμένο πολιτικό κλίμα, δύο κόμματα ψήφισαν υπέρ του σχεδιασμού, ενώ τα υπόλοιπα –πλην του ΚΚΕ– επιφυλάχθηκαν. «Περνάμε σε νέα εποχή», τόνισε. Σε ερώτηση αν ο σχεδιασμός αυτός αρκεί για την υπεράσπιση της χώρας, απάντησε: «Αν δεχθούμε επίθεση από υπερδύναμη, πιθανόν ο θόλος να είναι ανεπαρκής. Αν όμως αντιμετωπίσουμε την υπαρκτή απειλή, βάσει της οποίας σχεδιάζουμε, ο σχεδιασμός είναι υπερ-επαρκής».

Για τα επόμενα βήματα στους εξοπλισμούς, δήλωσε πως «είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η απόκτηση τέταρτης φρεγάτας», χαρακτηρίζοντας τις Belharra «τις καλύτερα εξοπλισμένες και πιο σύγχρονες φρεγάτες στον πλανήτη». Ωστόσο, διευκρίνισε πως «πρέπει να συμφωνήσουμε στα χρήματα με τους Γάλλους, γιατί πλούσιοι δεν είμαστε και περιμένουμε από μια φιλική χώρα να μας βοηθήσει».

Αποκάλυψε, επίσης, πως υπάρχει η πιθανότητα απόκτησης δύο ιταλικών μεταχειρισμένων φρεγατών Bergamini 8.000 τόνων, σημειώνοντας ότι «η Fremm είναι πρόλογος για την Constellation, τη φρεγάτα επόμενης γενιάς που φιλοδοξούμε να κατασκευάσουμε με τις ΗΠΑ».

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση των Γάλλων περί δημιουργίας γραμμής παραγωγής φρεγατών και υποβρυχίων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, σχολίασε: «Οτιδήποτε προτείνει συμπαραγωγή με την Ελλάδα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Θέλουμε οι ελληνικές επιχειρήσεις να παράγουν».

«Εντολή μου, που δεσμεύει τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, είναι σε κάθε διαπραγμάτευση να εξασφαλίζεται ελληνική συμμετοχή τουλάχιστον 25%», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα, μετά την κρίση, έπρεπε να καλύψει άμεσα κρίσιμες ανάγκες, αλλά τώρα περνά σε φάση κανονικότητας, με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και ουσιαστική εγχώρια συμμετοχή.

Αναφερόμενος στις μισθολογικές αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες προκάλεσαν και ενδοκυβερνητικές εντάσεις, τόνισε ότι βασίστηκαν σε ένα νέο πρότυπο που προέκυψε από περικοπές και εξορθολογισμούς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Έφερε ως παράδειγμα το κλείσιμο στρατοπέδων, που εξοικονομεί 130.316 εργατοώρες μηνιαίως. «Υπάρχει περιθώριο για νέο κύκλο εξοικονομήσεων», ανέφερε, και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπαρκτή απειλή και γι’ αυτό χρειαζόμαστε στην άμυνα τους καλύτερους. Θα κάνουμε και άλλη προσπάθεια με τους μισθούς».

Αναφέρθηκε και σε άλλες πρωτοβουλίες βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, όπως η παροχή δωρεάν κατοικιών, η ενίσχυση του συστήματος υγείας των στρατιωτικών, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα κέντρα αποκατάστασης για τους απόστρατους.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην αμερικανική πολιτική, σημείωσε πως η στάση των ΗΠΑ είναι κρίσιμη για ολόκληρο τον κόσμο αλλά και ειδικά για την περιοχή μας. Εκτίμησε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να φανεί η στρατηγική της νέας διοίκησης, η οποία φαίνεται να διαφέρει σημαντικά από τις προηγούμενες. Υπενθύμισε, πάντως, πως οι σχέσεις της Ελλάδας με την πρώτη διοίκηση Τραμπ υπήρξαν εξαιρετικές, επισημαίνοντας ότι τότε η Αλεξανδρούπολη εντάχθηκε στον αμυντικό χάρτη της Ευρώπης. Ευχήθηκε η στάση των ΗΠΑ να παραμείνει θετική και στη νέα περίοδο.

Τέλος, σχολιάζοντας τα πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα, ανέφερε: «Το τελευταίο που πρέπει να κοιτάμε είναι οι δημοσκοπήσεις. Είναι σαν να κοιτάς πίσω. Ένα μέρος του εκλογικού σώματος αμφισβητεί ότι είμαστε αποτελεσματικοί. Αν επανέλθουμε με καθαρή ατζέντα μεταρρύθμισης, τότε η κοινωνία θα συμπαραταχθεί μαζί μας».

Παπαστεργίου: Έρχεται το «Kid Wallet» για τους γονείς

Την έναρξη μιας νέας πρωτοβουλίας, του «Kid Wallet», που στοχεύει στην προστασία των παιδιών από τους κινδύνους της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (9-12 Απριλίου).

Ο αρμόδιος υπουργός, τοποθετούμενος πριν την έναρξη πάνελ, επεσήμανε ότι τα νέα δεδομένα στον χώρο της τεχνολογίας δημιουργούν σοβαρά ζητήματα για την προστασία των ανηλίκων – και σε ορισμένες περιπτώσεις και των ενηλίκων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε το «Kid Wallet», ένα εργαλείο γονεϊκού ελέγχου που θα βοηθά τα παιδιά να προσαρμοστούν στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα, περιορίζοντας την έκθεσή τους στις οθόνες. Παράλληλα, θα λειτουργεί ως επίσημο εργαλείο για την πιστοποίηση ηλικίας και τον έλεγχο ηλεκτρονικών αγορών σε προϊόντα όπως καπνός, στοιχήματα κ.ά.

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στον ευρωπαϊκό κανονισμό DSA, που στοχεύει στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και της διαδικτυακής απάτης. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα του fact checking, χαρακτηρίζοντας ως «τραγική την απαίτηση για την κατάργησή του».

Σχετικά με τα ανοιχτά δεδομένα, δήλωσε ότι απαιτούνται γενναίες αποφάσεις, παρότι ο νέος κανονισμός «βάζει τα πράγματα στη σωστή διάσταση», ενώ παραδέχθηκε ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά.

Από την πλευρά του, ο Τάσος Γαϊτάνης, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, υπενθύμισε τις κυβερνητικές δράσεις για την ενίσχυση της καινοτομίας, σημειώνοντας ότι από το 2019 έως σήμερα οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη αυξήθηκαν κατά 18%.

Όπως τόνισε, καταρτίστηκαν συγκεκριμένα σχέδια, δημιουργήθηκε νέο θεσμικό πλαίσιο για τις spin-offs, θεσπίστηκαν ενισχύσεις για συνεργασία πανεπιστημίων και ιδιωτικού τομέα, ιδρύθηκε το «Elevate Greece», ενώ εφαρμόστηκε νέο πλαίσιο για τη χρυσή βίζα. Στο πλαίσιο αυτό, πολίτης τρίτης χώρας μπορεί να επενδύσει 250.000 ευρώ σε start-up και να λάβει 5ετή άδεια παραμονής.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα φορολογικά κίνητρα για αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών, με στόχο το ποσοστό τους να ανέβει στο 65% – στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου – από το σημερινό 50%.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, υπογράμμισε πως το ίδιο κανονιστικό πλαίσιο μπορεί να ενθαρρύνει ή να αποθαρρύνει την καινοτομία, ανάλογα με τον κλάδο. Για παράδειγμα, στην Ευρώπη είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς ποιοτικά και ποσοτικά ανοιχτά δεδομένα, λόγω των περιορισμών του ισχύοντος πλαισίου.

Αντίθετα, το πλαίσιο είναι χρήσιμο σε τομείς όπως τα πνευματικά δικαιώματα, οι πατέντες και τα εμπορικά σήματα. «Πρέπει να πετύχουμε μια ισορροπία [...] Χρειαζόμαστε και το κανονιστικό πλαίσιο και την καινοτομία, αλλά το πρόβλημα ξεκινά όταν δίνουμε προτεραιότητα στο πρώτο και όχι στο δεύτερο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Javier Lopez-Gonzalez, Επικεφαλής της Μονάδας Ψηφιακού Εμπορίου στον ΟΟΣΑ, σχολίασε πως η ισορροπία μεταξύ καινοτομίας και προστασίας είναι αναγκαία. Ανέφερε ότι ο κατακερματισμός των κανονισμών ενδέχεται να κοστίσει έως και 10% των εμπορικών ροών, ενώ με σωστή εξισορρόπηση μπορούν να αυξηθούν κατά 3%.

«Πρέπει να βρούμε τον τρόπο που θα προστατεύουμε με τη λιγότερη δυνατή παρέμβαση», σημείωσε, δίνοντας έμφαση στη διαλειτουργικότητα ως εργαλείο μείωσης των αρνητικών επιπτώσεων.

Από την πλευρά του, ο Christopher Butler, Εκτελεστικός Διευθυντής του Tholos Foundation, υποστήριξε έναν συνδυασμό καινοτομίας και κανονισμού, αρκεί το δεύτερο να μην εμποδίζει το πρώτο. Ανέδειξε τη διαφορά μεταξύ αμερικανικών και ευρωπαϊκών start-ups, τονίζοντας ότι το χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας στην Ευρώπη οφείλεται στους αυστηρότερους κανονισμούς όταν φθάνουν σε κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης.

«Υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη κανονιστική πίεση σε όσες εταιρείες εδρεύουν στις ΗΠΑ. Αυτό όμως έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις νεοφυείς επιχειρήσεις», σχολίασε. «Αν εστιάζεις στις μεγάλες, παραδόξως θα δημιουργήσεις προβλήματα στις μικρές, νεοφυείς επιχειρήσεις», κατέληξε.

Τέλος, η Lucine Ovumyan, Ανώτερη Αντιπρόεδρος Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας στην JTI, τάχθηκε υπέρ των ρυθμιστικών πλαισίων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα «παγώνουν» την καινοτομία. Αναφερόμενη στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας, σημείωσε ότι επενδύονται δισεκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη εναλλακτικών, λιγότερο επικίνδυνων προϊόντων.

Ως αρνητικό παράδειγμα ανέφερε τη Βραζιλία, που απαγόρευσε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. «Και τι έγινε; Η μαύρη αγορά αναπτύχθηκε κατά 600%», είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προσαρμογής των κανονισμών στις ανάγκες των καταναλωτών, ώστε να μην παράγονται αντίθετα αποτελέσματα. Τόνισε, τέλος, τη σημασία της διαρκούς προσαρμογής του ρυθμιστικού πλαισίου, καθώς «δεν θα πρέπει να είναι ένας αμετακίνητος τοίχος».

Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής Εθνικού και Περιφερειακού Τύπου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), με έδρα το Βέλγιο.

Παναγιώτης Βλάχος: «Το success story της ΝΔ τελειώνει με λογαριασμούς» – «Δεν πουλάει πια το vintage του ΠΑΣΟΚ»

Στο περιθώριο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Παναγιώτης Βλάχος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης, μίλησε στο Newsbeast για την κρίση θεσμών, τις πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών, τη σχέση του κόμματός του με την Κεντροαριστερά αλλά και το πώς οραματίζεται το πολιτικό μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ο Παναγιώτης Βλάχος μίλησε για πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης από την κοινωνία, θεσμική υπονόμευση και προσπάθεια συγκάλυψης, με αφορμή και την παραίτηση του επικεφαλής της ΕΔΑΜ. «Ζούμε μία μεγάλη θεσμική κρίση με ευθύνη αυτής της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα των θεσμών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών, έκανε λόγο για ευθύνες που φτάνουν μέχρι τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ενώ υπογράμμισε πως «αν είχαν υιοθετηθεί οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, η διαχείριση θα ήταν πολύ πιο διαφανής».

Σχετικά με την πορεία της Κεντροαριστεράς, σημείωσε ότι αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, τόσο κοινωνικές όσο και οργανωτικές, μιλώντας για «κρίση εμπιστοσύνης» και την ανάγκη διαλόγου χωρίς ψευδαισθήσεις περί «γάμων» ή τεχνητών συμπλεύσεων. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της αυτόνομης πορείας του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, χωρίς όμως να αποκλείει συνεργασίες εντός ή εκτός Βουλής που να βασίζονται σε αρχές και ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Κ. Λουκάς (Microsoft): Nα μην αφήσουμε κανέναν πίσω, όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες

Κ. Λουκάς (Microsoft): Nα μην αφήσουμε κανέναν πίσω, όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες

«Η τεχνολογία για την τεχνολογία δεν έχει νόημα»

Το δημοκρατικό πείραμα των ΗΠΑ κινδυνεύει με κατάρρευση

Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Martin Wolf, Chief Economics Commentator των Financial Times, συνομίλησε με τον Αλέξη Παπαχελά, Διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή», για τη βαθιά κρίση του δημοκρατικού καπιταλισμού, τις αιτίες της και τις γεωπολιτικές συνέπειες της νέας προεδρίας Τραμπ.

Ο Martin Wolf ξεκίνησε με μία φράση του Έρνεστ Χέμινγουεϊ για τη διαδικασία της χρεοκοπίας: «Πρώτα αργά, μετά πολύ γρήγορα», υπογραμμίζοντας ότι έτσι ξεδιπλώνεται και η κρίση του δημοκρατικού καπιταλισμού. Όπως είπε, μέχρι το 2007 όλα κυλούσαν με αργό ρυθμό, χωρίς βαθιές πολιτικές αναταράξεις, αλλά η χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε σε έναν διαφορετικό κόσμο, όπου οι πολιτικές και ακαδημαϊκές ελίτ απέτυχαν, και ο λαός επλήγη σκληρά. Ακολούθησε βαθιά ύφεση, κατάρρευση της εμπιστοσύνης και η άνοδος ενός πολιτικού ρεύματος που βρήκε έκφραση στον πρόεδρο Τραμπ.

Σχολιάζοντας την άνοδο του Τραμπισμού, τόνισε ότι «δεν μιλάμε για κατάληψη του κράτους, αλλά για κατάκτηση μέσω των εκλογών». Εξήγησε ότι η δεξιά κατάφερε να συγκροτήσει μια εύθραυστη αλλά αποτελεσματική συμμαχία ανάμεσα στους πλουτοκράτες και τη μικρομεσαία τάξη, που νιώθει επισφαλής και απαξιωμένη. «Αυτή η συμμαχία απαιτεί έναν χαρισματικό ηγέτη που να είναι αρεστός στη μεσαία τάξη και ταυτόχρονα αποδεκτός από την οικονομική ελίτ», σημείωσε.

Στο πρόσωπο του Τραμπ, ο Wolf βλέπει έναν εξαιρετικό δημαγωγό, «έναν άνθρωπο που απολαμβάνει να δίνει διαταγές, όπως η βασίλισσα στην “Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”». Εξέφρασε την έκπληξή του για την επιρροή που ασκεί ο Έλον Μασκ στη νέα διοίκηση Τραμπ. Ο Μασκ, κατά τον ίδιο, καταστρέφει το σύστημα που – όπως λέει – εμποδίζει τον Τραμπ να κάνει ό,τι θέλει, και έχει καταστεί ο ισχυρότερος σύμβουλος του προέδρου.

Αναφέρθηκε επίσης στον κίνδυνο εκτροχιασμού του αμερικανικού δημοκρατικού πειράματος, μιλώντας για «επαναστατική» δράση στο εσωτερικό των ΗΠΑ που επιχειρεί να μετατρέψει την προεδρία σε σχεδόν δικτατορική εξουσία. «Αν αυτό συμβεί, θα σημάνει τη διάλυση ενός συστήματος αιώνων», ανέφερε, παραλληλίζοντας την κατάσταση με την κατάρρευση της ρωμαϊκής δημοκρατίας. «Ήδη καταστρέφουν την παγκόσμια φιλελεύθερη τάξη», προειδοποίησε.

Ο Wolf σημείωσε πως η Ευρώπη είναι πιο ευάλωτη σε σχέση με τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα αν ξεσπάσει ένας εμπορικός ή ακόμη και πολεμικός ανταγωνισμός με την Κίνα. Δήλωσε ότι δεν προβλέπει εισβολή στην Ταϊβάν, αλλά αν συμβεί, αυτό θα προκύψει από βήματα στην εμπορική πολιτική. «Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θα πρέπει να είναι βέβαιες ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αξιόπιστος εταίρος», παρατήρησε.

Όσον αφορά την Ευρώπη, υπογράμμισε ότι υπάρχει ελπίδα συσπείρωσης, αλλά τα εμπόδια είναι μεγάλα. Αναφέρθηκε στην έκθεση Ντράγκι και τόνισε την ανάγκη για βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, δημιουργία σωστής ενιαίας αγοράς και στήριξη μεγάλων επιχειρήσεων – κάτι εξαιρετικά δύσκολο σε μια Ένωση 27 χωρών με αντικρουόμενα συμφέροντα. «Δεν προβλέπω εισβολή του Πούτιν σε χώρα της ΕΕ», σημείωσε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οικοδόμησης πιο ορθολογικών σχέσεων με την Κίνα, εφόσον χαθεί η εμπιστοσύνη προς τις ΗΠΑ – αν και εκτίμησε πως κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό. 

Σπύρος Βενετσιάνος (Eurobank): Οι υποδομές νέας γενιάς είναι η βάση της οικονομικής μετάβασης

Σπύρος Βενετσιάνος (Eurobank): Οι υποδομές νέας γενιάς είναι η βάση της οικονομικής μετάβασης

Ο ρόλος των τραπεζών και το εργαλείο του project finance

M. Nava: Η Ευρώπη μπορεί να μην είναι πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη, αλλά ξέρει να προσφέρει σταθερότητα

Το πώς μπορεί η Ευρώπη να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες για βιώσιμη, συμπεριληπτική ανάπτυξη, συζητήθηκε στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (9-12 Απριλίου).

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Maria Tadeo, ανταποκρίτρια Ευρώπης στο Le Grand Continent.

«Η Ευρώπη μπορεί να μην είναι κορυφαία στην ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Είναι όμως καλή στο να παράγει σταθερότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Mario Nava, Γενικός Διευθυντής Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως εξήγησε, η Ε.Ε. εξακολουθεί να αποτελεί νησίδα λογικής, προβλεψιμότητας και σταθερότητας σε έναν ασταθή κόσμο.

Ο Nava παρουσίασε τους τρεις βασικούς πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρώπης:

  • Το κλείσιμο του καινοτομικού χάσματος

  • Την απανθρακοποίηση – με την Ευρώπη να παράγει το 30% της παγκόσμιας καθαρής ενέργειας

  • Την αύξηση της παραγωγικότητας, ιδίως σε κρίσιμους τομείς όπως η άμυνα

Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας, υπενθύμισε πως η Ε.Ε. αποτελεί τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο, με πληθυσμό 450 εκατ. ανθρώπων, τονίζοντας ότι οι πολίτες της είναι το σημαντικότερο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, χάρη στο υψηλό μορφωτικό επίπεδο και τα εκτεταμένα προγράμματα upskilling.

Ο Nava έδωσε έμφαση στην ανάγκη για ένωση δεξιοτήτων, προσέλκυση ταλέντων, αξιοποίηση των μεταναστευτικών ροών αλλά και reskilling, ως απάντηση στο μείζον πρόβλημα του δημογραφικού. Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη ενσωμάτωσης πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται από χαμηλά ποσοστά απασχόλησης – όπως οι γυναίκες, οι μετανάστες και τα άτομα με αναπηρία. «Η συμπεριληπτική πολιτική μπορεί να κάνει θαύματα», σημείωσε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ε.Ε. είναι η διάσπαση: «Όταν είμαστε ενωμένοι, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε», δήλωσε, καταλήγοντας ότι το δημογραφικό, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η τόνωση παραγωγικότητας και καινοτομίας είναι τα μεγάλα στοιχήματα της εποχής.

Hillabrant: Πρόκληση για τις τηλεπικοινωνίες ο κατακερματισμός των παρόχων

Στις δομικές αδυναμίες του ευρωπαϊκού τομέα τηλεπικοινωνιών αναφέρθηκε ο Christian Hillabrant, CEO της Vantage Towers, που δραστηριοποιείται σε δέκα χώρες. Όπως είπε, παρά την αβεβαιότητα των τελευταίων ετών, η εταιρεία κατάφερε να πετύχει ανάπτυξη, ωστόσο χρειάστηκε να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις όπως το αυξημένο κόστος και τη μεταβλητότητα τιμών, ιδιαίτερα μετά την πανδημία.

Έκανε λόγο για υψηλό ενεργειακό κόστος, καθυστερήσεις στις συνδέσεις και έλλειψη πρόσβασης σε δημόσιους χώρους, ζητώντας στενότερη συνεργασία με την Ε.Ε. και τις εθνικές κυβερνήσεις. Επισήμανε δε, ότι ο κατακερματισμός των παρόχων αποτελεί βασικό εμπόδιο: «Χρειαζόμαστε ανταγωνισμό, αλλά και σταθερότητα. Χρειαζόμαστε υγιείς παρόχους», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι απαιτείται ενίσχυση της καινοτομίας, μεγαλύτερη ροή επενδύσεων και ρυθμιστική εναρμόνιση σε επίπεδο Ε.Ε. ώστε να επιταχυνθούν οι αναπτυξιακές διαδικασίες.

Κ. Κοτζιάς: Κλειδί για την Ευρώπη η ανάπτυξη – και η ταχύτητα των δεδομένων

«Η ανάπτυξη είναι ο κύριος στρατηγικός στόχος σήμερα, όπως τονίζουν και οι εκθέσεις Λέτα και Ντράγκι», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς, επικεφαλής Ευρώπης για το Bloomberg LP.

Τόνισε την αυξημένη ανάγκη για δεδομένα, αναλύσεις και ταχύτητα πρόσβασης στην πληροφόρηση, ενώ μίλησε για την πολιτική βούληση που υπάρχει για την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών – κάτι που πλέον απαιτεί, όπως είπε, άμεση υλοποίηση. «Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ευρώπης είναι οι δεξιότητες και η πολιτική σταθερότητα. Αυτά είναι τα στοιχεία που εκτιμούν και οι επενδυτές», τόνισε.

Έθεσε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, τη δημιουργία ρευστότητας, την ενίσχυση του ανθρώπινου ταλέντου και την αποτροπή του brain drain.

Κ. Σαμπατακάκης: «Ωρολογιακή βόμβα» το δημογραφικό – και η ενέργεια η πιο άμεση πρόκληση

Ο Κυριάκος Σαμπατακάκης, Country Managing Director της Accenture, χαρακτήρισε την ενέργεια ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα. Όπως είπε, οι τιμές διπλασιάστηκαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς σημάδια ουσιαστικής αποκλιμάκωσης. Τόνισε επίσης το καινοτομικό χάσμα και τον κατακερματισμό της αγοράς – ιδιαίτερα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη «αμοιβαιοποίησης» του ρίσκου εντός της Ε.Ε., ειδικά ως προς το δημόσιο χρέος, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να προχωρήσουν στρατηγικά σχέδια όπως η ένωση κεφαλαιαγορών και η σύνδεση αποταμίευσης – επενδύσεων.

Χαρακτήρισε δε το δημογραφικό ως «πολλαπλή κρίση» και «ωρολογιακή βόμβα», σημειώνοντας ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ο πληθυσμός ενδέχεται να μειωθεί έως και 40% τα επόμενα χρόνια.

Κλείνοντας, μίλησε για την ανάγκη προσαρμοστικότητας και «συμπυκνωμένου μετασχηματισμού» των οργανισμών προκειμένου να ανταποκρίνονται άμεσα στις προκλήσεις, επισημαίνοντας τον ρόλο των δεδομένων στη λήψη αποφάσεων.

Guy Verhofstadt: «Ευκαιρία επανεκκίνησης για την Ευρώπη η επανεκλογή Τραμπ»

Μια απρόσμενη οπτική για την ενδεχόμενη επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και μέχρι πρότινος ευρωβουλευτής Guy Verhofstadt, κατά τη συζήτησή του με τον ανεξάρτητο σχολιαστή του Reuters Hugo Dixon, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Αναφερόμενος στην πολιτική των δασμών της διοίκησης Τραμπ, ο Verhofstadt σημείωσε ότι «σε τελική ανάλυση, ο Τραμπ μπορεί να αποδειχθεί μια καλή εξέλιξη για την Ευρώπη», εξηγώντας πως η επιθετική στάση των ΗΠΑ ενδέχεται να λειτουργήσει καταλυτικά για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. «Μας αναγκάζει να αναλάβουμε δράση. Δεν μπορούμε να είμαστε απλώς μια χούφτα χώρες κάτω από μια γραμμή. Δεν μπορούμε να είμαστε μόνο σύμμαχοι – πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας», υπογράμμισε.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι η στρατηγική αυτονομία καθίσταται πλέον απαραίτητη. Πέρα από τους δασμούς, έδωσε έμφαση στην ανάγκη εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς, ειδικά στους τομείς των επικοινωνιών, των κεφαλαιαγορών και των ψηφιακών υπηρεσιών. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, τονίζοντας ότι «δεν είναι μια νέα ιδέα, αλλά πρέπει να επιστρέψει στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ατζέντας». Όπως είπε, «δεν αρκεί να δαπανήσουμε περισσότερα – ακόμη και 800 δισ. ευρώ να εξαιρέσουμε από το Σύμφωνο Σταθερότητας, το πρόβλημα δεν λύνεται από μόνο του».

Απαντώντας σε ερώτηση για την έκδοση ευρωομολόγων, δήλωσε πως είναι υπέρ, χαρακτηρίζοντάς τα «ελκυστικά για τους επενδυτές», ωστόσο επεσήμανε ότι η αρχή της ομοφωνίας στην Ε.Ε. αποτελεί τροχοπέδη σε μεγάλες αποφάσεις.

Σχολίασε επίσης τη στάση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις του «τολμηρές», ενώ άσκησε δριμεία κριτική στην εσωστρέφεια της Ευρώπης. «Μιλάμε συνεχώς για τον Τραμπ, ενώ την ίδια στιγμή η λαϊκιστική δεξιά κυβερνά σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη», είπε με νόημα.

Στο θέμα της Ουκρανίας, πρότεινε την άμεση ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνοντας πως η αξιολόγηση των οικονομικών και εμπορικών κριτηρίων μπορεί να έρθει στη συνέχεια. Μίλησε ακόμη για την επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα ξεκινήσει σταδιακά – με προγράμματα όπως το Erasmus και την τελωνειακή ένωση. «Είναι βέβαιο ότι θα γίνει, γιατί η Βρετανία είναι βασικός παράγοντας για μια ισχυρή Ευρώπη», τόνισε.

Σχετικά με τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, πρότεινε να χρησιμοποιηθούν πρώτα για την ενίσχυση του εξοπλισμού της Ουκρανίας και μετέπειτα για την ανοικοδόμησή της.

Κλείνοντας, όταν ρωτήθηκε αν παραμένει αισιόδοξος εν μέσω τόσο σύνθετων κρίσεων, απάντησε: «Είναι ηθικό καθήκον για έναν πολιτικό να παραμένει αισιόδοξος».

«Ανακαίνιση ή εγκατάλειψη;» – Η Άννα Ροκοφύλλου για τις φοιτητικές εστίες, την κάρτα νέων και τη νέα εποχή του ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, μιλά στο Newsbeast για τα μεγάλα έργα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο οργανισμός. Αναφέρεται στις φοιτητικές εστίες, που βρίσκονταν σε άσχημη κατάσταση και τώρα ανακαινίζονται με πρώτο το εμβληματικό κτίριο της Πατησίων, αλλά και στη νέα πρακτική στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία όπου δεν επαρκούν οι υποδομές.

Παρουσιάζει επίσης το έργο των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα σε ενήλικες –ακόμα και κρατουμένους– να ολοκληρώσουν τη βασική εκπαίδευση. Εκφράζει την ένθερμη στήριξή της στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και μιλά για την ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας παιδείας, αλλά και της καθημερινότητας των πολιτών, που πλήττεται από την ακρίβεια. Τέλος, αναφέρεται στα προγράμματα για νέους, όπως η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων και το Erasmus+, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας και του σεβασμού από και προς τους φοιτητές.

Ολόκληρο το θέμα εδώ

ΜΜΕ: «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν αντικαθιστά τον δημοσιογράφο»

Πόσο απειλούνται τα ΜΜΕ από την τεχνητή νοημοσύνη; Ποιοι είναι οι δύο βασικοί λόγοι για την έξαρση της παραπληροφόρησης τα τελευταία χρόνια; Σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα απάντησε ο Alexandru Ion Giboi, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (EANA), σε συζήτηση με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Αιμίλιο Περδικάρη, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (9–12 Απριλίου).

Ο κ. Giboi υπογράμμισε τη σημασία των πρακτορείων ειδήσεων, τα οποία –αν και λιγότερο ορατά– αποτελούν τον βασικό πυλώνα της ενημέρωσης, παρέχοντας την πρώτη ύλη στα υπόλοιπα μέσα. «Τα ΜΜΕ διανύουν μια δύσκολη περίοδο και τα πρακτορεία βρίσκονται στο πλευρό τους», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην παραπληροφόρηση, εξήγησε ότι «τους τελευταίους μήνες έχουμε δει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ενημέρωση. Η παραπληροφόρηση ενισχύεται μέσα από την ίδια την κοινωνία – και δυστυχώς, όχι προς το καλύτερο».

Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που την εντείνουν:

  1. Η έλλειψη αλφαβητισμού στα μέσα ενημέρωσης, καθώς πολλοί πολίτες δεν διαθέτουν τα εργαλεία για να ξεχωρίσουν τις αξιόπιστες πηγές. «Τα πρακτορεία ειδήσεων, ωστόσο, βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα και προσφέρουν ποιοτικό περιεχόμενο».

  2. Η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση του κοινού από τα παραδοσιακά ΜΜΕ, τα οποία αναζητά μόνο σε περιπτώσεις κρίσεων, όπως πόλεμοι, φυσικές καταστροφές ή μεγάλα ατυχήματα.

Ο γενικός γραμματέας της EANA αναφέρθηκε και στον ρόλο των πολιτικών στην αλλαγή των καναλιών επικοινωνίας τους με το κοινό: «Οι πολιτικοί έχουν πάψει να εξαρτώνται τόσο από τα ΜΜΕ για να μεταδώσουν το μήνυμά τους, καθώς έχουν στραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό αλλάζει ριζικά τη δυναμική της ενημέρωσης».

Τόνισε, ωστόσο, πως τα ΜΜΕ παραμένουν θεμελιώδη για τη δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας: «Αυτό που χρειάζονται είναι ασφάλεια, χρηματοδότηση και ανεξαρτησία. Το κράτος οφείλει να διασφαλίσει και τα τρία – όχι για χάρη των ίδιων των ΜΜΕ, αλλά για να εξασφαλίσει στους πολίτες πρόσβαση σε ποιοτική πληροφόρηση. Μόνο έτσι μπορούν να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις για τη ζωή τους».

Τέλος, αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη, ο κ. Giboi ξεκαθάρισε:
«Είναι ένα χρήσιμο τεχνολογικό εργαλείο και δεν πρέπει να τη φοβόμαστε. Αρκεί να τη χρησιμοποιούμε σωστά. Δεν δημοσιεύουμε ειδήσεις που “φαντάστηκε” η τεχνητή νοημοσύνη – πάντα απαιτείται ανθρώπινη επίβλεψη. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει το newsroom, αλλά ο τελευταίος λόγος ανήκει στον δημοσιογράφο».

Ο δασμός του Trump ως τεστ για την Ευρώπη – Τι λένε Gentiloni, Ben-Yehuda, Niblett και Krastev στους Δελφούς

Είναι οι δασμοί Trump μια προειδοποιητική βολή για την Ευρώπη; Μια απόπειρα αναδιάταξης της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων; Κι αν ναι, μπορεί η Ευρώπη να απαντήσει επαρκώς – και κυρίως, πώς; Αυτά ήταν τα ερωτήματα που τέθηκαν επί τάπητος στη συζήτηση με κορυφαίους Ευρωπαίους και διεθνείς αναλυτές στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (9-12 Απριλίου).

Ο Paolo Gentiloni, πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας και Επίτροπος Οικονομίας (2019-2024), χαρακτήρισε τον Donald Trump ως «real-test για την Ευρώπη», επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να υποτιμήσει τη σημασία αυτής της πρόκλησης. Όπως τόνισε, οι δασμοί δεν είναι μια τεχνική λεπτομέρεια αλλά το εργαλείο ενός ηγέτη που επιχειρεί να αναδιαμορφώσει τις παγκόσμιες ισορροπίες. Παρά τα ρίσκα, υπάρχουν και ευκαιρίες: «Μπορούμε να γίνουμε οι νέοι “πρωταθλητές”», σχολίασε. Προϋπόθεση, όμως, είναι η ταχύτητα – ένα διαχρονικά αδύναμο σημείο της Ε.Ε. – και η ενίσχυση συμμαχιών με χώρες όπως ο Καναδάς, η Νότια Κορέα ή τα κράτη του «παγκόσμιου νότου». Επικαλέστηκε μάλιστα τη σχετική έκθεση του Mario Draghi ως έναν πιθανό οδικό χάρτη. Όσον αφορά τα αντίμετρα έναντι των δασμών Trump, παραδέχτηκε πως «το οπλοστάσιο υπάρχει – όχι για άμεση χρήση, αλλά για την περίπτωση που τα πράγματα ξεφύγουν», με έμφαση στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας.

Η Jenna Ben-Yehuda, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του Atlantic Council, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη έχει μια σύντομη ευκαιρία 90 ημερών για διαπραγματεύσεις. «Είναι καθοριστική στιγμή για την αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης. Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία», δήλωσε, εξηγώντας ότι οι δασμοί είναι περισσότερο ένα γεωπολιτικό σοκ παρά οικονομικό. Σχολίασε επίσης ότι ο Trump απευθύνεται σε εκείνους που νιώθουν αδικημένοι από την παγκοσμιοποίηση: «Μιλά σ’ αυτούς που πλήττονται, σε όσους ψάχνουν απαντήσεις».

Ο Sir Robin Niblett, πρώην επικεφαλής του Chatham House, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει επειγόντως την αμυντική της αυτάρκεια. «Αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν, θα χρειαστούμε τουλάχιστον πέντε χρόνια για να καλύψουμε το κενό, με την προϋπόθεση ότι όλα τα κράτη-μέλη θα αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους», είπε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τις ΗΠΑ εκτός παιχνιδιού, ενώ παρομοίασε τη ρητορική Trump με εκείνη του Vladimir Putin: «Ο Trump θέλει να κάνει την Αμερική ξανά μεγάλη, όπως ο Putin θέλει να ξανακάνει τη Ρωσία μεγάλη». Η Ευρώπη, κατέληξε, βρίσκεται σε κατάσταση «μάξιμουμ συναγερμού».

Ο Ivan Krastev, Πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Σπουδών Βουλγαρίας, εστίασε στην ταχύτητα των αλλαγών. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τι αλλάζει, αλλά πόσο γρήγορα αλλάζει», είπε, σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. δεν είναι εξίσου ευέλικτη. Εκτίμησε ότι ο Trump βλέπει τις ΗΠΑ ως «χαμένες» της παγκοσμιοποίησης και πιστεύει ότι για να αλλάξει την Αμερική, πρέπει να αλλάξει τον κόσμο. Όμως η Ευρώπη, επισήμανε, είναι εξαρτημένη από τις ΗΠΑ σε επίπεδο ασφάλειας, κάτι που καθιστά τις εναλλακτικές πιο περίπλοκες.

Τη συζήτηση συντόνισε η Suzanne Lynch, συγγραφέας του Global Playbook και Associate Editor στο Politico.eu.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει αφθονία, αλλά και χάος»

Θα αντικατασταθούν όλες οι δουλειές γραφείου μέσα σε πέντε χρόνια; Μπορεί η ΤΝ να πέσει σε λάθος χέρια και να γίνει όπλο; Οι ειδικοί προειδοποιούν – και προτείνουν λύσεις.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πια σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά καθημερινή πραγματικότητα με ραγδαίες εξελίξεις και σοβαρές ηθικές προεκτάσεις. Στο 10o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται από 9 έως 12 Απριλίου, κορυφαίοι διεθνείς ομιλητές αντάλλαξαν απόψεις για τα όρια, τις ευκαιρίες και τις απειλές της ΤΝ, σε ένα πάνελ με συντονίστρια την Αγγελική Πιτταροκοίλη, Marketing & Communications Director της Endeavor Greece.

Η Charlotte Foucteau, CEO της TP Ελλάδας, δήλωσε ότι η ΤΝ φέρνει στο προσκήνιο το άτομο και ενισχύει την προορατικότητα. Όμως προειδοποίησε πως «η πραγματική αξία θα προκύπτει από τη συναισθηματική νοημοσύνη που θα εφαρμόσουμε». Υποστήριξε ότι η καινοτομία πρέπει να παραμένει ανθρωποκεντρική και πως η Ελλάδα, λόγω του τομέα των υπηρεσιών, θα επηρεαστεί άμεσα. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για νέες μορφές εκπαίδευσης, εστιάζοντας στις δεξιότητες συμπερίληψης και συνεργασίας.

Ο C. L. Max Nikias, διακεκριμένος καθηγητής και πρώην πρόεδρος του University of Southern California, μίλησε για έναν «νέο διαφωτισμό» που φέρνει η τεχνολογία. Τόνισε τον κρίσιμο ρόλο των πανεπιστημίων να προετοιμάσουν τους ανθρώπους για την αλλαγή, σε συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα, ειδικά όταν διακόπτεται η κρατική χρηματοδότηση. Σχολίασε ότι πίσω από την ΤΝ βρίσκονται οι ημιαγωγοί και πως η παγκόσμια ισορροπία διαμορφώνεται από δυνάμεις όπως η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, η Κίνα, το Ισραήλ και η Ταϊβάν.

Από την άλλη πλευρά, ο Alvin Graylin, συγγραφέας του «Our Next Reality» και πρόεδρος του Virtual World Society, εμφανίστηκε πιο απαισιόδοξος. Προειδοποίησε ότι η υπέρμετρη εξάρτηση από την ΤΝ μπορεί να εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες και να οδηγήσει σε κυβερνοαπειλές, τρομοκρατικές χρήσεις και ακόμη και δημιουργία νέων ιών. «Η ΤΝ θα φέρει έναν κόσμο αφθονίας, αλλά και ένα νέο χάσμα – για όσους μείνουν πίσω», είπε χαρακτηριστικά. Προέβλεψε, μάλιστα, πως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα εμφανιστεί εξελιγμένη ΤΝ (AGI) ικανή να εκτελεί σχεδόν κάθε επαγγελματικό καθήκον – από χειρωνακτικές εργασίες μέχρι σύνθετες πνευματικές.

 

«Στόχος μας είναι η ανάπτυξη, όχι μόνο η αποκατάσταση» – Η Ντιντή Χριστούλα στο Newsbeast από το φόρουμ των Δελφών

Για την επόμενη μέρα των ορεινών Τρικάλων μετά την κακοκαιρία Daniel αλλά και για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που σχεδιάζονται στην Περιφερειακή Ενότητα μίλησε στο Newsbeast η Ντιντή Χριστούλα, Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, στο περιθώριο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως ανέφερε, η παρουσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο φόρουμ και η συνεργασία των εκπροσώπων της με την κυβέρνηση, στέλνουν μήνυμα ενότητας και κοινού οράματος για την επόμενη μέρα. Αναφέρθηκε μάλιστα και στο πάνελ των τριών περιφερειαρχών –του Δημήτρη Κουρέτα, του Παναγιώτη Πτωχού και του Φάνη Σπανού– μαζί με τον υφυπουργό Επικρατείας Θανάση Κοντογεώργη, σημειώνοντας πως «έδειξαν στην πράξη τι σημαίνει συνέργεια».

Για τα ορεινά Τρίκαλα, που υπέστησαν τεράστιες ζημιές από την κακοκαιρία, η κα Χριστούλα σημείωσε πως «η κατάσταση ήταν χαοτική» αλλά «καταφέραμε να αποκαταστήσουμε προσωρινά το οδικό δίκτυο ώστε τα χωριά να είναι ξανά προσβάσιμα», ενώ επισήμανε πως η οριστική αποκατάσταση ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών.

Παράλληλα, η Περιφέρεια προχωρά και σε μεγάλα έργα υποδομής και ανάπτυξης, όπως:

  • Τρία νέα κολυμβητήρια (Φαρκαδόνα, Καλαμπάκα, Πύλη) και δύο νέα γυμναστήρια.

  • Το νέο Διαχρονικό Εθνικό Μουσείο Τρικάλων, το πρώτο της πόλης.

  • Τα «Καλδάρια», νέα πολιτιστική διοργάνωση στο πλάι των καθιερωμένων «Τσιτσανίων».

  • Ενίσχυση της αγροδιατροφής, με στόχο τη δημιουργία ΠΟΠ προϊόντων στα Τρίκαλα.

  • Προγράμματα για τη δημόσια υγεία, όπως η προμήθεια στεφανιογράφου για το Νοσοκομείο Τρικάλων.

  • Το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης, που έχει ήδη αναγνωριστεί από την UNESCO και φιλοδοξεί να αλλάξει τον τουριστικό χάρτη της περιοχής.

«Παράλληλα με την αποκατάσταση, τρέχουμε και την ανάπτυξη, γιατί μας ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής των πολιτών», τόνισε η κα Χριστούλα, υπογραμμίζοντας τη σημασία των έργων για τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την κοινωνία και την καθημερινότητα.

Κυρανάκης: Με το σύστημα εντοπισμού HEPOS μηδενίζεται πλέον η πιθανότητα σύγκρουσης τρένων

«Στόχος είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς σιδηροδρόμου», ξεκαθάρισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Κυρανάκης έκανε γνωστό ότι ήδη γίνεται πιλοτικά χρήση του συστήματος εντοπισμού HEPOS, καθώς όπως είπε, σήμερα ξεκίνησε ένα τρένο από Ρέντη με το εν λόγω σύστημα το οποίο θα κάνει χαρτογράφηση της πορείας του μέχρι να φτάσει στην Θεσσαλονίκη. Με αυτό τον τρόπο σε τρεις μήνες, θα μηδενιστεί η πιθανότητα σύγκρουσης τρένων, καθώς το εν λόγω σύστημα τριγωνοποιεί το δορυφορικό σήμα και δίνει απόκλιση λίγων εκατοστών. «Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο θα βλέπουμε την ακριβή θέση των τρένων σε πραγματικό χρόνο, αλλά και τυχόν προβλήματα πάνω στη γραμμή, πριν αυτά τα προβλήματα γίνουν επικίνδυνα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το σύστημα πρόκειται να εφαρμοστεί σε όλα τα τρένα του δικτύου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως εξήγησε στη συνέχεια, δύο συστήματα HEPOS θα εγκατασταθούν σε κάθε τρένο, και θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο κέντρο παρακολούθησης της κίνησης του ΟΣΕ, σαν κέντρο ελέγχου. Ταυτόχρονα προωθείται νομοσχέδιο για την αξιολόγηση του προσωπικού και προχωράει η εγκατάσταση του συστήματος επικοινωνίας GSMR.


Κατά τη διάρκεια της συζήτησής του, ο κ. Κυρανάκης δήλωσε ότι σύντομα θα γίνουν προσλήψεις καθώς η νέα εταιρεία θα λειτουργήσει με κριτήρια του ιδιωτικού τομέα, ενώ όπως ανέφερε, ήδη έχουν κάνει κάλεσμα σε Έλληνες του εξωτερικού με καλύτερους μισθούς για να τη στελεχώσουν και να βάλουν μία τάξη. Επίσης, έκανε γνωστό ότι θα γίνεται με ψηφιακό τρόπο η αποτύπωση για τις παραβάσεις και τα παραπτώματα, ενώ στα τρία σοβαρά λάθη, ο υπαίτιος θα οδηγείται σε απόλυση. Επιπλέον προωθούνται πρωτοβουλίες για την αξιολόγηση των εργαζομένων, σε συνδυασμό με ψυχομετρικά τεστ.


Όσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών από τον Daniel, ήδη προωθείται νομοθετικά η υλοποίηση έργων σιδηροδρομικών και οδοποιίας, έτσι ώστε ο ανάδοχος να φέρει την εγγυητική του και να ξεκινήσουν εντός του μήνα τα έργα. «Θα τρέξουμε πιο γρήγορα, και θα υλοποιούμε έργα», τόνισε χαρακτηριστικά.


Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, η Hellenic Train δεν έχει αποκλειστική χρήση του δικτύου, ενώ δεν έχει αγοράσει τα τρένα ή τα αμαξοστάσια, αλλά τα μισθώνει. Η σύμβαση ανανεώνεται κάθε χρόνο, ενώ από την πρώτη εβδομάδα έχουμε μπει σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης, προκειμένου η ιταλική εταιρεία να επενδύσει δικά της χρήματα με παράλληλη αναβάθμιση του δικτύου.


Όσον αφορά το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ο κ. Κυρανάκης έκανε λόγο για μία προχειρότητα όσον αφορά το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας συζήτησης, καθώς όπως εξήγησε, εμείς ζητάμε από τον ΕRΑ να δώσει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις των επιστημονικών πορισμάτων για τις αιτίες που προκάλεσαν την πυρόσφαιρα. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο ίδιο το πορισμα του Οργανισμού, ζητείται η περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση των αιτιών που προκάλεσαν την πυρόσφαιρα.


Τέλος, ξεκαθάρισε ότι ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δεν έχει καμία δυνατότητα παύσης μελών του ΔΣ του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, καθώς έχουν πενταετή θητεία, ενώ δεσμεύτηκε ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα ενημερώνει για την υλοποίησή των έργων. 

Ο οικονομικός αντίκτυπος των φυσικών καταστροφών και ο ρόλος της τεχνολογίας στην πρόληψη

Οι φυσικές καταστροφές, οι οικονομικές τους συνέπειες και ο ρόλος της τεχνολογίας στην πρόληψη βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς  9-12 Απριλίου

Την επένδυση στην τεχνολογία προέταξε η κα. Εύη ΔραμαλιώτηΓενική Γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, ως μέσο πρόληψης, αναφέροντας παράλληλα ότι έχει συμβασιοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του ΑΙΓΙΣ. Μιλώντας για το περσινό καλοκαίρι, είπε ότι, αν και ήταν το πιο θερμό των τελευταίων 30 ετών, είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα. 

Χαρακτήρισε θετική την απόφαση μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ότι η εμπλοκή τους στις δασικές ζώνες υπήρξε αποτελεσματική, καθώς γνωρίζουν καλύτερα τα δασικά οικοσυστήματα και συνεργάστηκαν αρμονικά με την Πυροσβεστική. Επίσης, σημείωσε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ωριμάσει και σχεδιάζει τις χρηματοδοτήσεις που χρειάζεται, καθώς και ότι οι εθελοντικές οργανώσεις ζητούν συγκεκριμένα πράγματα. «Χωρίς τους πολίτες και τους εθελοντές δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τόσο μεγάλες κρίσεις», τόνισε. 

Η κα. Δραμαλιώτη προανήγγειλε την ενσωμάτωση οδηγίας για τις κρίσιμες υποδομές, εξηγώντας ότι πρέπει να τις καταγράψουμε, να δούμε ποιες πρέπει να ενισχυθούν και στη συνέχεια να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση. 

Αριθμούς επικαλέστηκε η κα. Φαίη ΜακαντάσηΔιευθύντρια Έρευνας, diaNEOsis, προκειμένου να περιγράψει το μέλλον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Όπως σημείωσε, αναμένεται αύξηση κατά 15 έως 20 επεισοδίων καύσωνα ετησίως, μείωση των βροχοπτώσεων κατά 10% έως 30%, αύξηση της πιθανότητας πυρκαγιών από 10% έως 70% και άνοδος της στάθμης της θάλασσας από μισό έως δύο μέτρα. Παράλληλα, η θερμοκρασία θα αυξηθεί, γεγονός που συνεπάγεται υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας για ψύξη, αλλά και αύξηση της θνησιμότητας από καρδιολογικά και πνευμονολογικά αίτια κατά 12% έως 15%, ιδιαίτερα για άτομα άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με έρευνα της diaNEOsis, οι Έλληνες θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως την τρίτη μεγαλύτερη απειλή μετά την οικονομική κατάσταση και το δημογραφικό, ενώ τρεις στους τέσσερις λένε ότι θα ασφάλιζαν την οικία τους έναντι φυσικών καταστροφών. Αναφέρθηκε, επίσης, σε στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που εκτιμούν ότι, αν δεν λάβουμε μέτρα πρόληψης, το κόστος για τη χώρα μας μέχρι το 2100 θα αγγίξει τα 701 δις. 

Για «τσουνάμι» που έρχεται λόγω της κλιματικής κρίσης και αντιμετωπίζεται μόνο με δραματικά μέτρα πρόληψης έκανε λόγο ο κ. Μανώλης ΠλειώνηςΔιευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τονίζοντας μάλιστα ότι το οικονομικό κόστος, αν δεν λάβουμε μέτρα, θα είναι πολύ πιο ακριβό από τη λήψη μέτρων. 

«Πρέπει να συνηθίσουμε τη νέα κανονικότητα. Ίσως μάλιστα να είναι πολύ χειρότερη από τη σημερινή», εκτίμησε ο κ. Πλειώνης και επεσήμανε την ανάγκη για πλήρη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, λέγοντας ότι μόνο με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούμε να προχωρήσουμε και με σύμμαχο την κοινωνία. Συγκεκριμένα για τη χώρα μας, είπε ότι τα ακραία φαινόμενα αυξάνονται με ιδιαίτερη ένταση, καθώς είμαστε το hot spot της κλιματικής αλλαγής, ενώ αναφέρθηκε και σε δεδομένα για τους κλιματικούς πρόσφυγες στο εσωτερικό των χωρών που μας κατατάσσουν στην πρώτη θέση σε όλη την Ευρώπη. 

Για τις δράσεις της εταιρείας του που αφορούν την κλιματική κρίση μίλησε ο κ. Γιώργος ΛάμπρουΔιευθύνων Σύμβουλος, Nova Telecommunications & Media Single Member. Εξήγησε ότι ξεκίνησαν με  έργα αποκατάστασης (κορμοδέματα σε Έβρο και Ρόδο) και την αναδάσωση της Μονής Πεντέλης, αλλά μετά αντιλήφθηκαν ότι η αποκατάσταση δεν αρκεί, παίρνει χρόνο, κοστίζει πολύ και έχει αβέβαια αποτελέσματα. 

Γι’αυτό τον λόγο, η εταιρεία αποφάσισε να αξιοποιήσει τις τεχνολογικές λύσεις και διαμόρφωσε το Smart Forest για να προστατευθεί η κοιλάδα με τις Πεταλούδες στη Ρόδο. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κέντρο διαχείρισης ελέγχου που ενημερώνεται από κάμερες με AI, αισθητήρες και drones και το οποίο προσφέρει πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και άμεση ενημέρωση των πολιτών. Έχει δοκιμαστεί στον Υμηττό και ένα αντίστοιχο σύστημα ετοιμάζεται για το όρος Αιγάλεω. 

Επίσης, ο κ. Λάμπρου προανήγγειλε μια νέα πρωτοβουλία με εξειδικευμένους επιστήμονες, ώστε να ετοιμαστεί μελέτη για το θέμα της πρόληψης, το κόστος αν δεν ληφθούν μέτρα, το πώς επηρεάζεται ο τουρισμός, την ανθεκτικότητα των πόλεων και το ποιος είναι ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ.

Τον καταλυτικό ρόλο της τεχνολογίας επεσήμανε και ο κ. Λεωνίδας ΠαπαϊωάννουΕταίρος, PwC, Greece, σημειώνοντας ότι πρόληψη δεν είναι απλά βελτίωση της ετοιμότητας αλλά και αύξηση της ανθεκτικότητας. Συγκεκριμένα, έφερε το παράδειγμα της Θεσσαλίας που, όταν πλημμύρισε, είχε μικρή ετοιμότητα, ενώ τώρα υπάρχει κέντρο ελέγχου που βλέπει το ανάγλυφο της περιοχής, συγκεντρώνει τα δεδομένα του καιρού, ενώ επόμενο βήμα είναι μέσω της τεχνητής νοημοσύνης να υπάρχει εκτίμηση όταν βρέχει στο βουνό πόσο μπορεί να ανέβει η στάθμη του νερού και πόσο χρόνο έχεις να αντιδράσεις. «Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να φέρει την έρευνα, την τεχνογνωσία και την τεχνολογία και το κράτος να τη δεχτεί, να την κάνει κτήμα του», κατέληξε. 

Η χθεσινή, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου
Το Newsbeast στους Δελφούς – Live η δεύτερη μέρα από το 10° Οικονομικό Φόρουμ

Το Newsbeast στους Δελφούς – Κάλυψη της δεύτερης μέρας από το 10° Οικονομικό Φόρουμ

2η μέρα Delphi Economic Forum

Το πρόγραμμα της ημέρας

Από τις ομιλίες της σημερινής, τρίτης ημέρας του Φόρουμ των Δελφών, ξεχωρίζουν κορυφαίες παρουσίες από τον πολιτικό, διπλωματικό και επιχειρηματικό χώρο:

  • Άννα Διαμαντοπούλου

  • Γιώργος Παπανδρέου

  • Νίκος Δένδιας

  • Τζορτζ Τσούνης

  • Γιάννης Μπρατάκος

  • Άννα Ευθυμίου

  • Νίκος Παπαθανάσης

  • Αλεξάνδρα Σδούκου

  • Νίκη Κεραμέως

  • Σοφία Ζαχαράκη

  • Προκόπης Παυλόπουλος

Δείτε όλο το πρόγραμμα του Φόρουμ ΕΔΩ

 
Έναρξη εργασιών της τρίτης ημέρας

Φτάνει στην κορύφωσή του το 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με την τρίτη μέρα εργασιών στην καρδιά της Φωκίδας. 

Νέα ενημέρωση