Η ιστορία του κέικ χάνεται στους αιώνες, όμως απέκτησε τη σύγχρονη μορφή του από τους Άγγλους, οι οποίοι του έδωσαν στρογγυλό σχήμα και δημιουργώντας επί της ουσίας μια γλυκιά εκδοχή του ψωμιού, που λατρεύεται φανατικά από εκατομμύρια ανθρώπους! Το μυστικό για να «πειράξουμε» τη συνταγή αυτού του λατρεμένου σνακ προς όφελός μας είναι να επιλέγουμε επιμέρους στοιχεία, ώστε να ενισχύεται η παρουσία πρωτεΐνης και ιχνοστοιχείων, μιας και ο υδατάνθρακας (αλεύρι) αναπόφευκτα υπερισχύει.

Υλικά (8-10 φέτες)

  • 230 γρ. αλεύρι σίκαλης ή ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του
  • 2 αβγά και 2 ασπράδια
  • 150 γρ. γιαούρτι χωρίς λακτόζη
  • 180 γρ. μέλι
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. άγλυκο κακάο
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Με τη βοήθεια ενός αβγοδάρτη, ανακατεύουμε τα αβγά, τα ασπράδια, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο.
  • Βήμα 2: Προσθέτουμε το μέλι και το εκχύλισμα βανίλιας, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο χυλό.
  • Βήμα 3: Προσθέτουμε και το αλεύρι, χωρίς να σταματάμε το καλό ανακάτεμα.
  • Βήμα 4: Βάζουμε μια λαδόκολλα σε μία θήκη για κέικ και ρίχνουμε τα 2/3 του μείγματος.
  • Βήμα 5: Στο υπόλοιπο 1/3, προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, το ρίχνουμε και αυτό στη θήκη του κέικ.
  • Βήμα 6: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνου, στους 180οC, στον αέρα, για 40-45’.
  • Βήμα 7: Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Διατροφική αξία ανά φέτα κέικ

  • Ενέργεια: 228 kcal
  • Υδατάνθρακες: 31,3 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 13,9 γρ.
  • Λιπαρά: 8,9 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,8 γρ.

*H φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με ΑΙ