Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7 γρ.)
- 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1/2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
- 1/2 φλ. τσαγιού χλιαρό γάλα
- 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/2 κ. γλ. αλάτι
- 1 κ. γλ. κανέλα
- 1/2 κ. γλ. γαρίφαλο τριμμένο
- 1/2 φλ. τσαγιού σταφίδες
- 1/2 φλ. τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
- Μερικά γαρύφαλλα ολόκληρα (για τα μάτια)
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Αφήστε το να σταθεί για περίπου 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
- Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα και το γαρίφαλο.
- Κάντε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίξτε το μείγμα της μαγιάς, το χλιαρό γάλα, το ελαιόλαδο και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ζυμώστε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Προσθέστε τις σταφίδες και τα καρύδια και ζυμώστε ξανά μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
- Σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε τη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αφού φουσκώσει η ζύμη, ζυμώστε ελαφρά για να φύγει ο αέρας και χωρίστε τη σε μικρές μπάλες (περίπου 10- 12 κομμάτια).
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Πλάστε κάθε μπάλα σε σχήμα ανθρώπου (λαζαράκι), με τα χέρια και τα πόδια διπλωμένα.
- Τοποθετήστε τα λαζαράκια σε λαδόκολλα στο ταψί. Χρησιμοποιήστε τα ολόκληρα γαρύφαλλα για να σχηματίσετε τα μάτια.
- Αφήστε τα λαζαράκια να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν λίγο ακόμη για περίπου 20- 30 λεπτά.
- Ψήστε τα για περίπου 20- 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.