Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7 γρ.)
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
  • 1/2 φλ. τσαγιού χλιαρό γάλα
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • 1 κ. γλ. κανέλα
  • 1/2 κ. γλ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού σταφίδες
  • 1/2 φλ. τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
  • Μερικά γαρύφαλλα ολόκληρα (για τα μάτια)

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ, διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Αφήστε το να σταθεί για περίπου 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
  2. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα και το γαρίφαλο.
  3. Κάντε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίξτε το μείγμα της μαγιάς, το χλιαρό γάλα, το ελαιόλαδο και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ζυμώστε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  4. Προσθέστε τις σταφίδες και τα καρύδια και ζυμώστε ξανά μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
  5. Σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε τη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  6. Αφού φουσκώσει η ζύμη, ζυμώστε ελαφρά για να φύγει ο αέρας και χωρίστε τη σε μικρές μπάλες (περίπου 10- 12 κομμάτια).
  7. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  8. Πλάστε κάθε μπάλα σε σχήμα ανθρώπου (λαζαράκι), με τα χέρια και τα πόδια διπλωμένα.
  9. Τοποθετήστε τα λαζαράκια σε λαδόκολλα στο ταψί. Χρησιμοποιήστε τα ολόκληρα γαρύφαλλα για να σχηματίσετε τα μάτια.
  10. Αφήστε τα λαζαράκια να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν λίγο ακόμη για περίπου 20- 30 λεπτά.
  11. Ψήστε τα για περίπου 20- 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.