Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ, τον ιερότερο τόπο του Χριστιανισμού, φέρνουν στο φως στοιχεία που ενισχύουν τη βιβλική αφήγηση.

Ερευνητές ανακάλυψαν υπολείμματα ενός αρχαίου κήπου κάτω από τα θεμέλια της εκκλησίας, εύρημα που συμφωνεί με την περιγραφή του Ευαγγελίου του Ιωάννη (19:41): «Εν τω τόπω λοιπόν όπου εσταυρώθη, ήταν κήπος, και εν τω κήπω νέον μνημείον, όπου ουδέποτε ουδείς ήτο τεθής. Εν εκεί δε έθηκαν τον Ιησούν».

Ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Σαπιέντζα της Ρώμης, με επικεφαλής την αρχαιολόγο Φραντσέσκα Ρομάνα Στασόλα, ανέσυρε και ανάλυσε φυτικά υπολείμματα από τον χώρο, συμπεριλαμβανομένων σπόρων και γύρης.

Τα ευρήματα, που χρονολογούνται περίπου 2.000 χρόνια πριν, αποδεικνύουν την παρουσία αρχαίων ελαιόδεντρων και αμπελιών. Η Στασόλα δήλωσε στους Times of Israel ότι «Το Ευαγγέλιο αναφέρει μία πράσινη περιοχή μεταξύ του Γολγοθά και του τάφου, και εμείς εντοπίσαμε αυτά τα καλλιεργημένα χωράφια».

Πανάγιος Τάφος

Η καθηγήτρια αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, επιβεβαίωσε τα ευρήματα στο Fox News Digital  και είπε ότι η απόδειξη του αρχαίου κήπου ήρθε με τη μορφή σπόρων και γύρης.

Ενώ η ακριβής ηλικία του οργανικού υλικού δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, η Στασόλα είπε ότι η γύρη και οι σπόροι χρονολογούνται «μεταξύ της χρήσης του λατομείου και της ρωμαϊκής εποχής, όταν η περιοχή είχε ταφική χρήση».

Η Στασόλα ανέφερε επίσης ότι πολλά αντικείμενα έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στον χώρο, με μερικά να χρονολογούνται μέχρι και την Εποχή του Σιδήρου. Οι ανακαλύψεις μαρτυρούν την κατάσταση της περιοχής ως τόπου προσκυνήματος από τον τέταρτο αιώνα.

«Κεραμικά, μέταλλα, γυαλί… [όλα] τεκμηριώνουν τόσο την κατοίκηση της περιοχής όσο και την παρουσία πιστών και προσκυνητών», σημείωσε. «Ο στόχος της ανασκαφής [είναι να αποκτήσουμε] γνώση [σχετικά με αυτήν] τη σημαντική περιοχή της πόλης της Ιερουσαλήμ. Μια περιοχή που, από μια ορισμένη στιγμή και μετά, γίνεται κεντρική στη χριστιανική λατρεία.».

Πανάγιος Τάφος

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2022 κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης της εκκλησίας, η οποία ιδρύθηκε το 326 μ.Χ. Ωστόσο, η αρχική κατασκευή καταστράφηκε το 1009 μ.Χ. και η σημερινή εκκλησία είναι σε μεγάλο βαθμό το έργο των Σταυροφόρων.

Η ανακάλυψη προσθέτει νέα στοιχεία στη συνεχιζόμενη συζήτηση για την ακριβή τοποθεσία της ταφής του Ιησού. Ενώ πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου, επικαλούμενοι την παρουσία σκαλισμένων στους βράχους τάφων από τον πρώτο αιώνα, άλλοι θεωρούν ότι ο Κήπος του Τάφου, ένα άλλο αρχαίο νεκροταφείο στην Ιερουσαλήμ, ταιριάζει καλύτερα με τις βιβλικές περιγραφές.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι ραδιοχρονολογικές δοκιμές για τον ακριβή προσδιορισμό της ηλικίας των δειγμάτων βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Η Στασόλα σημείωσε ότι η αρχαιολογία παρέχει δεδομένα που πρέπει να ιστορικοποιηθούν και να ερμηνευθούν, και ότι οι ανασκαφές στον Πανάγιο Τάφο «είναι ακόμη σε εξέλιξη, και η μελέτη θα επιφυλάξει πολλές εκπλήξεις».