Οι Human Touch, το πλέον αναγνωρισμένο jazz group της Ελλάδας, επιστρέφει δυναμικά στη δισκογραφία με το πολυαναμενόμενο νέο άλμπουμ τους με τίτλο «Colorblind», με 12 πρωτότυπες δικές τους συνθέσεις.
Ο David Lynch, ο Σταύρος Λάντσιας και ο Γιώτης Κιουρτσόγλου, έχοντας αποκτήσει τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα στον χώρο της μουσικής, κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα ρυθμών και ηχοχρωμάτων. Η μουσική τους, άμεση και επικοινωνιακή, συμπαρασύρει τον ακροατή γεμίζοντάς τον εικόνες και συναισθήματα.
Οι Human Touch «το καλύτερο κρυμμένο μουσικό μυστικό των Βαλκανίων»-όπως τους αποκαλούν- με παρουσία σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας, έχουν δημιουργήσει πλέον ένα ενθουσιώδες κοινό και στην Ευρώπη που συνεχώς αυξάνεται. Και λίγες ώρες πριν την αποψινή (Παρασκευή 11 Απριλίου) και αυριανή (Σάββατο 12 Απριλίου) παρουσίαση της δισκογραφικής τους δουλειάς στο Half Note Jazz Club, μίλησαν στο Newsbeast για τη μεγάλη τους επιστροφή, την jazz μουσική στην Ελλάδα, αλλά και τη νέα τους δισκογραφική δουλειά.
– Επιστρέφετε στη δισκογραφία μετά από 20 χρόνια από τον τελευταίο σας δίσκο. Γιατί είχατε αυτή τη μεγάλη παύση; Ήταν μια συνειδητή επιλογή;
Γιώτης Κιουρτσόγλου: Αυτά τα 20 χρόνια δεν ήταν τυχαία χρόνια, πολλά έχουν συμβεί μέχρι σήμερα, μεγάλες ανακατατάξεις: εταιρείες κολοσσοί κλείσανε, δισκογραφικές εταιρείες δεν υπάρχουν πια, άλλαξε όλο το φορμάτ της επικοινωνίας της μουσικής και μαζί με όλα αυτά άλλαξε ο τρόπος διακίνησης της. Να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι οι δύο προηγούμενες δισκογραφικές μας δουλειές έγιναν κάτω από την επιμέλεια εταιρείας, ερχόμαστε από την γενιά των εταιρειών και των στούντιο ηχογραφήσεων, πιστεύω λοιπόν ότι υπήρξε μια περίοδος μουδιάσματος. Στο κομμάτι της παραγωγής χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν γράφαμε μουσική, αντιθέτως μάλιστα θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει τρεις δίσκους μέσα σ’ αυτό το διάστημα. Η παρουσία μας όμως έμεινε στο κομμάτι των ζωντανών εμφανίσεων και μέσα στην πάροδο του χρόνου θα έλεγα ότι αφυπνιστήκαμε και βρήκαμε τους καινούργιους μηχανισμούς.

– Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουν αλλάξει πολλά; Και αν ναι, πώς βλέπετε αυτές τις αλλαγές;
David Lynch: Μάλλον ρωτάτε αν έχουν αλλάξει πολλά σε εμάς σαν γκρουπ σαν μουσικές προσωπικότητες; Μέσα στα χρόνια έχουμε ζήσει πολλές μουσικές και βιωματικές καταστάσεις. Η επιρροή που έχουν αυτές στην μουσική μας και στη μπάντα σίγουρα έχουν βγάλει καινούργιες αποχρώσεις. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε πιο ώριμοι, ότι ίσως έχουμε μία άλλη σαφήνεια και μακάρι να υπάρχουν λιγότερα περιττά στον τρόπο που εκφραζόμαστε. Ελπίδες είναι αυτές αλλά διακρίνω διαφορές σε όλους μας, και ο κόσμος που μας μιλάει διακρίνει κάτι παρόμοιο.
– Πείτε μας λίγο για τη νέα σας δισκογραφική δουλειά «Colorblind»
David Lynch: Το Colorblind, όπως όλες οι δουλειές μας είναι κράμα. Ψάχνουμε ηχοχρώματα και φανερά και διακριτικά. Είναι οι φωνές μας ενωμένες. Θα έλεγα ότι υπάρχουν αρκετά μελωδικά στοιχεία αλλά και τσαχπινιές. Τρυφερά συναισθήματα και πιο φευγάτα, ήρεμες στιγμές αλλά και κομμάτια με εξάρσεις. Το Colorblind δίνει τροφή για οράματα και για παραπέρα ανοίγματα.
– Σας αποκαλούν «το καλύτερο κρυμμένο μουσικό μυστικό των Βαλκανίων!». Γιατί αυτό;
Σταύρος Λάντσιας: Όταν παίζουμε στο εξωτερικό σε φεστιβάλ οι άλλες μπάντες θεωρούν αυτονόητο ότι παίζουμε σε όλο τον κόσμο. Πολλές φορές μας ρωτούν «που παίζετε μετά;». Η πραγματικότητα είναι όμως ότι δύσκολα ταξιδεύουμε. Ένας λόγος η έλλειψη γραφείων-μάνατζερ που να ασχολούνται με την ορχηστρική μουσική και την εξαγωγή της ως πολιτιστικό προϊόν. Σε άλλες χώρες οι κυβερνήσεις βοηθάνε πολύ τους μουσικούς δημιουργούς να προωθήσουν το έργο τους στο εξωτερικό. Αντίθετα, στην Ελλάδα αγωνιζόμαστε μόνοι μας με αποτέλεσμα να παραμένουμε σε μεγάλο βαθμό «κρυμμένοι» στην χώρα μας!
– Είστε το πλέον αναγνωρισμένο jazz group. Πώς βλέπετε την jazz σκηνή στην Ελλάδα; Από τότε που ξεκινήσατε μέχρι σήμερα, οι Έλληνες ακούνε περισσότερο jazz μουσική;
Γιώτης Κιουρτσόγλου: Η τζαζ σκηνή στην Ελλάδα καλά κρατεί από μόνη της χωρίς τη βοήθεια των μέσων επί τω πλείστων. Δυστυχώς το κομμάτι της οργανικής μουσικής στον τομέα της προβολή της από τα μέσα εκτός λίγων εξαιρέσεων καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις στην χώρα μας, παραταύτα, έχουμε μεγάλη ποιοτική και ποσοτική αύξηση μουσικών τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές καλές μουσικές, πολλές ανεξάρτητες παραγωγές με μεγάλο μουσικό ενδιαφέρον κι αυτό κατά τη γνώμη μου είναι μία όαση στη σημερινή εποχή. Πιστεύω λοιπόν ότι: ναι οι Έλληνες έχουν και την ικανότητα και την ανάγκη να ακούσουν ενδιαφέρουσες εναλλακτικές μουσικές.

– Υπάρχει κάποιο μυστικό για να παραμένει δεμένη μια μπάντα; Αν δεν κάνω λάθος είστε μαζί ως Human Touch σχεδόν 30 χρόνια.
David Lynch: Όντως κοντεύουν 30 χρόνια. Μυστικό δε νομίζω να υπάρχει. Είναι σημαντικό ένα γκρουπ να παίζει σχετικά συχνά και ο καθένας να αναπτύσσει το δικό του μουσικό κόσμο ώστε να μπορεί να προσφέρει κάτι φρέσκο και καινούργιο και στο γκρουπ. Οι ώρες πτήσης που μαζεύονται μας δείχνουν ότι πάντα έχουμε την ανάγκη και την δυνατότητα να ανακαλύπτουμε καινούργιες πτυχές και εκτάσεις στην έκφραση μας. Η πηγή δεν στερείται ποτέ.
– Επόμενα επαγγελματικά σχέδια;
Σταύρος Λάντσιας: Αρκετές ζωντανές εμφανίσεις παρουσιάζοντας το καινούργιο μας άλμπουμ. Ο καθένας μας τρέχει παράλληλα solo project, αλλά το ενδιαφέρον για συνδημιουργία ως Human Touch παραμένει αμείωτο μετά από 28 χρόνια. Στόχος μας το επόμενο άλμπουμ να μην αργήσει όπως το τελευταίο! Το ενδιαφέρον του κοινού ειδικά για το βινύλιο μάς έδωσε ώθηση ήδη να σχεδιάζουμε την επόμενη μας δισκογραφική δουλειά.
Πληροφορίες
Τo «Colorblind» κυκλοφορεί σε CD, διπλό βινύλιο και σε όλες τις digital πλατφόρμες.
David Lynch: τενόρο & σοπράνο σαξόφωνο, φωνή, φλάουτο, πίκολο φλάουτο, φλογέρα, cajon
Γιώτης Κιουρτσόγλου: ηλεκτρικό μπάσο, (άταστο & ένταστο)
Σταύρος Λάντσιας: πιάνο, πλήκτρα, τύμπανα, κρουστά
Παρουσίαση νέου άλμπουμ: Παρασκευή 11 & Σάββατο 12 Απριλίου στις 22:30
Τοποθεσία: Half Note Jazz Club Τριβωνιανού 17, Μετς
Τιμές εισιτηρίων: από 12 €
Προπώληση: more.com