Με την κατηγορία του ξεπλύματος χρήματος και της αθέμιτης χρήσης εμπιστευτικών πληροφοριών παραπέμφθηκαν σήμερα σε δίκη δύο Ρουμάνοι και δύο Κύπριοι τραπεζίτες, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας της Ρουμανίας.

Οι δύο Κύπριοι, ο διευθυντής του υποκαταστήματος της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία Γεώργιος Χριστοφόρου και ένας υπάλληλος της τράπεζας, ο Αναστάσιος Ισαακίδης, κατηγορούνται ότι «απέκτησαν εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούσαν την πρόθεση της Banca Transilvania, προκειμένου αυτή να βρει ένα στρατηγικό επενδυτή», επεσήμανε η εισαγγελία.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι οι κατηγορούμενοι έμαθαν επίσης ότι η Τράπεζα Κύπρου σκόπευε να αγοράσει ένα σημαντικό μέρος μετοχών της BTR και στη συνέχεια αποκάλυψαν αυτή την τελευταία πληροφορία στον πρόεδρο και τον πρώην αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Χόρια Τσιορτσίλα και Κλαούντιου Σιλάγκι.

«Δρώντας από κοινού» οι τέσσερις κατηγορούμενοι αγόρασαν μετοχές της BTR προς περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, τις οποίες ακολούθως πούλησαν με «παράνομο κέρδος» περίπου 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, η έρευνα δεν κατέληξε σε «οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου από τις δύο τράπεζες, οι κατηγορούμενοι έδρασαν για λογαριασμό τους».

Οι παράνομες δραστηριότητες των τεσσάρων τραπεζιτών διήρκεσαν από τις 15 Μαΐου έως τις 10 Δεκεμβρίου 2009.