Αλλάζει εντελώς το τοπίο της αγοράς εργασίας λόγω της πανδημίας, αλλά και των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων σε διάφορους τομείς, από την ιατρική μέχρι την εξερεύνηση του διαστήματος.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από μια πρόσφατη έρευνα του CNBC, το χαρακτηριστικό της νέας εποχής θα είναι η δημιουργία όλο και περισσότερων θέσεων εργασίας σε ανερχόμενα και αναπτυσσόμενα επαγγέλματα, τα οποία (τουλάχιστον στις ΗΠΑ), μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια αναμένεται να παρουσιάσουν πολύ μεγάλη ζήτηση με το δημοσίευμα να αναφέρει ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν απαιτείται καν πανεπιστημιακό πτυχίο.
Και δεν είναι μόνο η έρευνα του CNBC που δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση: Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια εργαζόμενοι μόνο σε 8 χώρες ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξουν θέσεις εργασίας έως το 2030, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της McKinsey.
Η μελέτη υποστηρίζει ότι η πανδημία του κορoνοϊού έχει επιταχύνει τον τεχνολογικό μετασχηματισμό τόσο πολύ, ώστε 12% περισσότεροι άνθρωποι από το αναμενόμενο σε σχέση με πριν από την κρίση ίσως χρειαστεί να αλλάξουν θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Τα επαγγέλματα του μέλλοντος
Η έρευνα του CNBC πάντως αποφάνθηκε ότι τα παρακάτω επαγγέλματα είναι άκρως ανερχόμενα στο κοντινό μέλλον:
Τεχνικός υπηρεσιών στις ανεμογεννήτριες: Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης προβλέπεται σε 68,2% – Ο μέσος ετήσιος μισθός στις ΗΠΑ καθορίζεται σε 56.230 δολάρια.
Τεχνικός εγκαταστάσεων ηλιακών πάνελ: Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης προβλέπεται σε 52,1% – Ο μέσος ετήσιος μισθός στις ΗΠΑ καθορίζεται σε 46.470 δολάρια (40.000 ευρώ).
Βοηθός εργοθεραπευτή: Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης προβλέπεται σε 36,1% – Ο μέσος ετήσιος μισθός στις ΗΠΑ καθορίζεται σε 62.940 δολάρια (54.000 ευρώ).
Βοηθός φυσιοθεραπευτή: Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης προβλέπεται σε 35,4% – Ο μέσος ετήσιος μισθός στις ΗΠΑ καθορίζεται σε 59.770 δολάρια (51.000 ευρώ).
Κατ’ οίκον νοσηλευτής: Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης προβλέπεται σε 32,6% – Ο μέσος ετήσιος μισθός στις ΗΠΑ καθορίζεται σε 27.080 δολάρια (23.000 ευρώ).
Μασέρ: Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης προβλέπεται σε 32,2% – Ο μέσος ετήσιος μισθός στις ΗΠΑ καθορίζεται σε 43.620 δολάρια (37.000 ευρώ).
Προγραμματιστής εργαλείων για υπολογιστή: Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης προβλέπεται σε 27,4% – Ο μέσος ετήσιος μισθός στις ΗΠΑ καθορίζεται σε 57.740 δολάρια (50.000 ευρώ).
Φροντιστής – φυσικοθεραπευτής: Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης προβλέπεται σε 25,3% – Ο μέσος ετήσιος μισθός στις ΗΠΑ καθορίζεται σε 28.450 δολάρια (24.000 ευρώ).
Επιθεωρητής δασικών πυρκαγιών: Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης προβλέπεται σε 23,9% – Ο μέσος ετήσιος μισθός στις ΗΠΑ καθορίζεται σε 42.150 δολάρια (36.000 ευρώ).
Δάσκαλος αυτογνωσίας: Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης προβλέπεται σε 23,5% – Ο μέσος ετήσιος μισθός στις ΗΠΑ καθορίζεται σε 39.960 δολάρια (34.000 ευρώ).
Επαγγέλματα πέρα από τη φαντασία
Ενδιαφέρον έχει επίσης και μία πρόσφατη έκθεση της Bank of America με τίτλο «Future of Work», η οποία έβαλε την φαντασία της να δουλέψει και προχώρησε ένα βήμα ακόμη παραπέρα: στη δημιουργία νέων μελλοντικών επαγγελμάτων με αφορμή ευρήματα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) που έδειξαν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των παιδιών που ξεκινούν το σχολείο θα εργάζονται σε θέσεις εργασίας που δεν έχουν ακόμη επινοηθεί ακόμη.
Ο στρατηγικός αναλυτής της Bank of America, Φέλιξ Τραν, ο οποίος ήταν ο κύριος συντάκτης της έκθεσης, αναφέρει μερικά παραδείγματα πιθανών θέσεων εργασίας του μέλλοντος.
Ξεναγός στο διάστημα: Η εμπορευματοποίηση του διαστήματος για τουριστικούς σκοπούς επιταχύνθηκε και αρκετοί πολίτες θέλουν να πετάξουν στο διάστημα και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται ξεναγούς για λόγους ασφάλειας.
Σχεδιαστής ελεύθερου χρόνου: Τα δεδομένα του WEF που αναφέρονται στην έκθεση έδειξαν ότι οι άνθρωποι χάρη στις μηχανές και στον αυτοματισμό θα μπορούσαν να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο για εργασίες ρουτίνας έως το 2025, όπως π.χ. οικιακές εργασίες. Και καθώς θα μένει στους ανθρώπους περισσότερος ελεύθερος χρόνος για αναψυχή, θα απαιτείται αντίστοιχα και ένας ειδικός που θα μπορούσε να παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες οργάνωσης του ελεύθερου αυτού χρόνου.
Επιστήμονας κρέατος που παράγεται σε τρισδιάστατο εργαστήριο: Καθώς το κοτόπουλο Eat Just που «δημιουργήθηκε» σε εργαστήριο ήταν το πρώτο στον κόσμο που εγκρίθηκε προς πώληση στη Σιγκαπούρη τον Δεκέμβριο του 2020 και καθότι όλο αυτό είναι ήδη μία διατροφική τάση (άρα δε μιλάμε καν για μέλλον), τότε οι ειδικοί τροφίμων ίσως χρειαστεί να προσαρμοστούν ακόμη περισσότερο σε αυτήν την ιδέα.
Influencer εικονικής πραγματικότητας: Η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα επεκτείνουν ακόμη περισσότερο τον ήδη υπάρχοντα αυτόν ρόλο κάνοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να λειτουργούν και σε επίπεδο 3D.
Ειδικός ανασυγκρότησης της γεωργίας: Η χρήση γεωργικής γης και δασοκομίας με στόχο τη δέσμευση άνθρακα αποτελεί έναν τρόπο για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών, οπότε θα πρέπει να υπάρχουν εργαζόμενοι στο μέλλον που μπορούν να σχεδιάσουν πώς να επαναχρησιμοποιήσουν τη γη.
Διαχειριστής απόρρητων δεδομένων: Τα προσωπικά δεδομένα κινδυνεύουν όλο και περισσότερο από επίθεση στον κυβερνοχώρο, οπότε θα πρέπει να υπάρχουν ειδικοί στην αποτροπή τέτοιων επιθέσεων.