Την ανάγκη για ισόρροπη ανάπτυξη όλων των παραγωγικών τομέων της οικονομίας υπογράμμισε ο Ευτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος της AEGEAN, κατά τη συμμετοχή του στο πάνελ με θέμα «Βιομηχανία – Τουρισμός – Υπηρεσίες – Εμπόριο: Ανταγωνιστικοί ή συμπληρωματικοί τομείς;» στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Τουρισμός και βιομηχανία: δύο όψεις του ίδιου νομίσματος
Ο κ. Βασιλάκης χαρακτήρισε το δίλημμα «βιομηχανία ή τουρισμός» ως ψευδοδίλημμα, τονίζοντας τη θετική αλληλεξάρτηση ανάμεσα στους δύο τομείς. Όπως είπε, «ο ένας παράγει προϊόντα και πελατεία για τον άλλο», επισημαίνοντας ότι ο μόνος «ανταγωνισμός» είναι στην προσέλκυση ταλέντου – και αυτός λειτουργεί τελικά προς όφελος των εργαζομένων, που αποκτούν καλύτερες αμοιβές και ευκαιρίες εκπαίδευσης.
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι αυτό που λείπει σήμερα από την Ελλάδα είναι περισσότεροι παραγωγικοί κλάδοι με δυναμική και σταθερότητα στο νομικό περιβάλλον, ώστε να ενισχυθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη και η ανθεκτικότητα της οικονομίας.
Ο τουρισμός δεν αρκεί – η οικονομία χρειάζεται ισορροπία
Αναφερόμενος ειδικότερα στον ρόλο του τουρισμού, υπογράμμισε τη συμβολή του στην ανάκαμψη της χώρας από την κρίση, αλλά προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να αποτελεί τον μοναδικό πυλώνα της παραγωγικής βάσης. «Χρειαζόμαστε ισορροπία και περισσότερους κλάδους με αντοχή, ανταγωνιστικότητα και ικανότητα να παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία», δήλωσε.
Όπως εξήγησε, ο τουρισμός στηρίζει ήδη έμμεσα πολλούς τομείς όπως οι κατασκευές, η πρωτογενής παραγωγή, τα logistics, οι ψηφιακές υπηρεσίες και η εκπαίδευση, ενώ για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας είναι κρίσιμο αυτοί οι κλάδοι να προχωρήσουν με παράλληλη ανάπτυξη.
Αβεβαιότητα, δασμοί και κρίσεις: Tα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις διεθνείς εξελίξεις, ο κ. Βασιλάκης σχολίασε πως οι τρέχουσες γεωπολιτικές αναταράξεις δεν έχουν επηρεάσει σημαντικά τις προκρατήσεις στον τουρισμό, εκτός από ένα μικρό, πρόσκαιρο πλήγμα στη Σαντορίνη. «Η αγορά από τις ΗΠΑ συνεχίζει δυναμικά – αν δεν υπάρξει μόνιμη μεταβολή, δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε», ανέφερε.
Σε ερώτηση για τους δασμούς στον αεροπορικό κλάδο, σχολίασε πως πρόκειται για μη ωφέλιμη τακτική, αφού τα αεροσκάφη αποτελούνται από εξαρτήματα 60 χωρών και οι δασμοί θα οδηγήσουν μόνο σε αυξημένο κόστος χωρίς αντίκρισμα.
Τέλος, αναφερόμενος στο επενδυτικό περιβάλλον, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για θεσμική σταθερότητα και ενίσχυση του πυρήνα του δημοσίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν φτάνει η ψηφιοποίηση ή η τεχνητή νοημοσύνη για να λυθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα. Χρειάζεται επένδυση στη λειτουργία, στις αμοιβές, στον έλεγχο και στην αξιολόγηση του κράτους».