«Ο Ερντογάν ενσαρκώνει το περίφημο “τουρκικό μοντέλο”, το οποίο έχει καλή φήμη στον αραβικό κόσμο και τη Δύση, καθώς καταδεικνύει ότι το Ισλάμ είναι συμβατό με τον καπιταλισμό και τη Δημοκρατία», παρατηρεί η γαλλική Le Figaro, σε σημερινό της δημοσίευμα για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Η γαλλική εφημερίδα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, επισημαίνει πως «με τον χρόνο αλλά και με την αλαζονεία που αναπτύσσει με την μονοπωλιακή άσκηση της εξουσίας, ο μεταρρυθμιστής Ερντογάν απέκτησε τα αυταρχικά χαρακτηριστικά ενός συντηρητικού ισλαμιστή… Οι διαμαρτυρίες στην Πλατεία Ταξίμ ίσως να είναι μόνον ένας σπινθήρας, ωστόσο συνιστούν αμφισβήτηση του τόσο φημισμένου τουρκικού μοντέλου».

Η γερμανική Die Welt αναφέρεται στη σημασία της Τουρκίας για την Ευρώπη, ξεκινώντας από τη σύγκριση του Ατατούρκ με τον Ερντογάν: «Ο Ατατούρκ στηρίχθηκε στον στρατό για να εκσυγχρονίσει βίαια την Τουρκία, καταπιέζοντας το καθυστερημένο Ισλάμ. Η πολιτική ιδιοφυία που ακούει στο όνομα Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτίμησε να συνενώσει τα αποκλίνοντα στοιχεία στο αστερισμό ενός μετριοπαθούς ισλαμισμού. Ονειρεύτηκε δυνατά μια νεοοθωμανική εποχή στη Μεσόγειο. Τώρα η διάλυση των γειτονικών χωρών, Συρίας, Λιβάνου και Ιράκ απειλεί και την ίδια την Τουρκία. Τώρα αποδεικνύεται πόσο σοφή ήταν η απόφαση να μην διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ισχυρή θέση και θα πρέπει να πιέσει τον Ερντογάν να μετριάσει τον αυταρχικό και ισλαμιστικό χαρακτήρα της πολιτικής του. Μια σταθερή και δημοκρατική Τουρκία στην νοτιοανατολική πτέρυγα είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη. Ζητούμενο είναι η διαφύλαξη της θετικής κληρονομιάς των Ατατούρκ και Ερντογάν», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.

Δείτε εδώ όλα τα θέματα για τις δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία.