Ο Εμανουέλ Μακρόν εξαφανίστηκε από το δημόσιο βίο της Γαλλίας μετά την πανωλεθρία στο πρώτο γύρο των εκλογών, σε βαθμό που αντί να κάνει δηλώσεις στους στεναχωρημένους ψηφοφόρους του, εξέδωσε μια λιτή ανακοίνωση.
Δημοσίευμα του Politico έγραψε ότι πρόκειται για κίνηση απελπισίας του Γάλλου προέδρου, ο οποίος υπέκυψε στις πιέσεις στελεχών του να εξαφανιστεί από τον δημόσιο βίο, επειδή «το πρόσωπό του τσαντίζει τους Γάλλους».
«Του είπαν να σταματήσει (την προεκλογική εκστρατεία) … Και δεν είναι πραγματικά ότι άκουσε το μήνυμά μας, είναι περισσότερο ότι αναγκάστηκε να το ακούσει», δήλωσε αξιωματούχος του κόμματος της Αναγέννησης, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει. «Ο πρόεδρος υποτίμησε πόσο πολύ το κοινό που απωθήθηκε από την προσωπικότητά του», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετά βαριά ονόματα του κόμματος πίεσαν τον Μακρόν να μείνει μακριά από την προεκλογική εκστρατεία, σε αυτό που ένας βασικός σύμμαχος αποκάλεσε απαραίτητη «απο-Μακρονοποίηση». Ένας υπουργός παραδέχθηκε μάλιστα στη δημόσια τηλεόραση ότι η εικόνα του Μακρόν είχε «φθαρεί».
Η επόμενη μέρα
Για τον 46χρονο πρόεδρο, ο οποίος αρπάζει διαρκώς τα φώτα της δημοσιότητας, έρχεται με νέες ιδέες, διαταράσσοντας το status quo, η νέα πραγματικότητα δεν είναι άνετη. Ο Γάλλος πρόεδρος ενδέχεται να χρειαστεί να προχωρήσει σε μια κυβέρνηση στην οποία θα πρέπει να «συγκατοικήσει» με το κόμμα του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, το οποίο αναμένεται να διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Εγκλωβισμένος στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο πρόεδρος παίζει επίσης με τα σενάρια της επόμενης ημέρας, τα οποία περιλαμβάνουν μια σαρωτική νίκη της ακροδεξιάς, ένα κοινοβούλιο με τον Εθνικό Συναγερμό ως τη μεγαλύτερη ομάδα του και έναν συνασπισμό χωρίς την ακροδεξιά, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους. Αρκετοί σύμμαχοι του Μακρόν έχουν προβάλει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός χαλαρού συνασπισμού, παρόμοιο με αυτό που μπορούν να κάνουν τα κόμματα στην Ισπανία ή τη Γερμανία.
Αλλά μια τέτοια συμμαχία εξαρτάται από τα αποτελέσματα της Κυριακής και θα ήταν δυνατή μόνο εάν ο Μακρόν συμφωνούσε να συνεργαστεί με την άκρα αριστερά ή εάν οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και οι Κομμουνιστές συμφωνούσαν να έρθουν σε ρήξη με τον εταίρο του συνασπισμού τους, την Ανυπότακτη Γαλλία. Και οι δύο προοπτικές φαίνονται πολύ μακρινές.
Το βράδυ της Κυριακής, μόλις γίνει γνωστό το μέγεθος της νίκης του Εθνικού Συναγερμού, ο πρόεδρος θα πρέπει να στραφεί στην επιλογή ενός νέου πρωθυπουργού, κάτι που μπορεί να πάρει εβδομάδες αν δεν υπάρχει σαφής πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Αλλά είναι δύσκολο να διαφανεί πώς θα διορθωθούν οι σχέσεις με τους φιλελεύθερους συμμάχους του Μακρόν και πώς θα βελτιωθεί η εικόνα του στο ευρύ κοινό. Η δημοτικότητά του έχει πέσει κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις.