Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται σήμερα στο Κίεβο για να διαβεβαιώσει για την υποστήριξη της χώρας του στην Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία, αλλά και για να ενθαρρύνει να εντείνει τις προσπάθειες του Κιέβου στην καταπολέμηση της διαφθοράς που συνεχίζει να μαστίζει τη χώρα.

Ο Μπάιντεν, που αναμένεται αργά απόψε στο Κίεβο, θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, ενώ την Τρίτη θα εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο, κατά την τέταρτη επίσκεψή του στην πρώην σοβιετική δημοκρατία μετά τη φιλοευρωπαϊκή εξέγερση στη Μαϊντάν. Αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας οδήγησε στη φυγή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο του 2014 και σε μια πρωτοφανή κρίση μεταξύ της Ουκρανίας και της γειτονικής της Ρωσίας.

Η Ουκρανία που πλήττεται από σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην οποία περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ανατολική χώρα ανησυχεί μήπως υποχωρήσει η στήριξη των δυτικών συμμάχων της, ορισμένοι από τους οποίους επιδιώκουν την επανάληψη του διαλόγου με τη Μόσχα για την επίλυση της συριακής σύγκρουσης.

Ένας από τους κύριους στόχους του αμερικανού αντιπροέδρου θα είναι συνεπώς να «στείλει ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης», δήλωσε την Πέμπτη ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο αξιωματούχος κατήγγειλε μια «συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική επέμβαση» στην εμπόλεμη περιοχή, όπου η Ρωσία κατηγορείται από το Κίεβο και χώρες της Δύσης ότι έχει αναπτύξει στρατεύματά της και ότι παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στους αντάρτες.

Η Μόσχα, η οποία άλλωστε προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014, αρνείται κατηγορηματικά κάθε στρατιωτική εμπλοκή με τους αυτονομιστές.

Παρά μια σχετική ηρεμία στο μέτωπο των μαχών από τον Σεπτέμβριο, η πολιτική διευθέτηση δεν προχωρά και πολλοί στην Ουκρανία φοβούνται ότι οι μάχες μπορεί να ξαναρχίσουν ανά πάσα στιγμή.

Στο εσωτερικό της χώρας, ο Μπάιντεν αναμένεται να επικεντρωθεί στα προβλήματα της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ουκρανία και παρά τις υποσχέσεις της νέας της ηγεσίας, η μάστιγα αυτή εξακολουθεί να πλήττει τη χώρα, που τελεί υπό την οικονομική βοήθεια της Δύσης, με ορισμένους να κατηγορούν μέχρι και τους Ποροσένκο και Γιατσενιούκ για συγκάλυψη της διαφθοράς του περιβάλλοντός τους.

Οι πιο δηλητηριώδεις επικρίσεις αφορούν τον γενικό εισαγγελέα Βίκτορ Τσοκίν, που θεωρείται άνθρωπος του προέδρου.