Υλικά
- 1 κιλό ντομάτες, κομμένες στη μέση
- 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/3 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα καρότα
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
- 1 κ. σ. βαλσάμικο ξύδι
- 1 κ. γλ. φύλλα θυμαριού
- 1 φλ. τσαγιού φύλλα βασιλικού, και επιπλέον για το γαρνίρισμα
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώστε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.
- Τοποθετήστε τις ντομάτες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω στο ταψί, περιχύστε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι.
- Ψήστε για 1 ώρα ή μέχρι οι άκρες να αρχίσουν να μαραίνονται και το εσωτερικό να είναι ακόμα ζουμερό.
- Ζεστάνετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σκόρδο και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 8 λεπτά.
- Προσθέστε τις ντομάτες, το ζωμό λαχανικών, το ξύδι και τα φύλλα θυμαριού και σιγοβράστε για 20 λεπτά.
- Αφήστε τη σούπα να κρυώσει ελαφρώς και αδειάστε σε ένα μπλέντερ, δουλεύοντας σε παρτίδες αν είναι απαραίτητο. Χτυπήστε την μέχρι να γίνει λεία. Προσθέστε το βασιλικό και χτυπήστε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Γαρνίρετε τη σούπα με φύλλα βασιλικού και σερβίρετε με τραγανό ψωμί.