Ο θυρεοειδής αδένας, ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας στον λαιμό, έχει μεγάλη επίδραση στο σώμα μας. Παράγει τη θυρεοειδική ορμόνη (TH), η οποία ρυθμίζει τον μεταβολισμό, τον καρδιακό ρυθμό και πολλές άλλες λειτουργίες.

Ωστόσο, όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να εμφανιστούν διάφορα συμπτώματα. Το εξειδικευμένο σε ιατρικά θέματα Health συγκέντρωσε 11 από τα πιο συχνά συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα στον θυρεοειδή.

1. Θολή σκέψη – Αδυναμία συγκέντρωσης

Η αδυναμία συγκέντρωσης και η θολή σκέψη μπορεί να είναι σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού. Η δυσκολία στην εστίαση, η κακή μνήμη και συγκέντρωση, η χαμηλή ενέργεια και η υπνηλία είναι μερικά από τα κοινά συμπτώματα. Ακόμα και μετά τη σταθεροποίηση των επιπέδων της θυρεοειδικής ορμόνης, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να επιμένουν.

2. Αλλαγές στην όρεξη, την πέψη και το βάρος

Ο θυρεοειδής αδένας επηρεάζει την όρεξη και την πέψη. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να αυξήσει την όρεξη, παρόλο που συνήθως σχετίζεται με απώλεια βάρους. Από την άλλη πλευρά, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα και αύξηση βάρους λόγω της μειωμένης μεταβολικής δραστηριότητας.

3. Ευαισθησία στο κρύο και στη ζέστη

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς επηρεάζουν την αντίληψη της θερμοκρασίας. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία στο κρύο, ενώ ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να κάνει τον οργανισμό υπερευαίσθητο στη ζέστη.

4. Δυσκολία στον ύπνο

Οι διαταραχές του ύπνου, όπως η αϋπνία, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και η υπνική άπνοια, μπορούν να επιδεινωθούν από προβλήματα του θυρεοειδούς. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να δυσκολεύει τον ύπνο λόγω επιβάρυνσης της ψυχικής κατάστασης του ατόμου, ενώ ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου μέσω πόνων στους μυς και στις αρθρώσεις.

5. Ξηρό δέρμα ή μαλλιά

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα και εύθραυστα μαλλιά και νύχια, καθώς και αλλαγές στην υφή και στην ανάπτυξή τους. Οι πάσχοντες μπορεί να παρατηρήσουν ξηρό ή ωχρό δέρμα και φαγούρα, καθώς και προβλήματα στα μαλλιά, όπως απώλεια ή αλλαγές στην ανάπτυξή τους.

6. Κόπωση

Η κόπωση είναι κοινό σύμπτωμα τόσο του υποθυρεοειδισμού όσο και του υπερθυρεοειδισμού. Η αίσθηση εξάντλησης, ακόμα και μετά από αρκετό ύπνο, μπορεί να είναι ένδειξη ότι ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά.

7. Καρδιακά προβλήματα

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορούν να επηρεάσουν την καρδιακή λειτουργία, προκαλώντας ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία και αίσθημα παλμών (όταν ο καρδιακός παλμός είναι αισθητός), ενώ ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει βραδυκαρδία και υψηλή αρτηριακή πίεση.

8. Οίδημα στον λαιμό

Αλλαγές στη φωνή ή παρουσία ογκιδίου στον λαιμό μπορεί να είναι σημάδια διαταραχής του θυρεοειδούς. Η εμφάνιση οζιδίων, η διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη) ή ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα.

9. Αλλαγές στη διάθεση

Οι διακυμάνσεις των επιπέδων θυρεοειδικής ορμόνης μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και ευερεθιστότητα, ενώ ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άγχος.

10. Μυϊκά προβλήματα

Ανεξήγητοι μυϊκοί πόνοι και αδυναμία μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα του θυρεοειδούς. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία και ευαισθησία, ενώ ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκούς πόνους και αρθραλγίες.

11. Αλλαγές στο αναπαραγωγικό σύστημα

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορούν να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο και τη γονιμότητα. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει αμηνόρροια, ενώ οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορούν να δυσκολέψουν την εγκυμοσύνη και να επηρεάσουν την υγεία της κύησης.

Πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για σωστή διάγνωση και θεραπεία. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορούν να επηρεάσουν πολλές πτυχές της υγείας σας και η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.