Αίσθηση προκαλεί η ιστορία της 24χρονης Melanie Stark, η οποία μετά από 5 χρόνια εργασίας στο πολυκατάστημα Harrods αναγκάστηκε να παραιτηθεί επειδή θα την απέλυαν αν εξακολουθούσε να μην φοράει μέικ-απ στη δουλειά.

Η νεαρή Βρετανίδα αρνιόταν να ακολουθήσει τους αυστηρότατους κανόνες “dress-code” του καταστήματος και, αφού δέχτηκε δύο σοβαρές επιπλήξεις, αναγκάστηκε να παραιτηθεί ακριβώς πριν την μεταθέσουν σε άλλο κατάστημα.

Στην αρχή την έστειλαν απλά σπίτι της, προσφέροντάς της μάλιστα κι ένα δωρεάν σεμινάριο αισθητικής ώστε «να μπορέσει να δει πώς θα φαίνεται με μέικ-απ». Όταν εκείνη αρνήθηκε να συμμορφωθεί, την έστειλαν να δουλέψει στην αποθήκη του καταστήματος όπου δεν θα μπορούσαν να την δουν οι πελάτες.

Όταν ούτε αυτό έφερε αποτέλεσμα, ο προϊστάμενός της αναγκάστηκε να της πει στα ίσα ότι «Ή φοράς μέικ-απ ή απολύεσαι».

«Ξέρω πώς φαίνομαι με μέικ-απ. Το χρησιμοποιώ, όμως ποτέ στη δουλειά. Δεν μπορώ απλώς να καταλάβω πώς γίνεται, σ’ αυτήν την εποχή που ζούμε, να μπορεί το Harrods να μου αφαιρέσει το δικαίωμα να επιλέγω τι να φορέσω και τι όχι», δηλώνει η 24χρονη η οποία ισχυρίζεται πως ακολουθούσε όλους τους κανόνες εκτός από εκείνους που είχαν να κάνουν με το μακιγιάρισμα.

Οι κανόνες αυτοί υπαγορεύουν στις γυναίκες υπαλλήλους να είναι πλήρως μακιγιαρισμένες: με βάση, ρουζ, σκιά(όχι πολύ έντονη), κραγιόν κλπ και να κρύβουν οπωσδήποτε οποιοδήποτε τατουάζ τους. Πρέπει να επίσης να φορούν υποχρεωτικά σκουλαρίκια.

Αντίστοιχα για τους άντρες υπαγορεύουν πως οι φαβορίτες τους δεν πρέπει να ξεπερνούν το μέσο του αυτιού τους όσον αφορά στο μήκος ενώ παράλληλα δεν πρέπει να είναι πάνω από 2.5 εκατοστά παχιές. Για εκείνους απαγορεύεται οποιοδήποτε είδος σκουλαρικιού και επιβάλλεται να χρησιμοποιούν αντιιδρωτικό αποσμητικό.