Εκρηκτικό είναι το πρόβλημα των οφειλών προς την ΕΦΚΑ, αφού με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έχουν υπερβεί τα 48 δισ. ευρώ και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών (ΚΕΑΟ) εργάζονται νυχθημερόν για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μέσα σε ένα χρόνο μάλιστα αυξήθηκαν οι οφειλές σχεδόν κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το ποσό αυτό βαίνει αυξανόμενο από 3μηνο σε 3μηνο, κάτι αργά ή γρήγορα θα φέρει τον ΕΦΚΑ σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι οφειλές κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σημείωσαν αύξηση κατά 112 εκατ. ευρώ, φτάνοντας το συνολικό ύψος τους στα 48 δισ. ευρώ.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπου οι οφειλές ανέρχονταν σε 47,88 δισ. ευρώ, καθώς και με το τέλος του Δεκεμβρίου 2023, που διαμορφώθηκαν στα 47,6 δισ. ευρώ, η τάση αυτή καταδεικνύει μια ανησυχητική πορεία.

Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ κατόρθωσαν να εισπράξουν 490 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και οιστοχευμένοι έλεγχοι που διεξάγονται από τις αρμόδιες αρχές του ΕΦΚΑ αποδίδουν καρπούς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, εν μέσω θερινών διακοπών, καταγράφηκαν εισπράξεις άνω των 345 εκατομμυρίων ευρώ, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών είσπραξης.

Σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία, το ένα τρίτο των χρεών που έχει συσσωρευτεί στον ΕΦΚΑ προέρχεται από πρόστιμα, με το ποσό αυτό να ανέρχεται περίπου στα 16 δισ. ευρώ.

Το χρέος από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχει μετατραπεί σε ληξιπρόθεσμο και έχει εγγραφεί στο μητρώο του ΚΕΑΟ ανέρχεται στα 48 δις ευρώ.

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2024, παρατηρείται αύξηση 112 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι, συγκριτικά με το αντίστοιχο δεύτερο τρίμηνο του 2023, η αύξηση φτάνει τα 1,46 δισ. ευρώ, καθώς τότε το χρέος είχε διαμορφωθεί στα 46,54 δισ. ευρώ. Η αυξητική αυτή τάση οφείλεται κυρίως στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, παρά την συνεχή βελτίωση των εισπράξεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ.

Ρεκόρ εισπράξεων οφειλών στο προσκήνιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων, οι εισπράξεις για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου ξεπέρασαν το 1,28 δις ευρώ. Αυτό καθιστά εφικτό το στόχο για έσοδα 1,65 δις ευρώ έως το τέλος του έτους. Αν συνεχιστεί αυτή η θετική πορεία, είναι πολύ πιθανό να καταγραφεί νέο ρεκόρ εισπράξεων οφειλών από το ΚΕΑΟ, το οποίο θα μπορούσε να αγγίξει ακόμα και τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι εισπράξεις ανήλθαν σε 448 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, το δεύτερο τρίμηνο παρουσίασε περαιτέρω βελτίωση, με εισπράξεις 490 εκατ. ευρώ. Στο μήνα Απρίλιο, οι εισπράξεις κυμάνθηκαν στα 178 εκατ. ευρώ, ενώ τον Μάιο σημειώθηκε μείωση στα 165 εκατ. ευρώ και τον Ιούνιο περιορίστηκαν στα 147 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η ανάκαμψη τον Ιούλιο ήταν εντυπωσιακή, καθώς οι εισπράξεις του ΚΕΑΟ έφτασαν τα 180 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, τον Αύγουστο, μήνα με έντονη τουριστική δραστηριότητα, καταγράφηκαν άλλες 165 εκατ. ευρώ σε εισπράξεις, γεγονός που ενισχύει την αισιοδοξία ότι η θετική τάση των εσόδων θα συνεχιστεί και κατά το επόμενο τετράμηνο, μέχρι την ολοκλήρωση της τρέχουσας χρονιάς.