Την περαιτέρω ώθηση στις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα επεσήμανε χθες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της γείτονος χώρας.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε ως αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις για την αναδιαμόρφωση του δικαστικού συστήματος και τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων από πολιτικά δικαστήρια για την παραπέρα εμπέδωση της δημοκρατίας στη χώρα και για τη βελτίωση των πιθανοτήτων ένταξής της στην ΕΕ.

Σχολιάζονταςτην συγκεκριμένη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, ο αρμόδιος υπουργός  για τα  Ευρωπαϊκά Θέματα, Έγκεμεν Μπαγίς δήλωσε: «Θα βρεθούμε σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι στις διαπραγματεύσεις την 12η Σεπτεμβρίου, διότι ο Τουρκικός λαός θα πάει στις κάλπες και θα ψηφίσει. Πρόκειται για το σημαντικότερο πακέτο μεταρρυθμίσεων στο Σύνταγμα που είχε καταρτίσει ο στρατός το 1980 και θα φέρει την Τουρκία πολύ πιο κοντά στα πρότυπα της ΕΕ. Ο λαός της Τουρκίας περιμένω ότι θα εγκρίνει, με σημαντική πλειοψηφία,
το πακέτο των τροποποιήσεων. Έχουμε την πρόθεση να
κάνουμε μια πολύ εντατική εκστρατεία. Σχεδιάζουμε συγκεντρώσεις σε όλη
την Τουρκία, σε διάφορες πόλεις και περιοχές»

Να σημειώσουμε πως οι επικριτές του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (AK) του Ερντογάν τον κατηγορούν ότι  επιδιώκει να μειώσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να επιβάλει τον Ισλαμικό νόμο μυστικά, ανατρέποντας τα κοσμικά ιδεώδη που είχε ασπαστεί ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη,  διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Τουρκία ενδέχεται να επιδιώξει συμμαχίες πέραν των χωρών της Δύσης εάν η ΕΕ συνεχίσει να απωθεί την προσπάθεια της Άγκυρας να ενταχθεί στους κόλπους της.