Τρεις από τους μεγαλύτερους ιστότοπους με περιεχόμενο ενηλίκων (Pornhub, XVideos Stripchat) προστέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη λίστα με τις πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες που θα υπόκεινται σε αυστηρότερους ελέγχους και κανονισμούς βάσει της νέας νομοθεσίας για ψηφιακές υπηρεσίες, που ονομάζεται Digital Services Act (DSA – Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές).

Την ανακοίνωση έκανε ο Τιερί Μπρετόν, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ψηφιακή Πολιτική, μέσα από το Χ (πρώην twitter), ο οποίος καθόρισε ότι οι πλατφόρμες των Pornhub, Xvideos και Stripchat εμπίπτουν στα κριτήρια των «very large online platforms» (VLOP) όπως καθορίζονται από το νομοθετικό πλαίσιο του DSA.

«Το Pornhub, το Stripchat και το XVideos πληρούν τα όρια για τον αριθμό χρηστών, προκειμένου να υπαχθούν στις αυστηρότερες υποχρεώσεις υπό το #DSA. Η δημιουργία ενός ασφαλέστερου διαδικτυακού περιβάλλοντος για τα παιδιά μας καθιστά προτεραιότητα την επιβολή του DSA», δήλωσε ο Μπρετόν.

Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι εταιρείες που θα υπάγονται σε αυτή τη λίστα είναι περισσότερες κινήσεις για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, περισσότερη προστασία, διαφάνεια και επιλογές στους χρήστες και ιδίως για τα ανήλικα άτομα, μιας και στόχος του νομοθετικού αυτού πλαισίου είναι να τα προστατέψει από ακατάλληλο περιεχόμενο.

Οι εν λόγω ιστοσελίδες θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις του DSA μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024. Αν δεν συμμορφωθούν με τους κανόνες της Ε.Ε., τότε κινδυνεύουν με υπέρογκα πρόστιμα που θα φτάνουν το 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους.

Τον περασμένο Απρίλιο στη λίστα του DSA είχαν εισέλθει οι Google, Amazon, Apple, Χ (πρώην Twitter), η ByteDance του TikTok, η Meta των Facebook και Instagram και η Microsoft.

Από την πλευρά του, όμως, το Pornhub δεν συμπληρώνει το όριο των 45 εκατομμυρίων χρηστών που έχει ορίσει η Ε.Ε., καθώς βάσει επίσημων στοιχείων που καταθέτει έχει 33 εκατομμύρια χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά μέσο όρο το τελευταίο εξάμηνο, όπως δήλωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της η καναδική κολοσσιαία εταιρεία στον χώρο του ενήλικου περιεχομένου. Γι’ αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στα δικαστήρια κατά της απόφασης αυτής.

Ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν απάντησε στα παραπάνω, λέγοντας ότι η απόφαση για να ενταχθεί μια εταιρεία μπορεί να βασίζεται όχι μόνο στον αριθμό χρηστών που δηλώνει η ίδια η εταιρεία, αλλά και σε δεδομένα από τρίτους ή εναλλακτικές πηγές.