Πριν από περίπου μισό αιώνα, το 1950, ο Herb Grosch, επιστήμονας και συγγραφέας του βιβλίου «Ο νόμος του Grosch» συνέλαβε την ιδέα της λειτουργίας μιας υπηρεσίας που θα έτρεχε δεδομένα για ολόκληρο τον κόσμο. Κάπως έτσι έγινε η πρώτη σύλληψη της ιδέας αυτού που σήμερα ονομάζουμε Cloud Computing.
Συνέντευξη στη Νίκη Παπάζογλου
Βέβαια η χρονολόγηση της ιδέα δεν συμβαδίζει με αυτή της ονομασίας. Η πρώτη προσπάθεια καθιέρωσης της ονομασίας cloud έγινε το1997 από την εταιρεία NefCentric. Η προσπάθεια δεν είχε αίσιο τέλος αφού δεν μπορούσε να αποδειχθεί η πατρότητα του όρου. Τον Απρίλιο του 2011 η έκφραση «cloud of Computers» εμφανίζεται σε ένα άρθρο των New York Times για να περιγράψει την τεχνολογία net. Ωστόσο έπρεπε να περιμένουμε μέχρι την 9η Αυγούστου 2006 για να εντοπίσουμε το πρώτο σημάδι της έκφρασης με τον τρόπο που σήμερα χρησιμοποιείται, σε δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Google, Eric Schmidt, στα πλαίσια μιας ημερίδας για τις μηχανές αναζήτησης.
Έκτοτε ο όρος «cloud computing» γίνεται τόσο δημοφιλής που μερικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί, προσπαθούν να τον οικειοποιηθούν κατοχυρώνοντας τον. Όμως είναι πλέον αργά. Η αμερικανική διοίκηση απορρίπτει το αίτημα βασιζόμενη στο επιχείρημα πως η έκφραση έχει ήδη εισαχθεί στην κοινή καθημερινή γλώσσα. Το σίγουρο όμως είναι, πως είχε εισαχθεί και στην κοινή καθημερινή ζωή.
Σήμερα, 64 χρόνια μετά από τον νόμο του Grosch, το cloud computing έχει κατακτήσει τον επιχειρηματικό κι όχι μόνο κόσμο, ενώ χρησιμοποιείται από την πλειονότητα των χρηστών του διαδικτύου. Μέχρι το 2015, αναμένεται να δημιουργήσει σχεδόν 14 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας παγκοσμίως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία IDC και δημοσιοποιήθηκαν από τη Microsoft, ενώ μέχρι την ίδια χρονιά, τα έσοδα από την καινοτομία στο cloud μπορούν να φτάσουν το 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Οι ειδικοί του χώρου υποστηρίζουν ότι το cloud θα αποτελέσει το μέλλον της επιχειρηματικής τεχνολογίας, για την ακρίβεια μάλιστα το λαμπρό μέλλον της, προσφέροντας εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα.
Διαθεσιμότητα των δεδομένων σου ανά πάσα στιγμή…
Σε μια προσπάθεια προσδιορισμού της τεχνολογίας με την οποία τα δεδομένα πετούν στα σύννεφα, αλλά και των πλεονεκτημάτων που απορρέουν από τη χρήση του «υπολογιστικού νέφους» το newsbeast.gr συνομίλησε με τον κ. Παναγιώτη Κουρή, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Office Line S.A.
«Το σίγουρο είναι πως ακόμα κι αν ο όρος cloud δεν μας είναι οικείος, όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες που μας προσφέρει η συγκεκριμένη τεχνολογία. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι εφαρμογές αποθήκευσης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλα αυτά είναι εφαρμογές αυτού που λέμε cloud computing σε επίπεδο απλού χρήστη. Πρόκειται για μία τεχνολογία που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και κεντρικούς απομακρυσμένους εξυπηρετητές (servers) για τη διατήρηση μεγάλου όγκου δεδομένων και εφαρμογών. Επιτρέπει στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν εφαρμογές χωρίς να χρειάζονται εγκατάσταση αλλά και να έχουν πρόσβαση σε όλα τους τα αρχεία οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος και αν βρίσκονται έχοντας μόνο μια συσκευή με σύνδεση στο διαδίκτυο. Με άλλα λόγια, το cloud computing προσφέρει την Πληροφορική Τεχνολογία (Information Technology) ως υπηρεσία (IT-as-a-Service). Αντί να δημιουργήσει κανείς ολόκληρη τεχνολογική υποδομή για να φιλοξενεί βάσεις δεδομένων και λογισμικά, την συγκεκριμένη φιλοξενία αναλαμβάνουν τρίτοι. Ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για αρχιτεκτονική», αναφέρει ο κ. Κουρής προσπαθώντας να μας εισάγει στην φιλοσοφία του cloud computing.
Το πρωταρχικό προνόμιο του cloud, σύμφωνα με τον κ. Κουρή συνοψίζεται στη φράση «διαθεσιμότητα των δεδομένων σου, από οποιαδήποτε συσκευή, από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, ανά πάσα στιγμή». Αρκεί να έχουμε εξασφαλίσει την συνδεσιμότητα.
Οι ρυθμοί της εποχής έχουν αλλάξει
Όλες οι υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνονται στην ομπρέλα του Cloud Computing, είτε αφορούν τον ιδιώτη, είτε την επιχείρηση, έχουν σήμερα βαρύνουσα σημασία για έναν κύριο λόγο: οι ρυθμοί της εποχής έχουν αλλάξει μετατρέποντας την ταχύτητα σε στόχο αναγκαίο να επιτευχθεί. «Στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο, που οι ανάγκες της επικοινωνίας αυξάνουν για να επιτευχθεί ο στόχος πρέπει να διασφαλίζεται η άμεση διαθεσιμότητα. Για αυτό τον λόγο η προσαρμογή με τις εξελιγμένες τεχνολογίες κρίνεται αναγκαία για να συμβαδίσουμε με το ρεύμα της εποχής. Φανταστείτε πως πριν 10 χρόνια, ακόμα κι αν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν έφτανε εγκαίρως οι επιπτώσεις δεν ήταν μεγάλες. Άλλωστε ο αριθμός εκείνων που διεκπεραίωναν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ήταν μικρός. Σήμερα, οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν κυρίως αυτόν τον τρόπο, μερικές μάλιστα αποκλειστικά διαδικτυακά, πράγμα το οποίο μεταφράζει την καθυστέρηση ενός τέτοιου μηνύματος σε κόστος», εξηγεί ο κ. Κουρής.
Η ανάγκη για νέες τεχνολογίες που προσφέρουν ασφάλεια στην αποθήκευση και ευκολία στην πρόσβαση, είναι οι κυριότεροι λόγοι που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα αυτός ο τομέας της πληροφορικής. Και φυσικά, όπως είναι προφανές, η τεχνολογία του Cloud Computing εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Σήμερα, μιλάμε για μια απαραίτητη λειτουργία τόσο για προσωπική, όσο και επαγγελματική χρήση. Χαρακτηριστικό είναι το ποσοστό χρήσης cloud υπηρεσιών για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, πάνω από το 40% των Ελλήνων εμπιστεύεται τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, κυρίως για αποθήκευση πληροφοριών. Παράλληλα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 86% των χρηστών χρησιμοποιεί το cloud για προσωπική χρήση.
Πολλές είναι οι έρευνες που αποδεικνύουν πως το τελευταία χρόνια το επιχειρείν «πετάει στα σύννεφα». Μια από αυτές, που διενήργησε η εταιρεία KPMG σε συνεργασία με την Forbes Insight το προηγούμενο έτος σε 16 χώρες με την συμμετοχή 674 στελεχών οργανισμών, βρέθηκε πως πάνω από τις μισές εταιρείες έχουν υιοθετήσει τη cloud τεχνολογία στο επιχειρησιακό περιβάλλον. Επίσης από τις εταιρείες που υιοθέτησαν τη συγκεκριμένη τεχνολογία, το 70% παρατήρησε σημαντική βελτίωση σε επίπεδο μείωσης κόστους και αποτελεσματικότητας. Αλλά και τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι τα οφέλη της υιοθέτησης του cloud υπερβαίνουν κατά πολύ τις όποιες δυσκολίες στην εφαρμογή του.
Η έρευνα της Microsoft
Τις υπηρεσίες όμως εγκρίνουν και οι υπάλληλοι τόσο των μικρών όσο και των μεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα της Microsoft, που πραγματοποιήθηκε από την Ipsos μεταξύ 5.770 υπαλλήλων μικρών και μεσαίων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (ΜΜΕ) απασχολήσεως μέχρι 250 εργαζομένων, αποδείχτηκε ότι οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν σύγχρονες, cloud-based λύσεις, έχουν κρατήσει μια πιο αισιόδοξη στάση για τις επιχειρηματικές προοπτικές τις εταιρείες τους από ότι οι ομόλογοί τους που δεν έχουν πρόσβαση σε αντίστοιχες υπηρεσίες.
Συμπληρωματικά το 36% των εργαζομένων αυτών δηλώνουν πιο αισιόδοξοι για τις πιθανότητες βελτίωσης των οικονομικών προοπτικών της εταιρείας τους κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, αλλά και το ίδιο αισιόδοξοι, σε ποσοστό 32%, απέναντι στην προοπτική λανσαρίσματος νέων προϊόντων ή υπηρεσιών, όπως και στις πιθανότητες της εταιρείας να προχωρήσει σε νέες αγορές ή σε νέους τομείς της αγοράς.
Όπως διευκρινίζει ο κ. Κουρής «τo cloud εξασφαλίζει σίγουρα άμεση διαθεσιμότητα και μείωση κόστους. Τα προϊόντα παρουσιάζονται αρκετά φθηνότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα software προγράμματα, ενώ σε μερικά από αυτά υπάρχει η δυνατότητα η χρέωση να είναι ανάλογη του χρόνου χρήσης τους. Αυτό το μοντέλο, που ονομάζεται «Pay As You Go», εξασφαλίζει πως ποτέ δεν θα πληρώσεις για κάτι που δεν θα χρησιμοποιήσεις.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα των cloud υπηρεσιών θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πως δεν απαιτείται συντήρηση ή εξειδικευμένος hardware εξοπλισμός (πχ. Servers, αποθηκευτικά μέσα) καθώς και ότι δεν χρειάζονται ειδικές και τεχνικές γνώσεις του προσωπικού που τα χρησιμοποιεί. Επιλέγοντας μια λύση cloud based για την επιχείρησή σου, εξασφαλίζεις αυτόματα backup, άρα διασφαλίζεις την ασφάλεια σε μεγαλύτερο βαθμό εκμηδενίζοντας τις πιθανότητες απώλειας δεδομένων. Ακόμα κι αν κάτι ακραίο συμβεί, και η επιχείρησή σου καταστραφεί ολοσχερώς, τα δεδομένα σου δεν κινδυνεύουν. Αυτό σημαίνει πως μπορείς να αρχίσεις να ξαναδουλεύεις από την επόμενη κιόλας μέρας, αρκεί να έχεις εξασφαλίσει έναν υπολογιστή και μια σύνδεση στο διαδίκτυο. Η διασφάλιση επαναφοράς συστήματος είναι το μεγάλο στοίχημα που έχει κερδίσει το cloud. Πετυχαίνοντας αυτό ουσιαστικά έχει κερδίσει και το στοίχημα του κόστους. Φανταστείτε πως μια εταιρεία 100 ατόμων για να φτιάξει μια υποδομή με διαθεσιμότητα 99,9% η οποία να περιλαμβάνει διασφάλιση επαναφοράς συστήματος μετά από καταστροφή, θα πρέπει να πληρώσει γύρω στις 180.000 ευρώ. Αντίστοιχα σε μια cloud υπηρεσία θα έδινε 4.200 ευρώ το χρόνο γνωρίζοντας ταυτόχρονα πως δεν κινδυνεύει να χάσει τα δεδομένα της» διευκρινίζει ο κ. Κουρής.
Οι cloud based λύσεις
Χάρη στις λύσεις για μείωση κόστους, στη βελτιωμένη οργάνωση και στην ενισχυμένη αποδοτικότητα που προσφέρει, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, οι cloud based λύσεις, βρίσκονται όλο και πιο συχνά στο προσκήνιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Απόδειξη αυτού η πρόσφατη ανακοίνωση της ΙΒΜ, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, σύμφωνα με την οποία μέσα στα επόμενα 5 χρόνια αναμένεται η επένδυση τριών δισ. δολαρίων σε δύο ευρεία προγράμματα ανάπτυξης της τεχνολογίας τσιπ με στόχο την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών των συστημάτων Big Data και Cloud Computing.
Παρόλα αυτά, όπως διευκρινίζει ο κύριος Κουρής, όταν κάποιος επιλέγει την εφαρμογή μιας cloud αρχιτεκτονικής θα πρέπει να έχει στο μυαλό του πως εξαιτίας των απαιτήσεων που διαφοροποιούνται, προκύπτουν και κάποια επιπρόσθετα κόστη. «Για παράδειγμα η σύνδεση dsl που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσε μια επιχείρηση δεν θα αρκεί. Θα πρέπει να γίνουν δύο, τρεις, ή και σε μερικές περιπτώσεις να υιοθετηθεί η λύση της ευθείας γραμμής, ανάλογα πάντα το μέγεθος των αναγκών» συμπληρώνει. Προσθέτει δε, πως οι τεχνολογία αυτή στο εξωτερικό αρχίζει να εφαρμόζεται όλο και σε περισσότερους τομείς, ένας πρόσφατος αυτός της υγείας. «Οι ιατρικοί φάκελοι στην Αμερική αποθηκεύονται σε ένα κεντρικό σύστημα, ώστε σε όποια πολιτεία κι αν είμαι όποιο γιατρό κι αν επισκεφτώ να μπορεί να δει το ιστορικό μου και τις παλαιότερες εξετάσεις μου. Δεν χρειάζεται ούτε ογκώδεις ακτινογραφίες να κουβαλάω μαζί μου, ούτε οι αποθήκες των νοσοκομείων να γεμίζουν με προσωπικά δεδομένα ασθενών. Όσο για την ασφάλεια, όσο βέβαιος είμαι πως ένα γιατρός δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα προσωπικά μου δεδομένα άλλο τόσο βέβαιος είμαι και για την ασφάλεια τους στο cloud system»
Λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες επιχειρηματικές ανάγκες και την ολοένα μεγαλύτερη ανάπτυξη, ακόμα και συνυπολογίζοντας και τα επιπρόσθετα κόστη, και πάλι μια τέτοιου είδους λύση σύμφωνα με τον κ. Κουρή, είναι συμφέρουσα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «αναλογιζόμενος κανείς το δυνητικό κόστος που μπορεί να προκύψει από μια ενδεχόμενη καταστροφή σε μια οποιαδήποτε γραμμή παραγωγής, το να «αφήνει» τα δεδομένα του στα σύννεφα είναι σίγουρα πιο ασφαλές…