Τα «έξυπνα» ρολόγια και οι συσκευές που φοριούνται είναι η τρέχουσα πρόταση των τεχνολογικών κολοσσών, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μια νέα αγορά που θα τους αποφέρει μεγάλα κέρδη. Ας σημειωθεί ενδεικτικά, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της GfK, οι πωλήσεις smartwatches το 2014 άγγιξαν τα 26,1 εκατ., όταν το αντίστοιχο νούμερο του 2013 ήταν μόλις 4,1 εκατ. σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Apple ήταν η τελευταία εταιρεία που μπήκε και επίσημα στο «χορό» των smartwatches, με την τελευταία παρουσίαση του Apple Watch και την έναρξη διάθεσης της συσκευής στις 24 Απριλίου σε διάφορες χώρες.
Ωστόσο, πριν το Apple Watch είχαν προηγηθεί αρκετές προτάσεις άλλων κατασκευαστών τόσο με «έξυπνα» ρολόγια, όσο και με ειδικά «λουράκια» που ειδικεύονται στην καταγραφή δεδομένων για τη φυσική κατάσταση του χρήστη, αποτελώντας μια ξεχωριστή υποκατηγορία.
Σε κάθε περίπτωση, ανοιχτό παραμένει ερώτημα εάν η έφοδος των smartwatches αποτελεί μια μόδα που θα περάσει ή μια νέα τεχνολογία που ήρθε για να μείνει.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του έγκυρου τεχνολογικού site cnet.com, «οι συσκευές που φοριούνται μπορούν να φανούν χρήσιμες σε κάποιες περιπτώσεις, διασκεδαστικές σε άλλες, αλλά η κατηγορία παραμένει αρκετά περιττή και ακόμα μη αναγκαία». Όπως εξηγεί ο ιστότοπος, αυτό συμβαίνει εξαιτίας της έλλειψης σε killer εφαρμογές, λόγω των περιορισμένων του hardware ή εξαιτίας των λειτουργιών που μοιάζουν αδύναμες σε σύγκριση με όσα μπορούν να προσφέρουν τα smartphone.
Παρόλα αυτά, δεν αποκλείεται το τοπίο στην αγορά των «έξυπνων» ρολογιών να αλλάξει ριζικά το 2015, μετά και την παρουσίαση του Apple Watch, αλλά και τη σταδιακή ανάπτυξη εξειδικευμένων εφαρμογών για όσα ρολόγια βασίζονται στο Android.
Μέχρι αυτό να συμβεί ας δούμε τι έχει να προσφέρει σήμερα η αγορά των smartwatches, συμπεριλαμβανομένων και συσκευών που ήδη κυκλοφορούν στη χώρα μας, μέσα από ένα σύντομο οδηγό αγοράς…
Τι πρέπει να κοιτάξουμε στα χαρακτηριστικά των συσκευών
Το πρώτο και σημαντικότερο που οφείλουμε να κοιτάξουμε πριν επιλέξουμε συσκευή είναι ο σχεδιασμός, μιας και ό,τι αρέσει στον έναν δεν αρέσει στον άλλο. Τα ρολόγια είναι μια συσκευή που θα έχουμε (συνεχώς) στον καρπό μας, όποτε η εμφάνιση έχει σημασία! Ένα άλλο θέμα που ίσως απασχολεί ορισμένους, είναι η συσκευή να είναι αδιάβροχη, κάτι που θα πρέπει να δούμε αν προσφέρεται.
Σημαντικό είναι από την άλλη, να διαβεβαιωθούμε ότι το ρολόι υποστηρίζει το smartphone μας, κάτι που εξαρτάται από το λειτουργικό που τρέχει. Το ίδιο συμβαίνει και με τη διάρκεια της μπαταρίας του «έξυπνου» ρολογιού: δεν θέλουμε να μας εγκαταλείψει στη μέση της ημέρας επειδή τελείωσε η μπαταρία!
Ας κρατήσουμε κατά νου ότι διαφορετικές εφαρμογές χρησιμοποιούν τα Pebble, το Samsung Gear, το Apple Watch και αυτά που τρέχουν Android Wear.
Το τελευταίο που πρέπει να δούμε πριν επιλέξουμε συσκευές, είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες που παρέχει: αναγνώριση φωνής, μικρόφωνο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κλήσεις, μετρητής καρδιακών παλμών και άλλους αισθητήρες. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που συναντούμε στα «έξυπνα» ρολόγια, αλλά όχι πάντα σε όλα.
Τα καλύτερα smartwatches που έχει να επιδείξει η αγορά σήμερα
Pebble Watch και Pebble Steel
Το Pebble ξεκίνησε μέσω του Kickstarter αυτό που έμελλε να φέρει την επανάσταση με τα «έξυπνα» ρολόγια, πίσω στο 2012, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει πάνω από 10 εκατ. δολάρια (ο αρχικός στόχος ήταν μόλις 100.000 δολάρια)!
Σήμερα, κυκλοφορεί σε δύο «εκδόσεις»: το Pebble Watch και το Pebble Steel. Το πρώτο είναι μια μάλλον φτηνή επιλογή, καθώς στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού κοστίζει περίπου 150 δολάρια. Είναι ανθεκτικό στο νερό, διαθέτει πλήθος εφαρμογών και συνεργάζεται τόσο με τηλέφωνα iOS, όσο και Android. Από την άλλη, δεν διαθέτει οθόνη αφής ενώ έχει περιορισμό στο πόσες εφαρμογές μπορεί να τρέξει. Τέλος, η εμφάνισή του δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική.
Το τελευταίο μειονέκτημα του Pebble Watch, ωστόσο, έρχεται να διορθώσει το Pebble Steel διατηρώντας όλα τα αξιόλογα χαρακτηριστικά της προηγούμενης γενιάς και προσθέτοντας σώμα από ατσάλι με δερμάτινο ή μεταλλικό λουράκι. Η επίσημη τιμή του είναι 250 δολάρια, αλλά μπορεί να βρεθεί και σε χαμηλότερη τιμή. Στα «μείον», ο περιορισμός λόγω μνήμης στις 8 εφαρμογές, η απουσία αισθητήρα καρδιακών παλμών καθώς και άλλων χαρακτηριστικών άθλησης.
LG G Watch R
Η συσκευή της LG στην κατηγορία των «έξυπνων» ρολογιών κέρδισε ιδιαίτερα επαινετικά σχόλια όσον αφορά την εμφάνισή της. Με στρογγυλό καντράν, μεταλλικό πλαίσιο και επιλογή διαφορετικών προσόψεων, το LG G Watch R είναι το πιο ελκυστικό smartwatch με Android Wear. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι ακόμη η διάρκεια της μπαταρίας του, ενώ εξοπλίζεται και με αισθητήρα καρδιακών παλμών. Ωστόσο, φέρει όλα τα μειονεκτήματα του Android, όπως οι μέχρι πρότινος σχετικά περιορισμένες εφαρμογές.
Η τιμή του ξεκινά από 275 ευρώ.
Samsung Gear 2 Neo
Η κορεατική Samsung έχει πέσει με τα μούτρα στην αγορά των «έξυπνων» ρολογιών», κυκλοφορώντας αυτή τη στιγμή 5 διαφορετικά μοντέλα. Όλα ονομάζονται Gear ακολουθούμενα από κάποια κατάληξη που μπορεί να είναι είτε γράμμα (πχ. S), είτε λέξη (πχ. Fit).
Το Gear 2 Neo είναι σχεδόν παρόμοιο με το Gear 2, με λίγο χαμηλότερη τιμή. Εξοπλίζεται με πληθώρα χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένων μουσικής αναπαραγωγής χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο και αισθητήρα καρδιακών παλμών, όπως επίσης και με μια ευρεία γκάμα εφαρμογών.
Ωστόσο, αρκετά από τις δυνατότητές του, δεν δουλεύουν τόσο ομαλά όσο θα περίμενε κάποιος. Επιπλέον, τα χαρακτηριστικά fitness δεν είναι ιδιαίτερα φιλικά προς το χρήστη. Τέλος, συνεργάζεται μόνο με τηλέφωνα και tablet Samsung.
Η τιμή του ξεκινά από 200 ευρώ.
Motorola Moto 360
Η συσκευή της Motorola ξεχωρίζει με την εμφάνισή της, καθώς πρόκειται για ένα φαινομενικά κανονικά ρολόι με στρογγυλό καντράν, μεταλλικό σκελετό και δερμάτινα λουράκια, που όμως «τρέχει» λογισμικό Android. Είναι ιδιαίτερα ελαφρύ και άνετο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ρολόι κομοδίνου με τη βάση επαγωγικής φόρτισης που διαθέτει.
Ωστόσο, η μπαταρία του είναι μάλλον αδύναμη και το λογισμικό Android Wear υπολείπεται σε ευχρηστία.
Η τιμή του ξεκινά από περίπου 230 ευρώ.
Apple Watch
Η πολυαναμενόμενη συσκευή της Apple είναι η τελευταία προσθήκη στην γκάμα «έξυπνων» ρολογιών. Αν και ακόμη δεν έχει βρεθεί στο «τραπέζι» των δοκιμών προκειμένου να μάθουμε τις πραγματικές του αποδόσεις, τα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά προμηνύουν μια ενδιαφέρουσα πρόταση στην κατηγορία. Οι διαφορετικές εκδόσεις εξασφαλίζουν ότι ο καθένας θα βρει ένα σχέδιο που του ταιριάζει. Επιπλέον, η Apple μάς έχει συνηθίσει σε ένα εξαιρετικά εύχρηστο λογισμικό που περιμένουμε να λειτουργεί ομαλά. Διαθέτει πλήθος αισθητήρων, ενώ η ανάπτυξη εφαρμογών έχει ήδη ξεκινήσει.
Από την άλλη βέβαια, στα «μείον» που ήδη γνωρίζουμε, μπορούμε να συμπεριλάβουμε την τσουχτερή τιμή και το γεγονός ότι θα συνεργάζεται μόνο με τη νεότερη γενιά iOs, που σημαίνει ότι εκτός από τηλέφωνα οποιασδήποτε άλλης μάρκας, αποκλείονται και παλιότερα iPhones που δεν τρέχουν το νεότερο λογισμικό. Ανοιχτό θέμα παραμένει η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, καθώς ο Cook έκανε λόγο για 18 ώρες λειτουργίας.
Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr