Μια νέα τεχνολογία κατά της κύριας αιτίας τύφλωσης στους ηλικιωμένους παρουσίασε αμερικανική εταιρεία. Το «Εμφυτεύσιμο Τηλεσκόπιο Μινιατούρα» όπως ονομάζεται, κατασκευάστηκε για εκείνη την ομάδα ασθενών με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας καταστρέφει την περιοχή του αμφιβληστροειδή που αντιστοιχεί στο κέντρο του οπτικού πεδίου. Το νέο «τηλεσκόπιο» της αμερικανικής VisionCare, σε μέγεθος μπιζελιού, εμφυτεύεται μόνο στο ένα μάτι για να βελτιώσει την κεντρική όραση, ενώ το άλλο μάτι μένει ως έχει για να προσφέρει περιφερική όραση.

Οι φακοί του συστήματος προβάλλουν μεγεθυμένες εικόνες από το κέντρο του οπτικού πεδίου σε περιφερειακές περιοχές του αμφισβληστροειδή που παραμένουν υγιείς. Ως συνέπεια αυτής της μετατόπισης του ειδώλου, η τελική εικόνα είναι αρκετά παραμορφωμένη.

Ο εγκέφαλος πρέπει σταδιακά να μάθει να συνδυάζει τις δύο εικόνες, μια διαδικασία χρονοβόρος και δύσκολη, προειδοποίησε η αμερικανική ομοσπονδία υγείας. 

«Δεν δίνουμε στον κόσμο τα μάτια που είχαν όταν ήταν 20 ετών, αλλά μια ελπίδα για το μέλλον» επισήμανε η οφθαλμίατρος Κάθριν Κόλμπι που συμμετείχε στην ιατρική ομάδα που πραγματοποίησε την κλινική μελέτη του «τηλεσκοπίου».