Ο Χασέμ Σαφιντίν, ξάδερφος του Χασάν Νασράλα, ορκίστηκε νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ, με τον ίδιο να προετοιμάζεται 30 χρόνια για να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση, καθώς είχε λάβει το χρίσμα.

Το πρακτορείο Anadolu έγραψε πως ο Σαφιντίν γεννημένος το 1964 στην πόλη Deir Qanoun En Nahr, στην περιοχή Tyre του νότιου Λιβάνου, ο κληρικός, ο οποίος φοράει μαύρο τουρμπάνι και αποτελεί μέρος της δομής της Χεζμπολάχ από την ίδρυση της ομάδας το 1982.

Τη δεκαετία του 1980, ο Σαφιντίν ταξίδεψε στο Qom του Ιράν για να ενταχθεί στην ομάδα του ξαδέρφου του και να σπουδάσει θρησκευτικές επιστήμες. Προετοιμάστηκε για να διαδεχθεί τον Νασράλα από το 1994, όταν κλήθηκε από το Qom στη Βηρυτό για να τεθεί επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου, επιβλέποντας τις πολιτικές υποθέσεις της ομάδας. Κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών, χειρίστηκε πολλές ευαίσθητες καθημερινές υποθέσεις εντός της ομάδας, από τη διαχείριση των θεσμών της έως την εποπτεία των οικονομικών και των επενδύσεών της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Βίντεο με την ορκωμοσία του νέου ηγέτη της Χεζμπολάχ:

Όπως και ο Νασράλα, ο Σαφιντίν είναι γνωστός για τη δημόσια και πολιτική του παρουσία, καθώς και για τις πύρινες και εύγλωττες ομιλίες του. Στις ομιλίες του, έχει τονίσει τη δέσμευσή του να αντιμετωπίσει και να απαντήσει στην ισραηλινή «επιθετικότητα».

Σε μια ομιλία του στις 13 Ιουλίου, είπε: «Εάν το καθήκον μας, όπως είναι σήμερα, είναι να βρισκόμαστε στο νότο (του Λιβάνου) πολεμώντας αυτόν τον εχθρό και προσφέροντας τους μάρτυρές μας, είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τα πάντα, με την πεποίθηση ότι ο Αλλάχ θα μας χαρίσει τη νίκη, όπως έκανε το 2006». Σε άλλη ομιλία του τον ίδιο μήνα, τόνισε ότι «ο Λίβανος ασχολείται με τον πόλεμο κατά του ισραηλινού εχθρού χωρίς περιορισμούς και όρια».

Ο Χασέμ Σαφιντίν σε πρόσφατη ομιλία του

Όπως και ο Νασράλα, ο Σαφιεντίν έχει επαναλάβει συχνά ότι η Χεζμπολάχ δεν θα σταματήσει να υποστηρίζει το μέτωπο της Γάζας μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 41.000 ανθρώπους από τον περασμένο Οκτώβριο.

Επίσης, ο Χασέμ Σαφιντίν έχει καλές σχέσεις με την Τεχεράνη. Εκτός του ότι πέρασε χρόνια σπουδάζοντας θρησκευτικές επιστήμες στο Qom, συνδέεται με τον πρώην διοικητή της ιρανικής Δύναμης Quds, Qassem Soleimani – το 2020, ο γιος του Reza παντρεύτηκε τη Zeynep, την κόρη του εκλιπόντος αξιωματικού. Το 2017, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρόσθεσε τον Σαφιντίν στη μαύρη λίστα του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.