Με βάση σειρά επαφών που είχε Αλέξης Τσίπρας στο φόρουμ του ιδρύματος «Αμπροσέτι» στο Κόμο της Ιταλίας το περασμένο Σάββατο, «το κοινό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι στους ευρωπαϊκούς κύκλους έχει γίνει πλέον αποδεκτό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει την επόμενη ελληνική κυβέρνηση», αναφέρεται σε ανεπίσημο σημείωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτιμά και το κλίμα των συνομιλιών του Αλ. Τσίπρα εκτός συνόρων και κάνει λόγο για αυξημένο ενδιαφέρον, πέραν των πολιτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων, και από τα διεθνή ΜΜΕ. Στο περιθώριο του φόρουμ, ο κ. Τσίπρας είχε συνομιλίες με σημαντικές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής όπως ο Μάριο Μόντι, ο Ρομάνο Πρόντι, ο Ενρίκο Λέτα και ο Γρεγκ Άσμουνσεν, καθώς και με το δημοσιογράφο των «Financial Times» Μάρτιν Γουλφ.
Το κοινό συμπέρασμα που προκύπτει από τις επαφές αυτές, τονίζουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «στους ευρωπαϊκούς κύκλους έχει γίνει πλέον αποδεκτό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει την επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό προκαλεί αυξημένο ενδιαφέρον, καθώς μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή κλίματος και συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ανατραπεί η σημερινή αδιέξοδη και αναποτελεσματική πολιτική της λιτότητας που επιβάλλεται στην ΕΕ».

Το κλίμα που δημιουργήθηκε από τις τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόρουμ του ιδρύματος «Αμπροσέτι», επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι χαρακτηριστικό των τάσεων που διαμορφώνονται σήμερα στην Ευρώπη, σχετικά με την πολιτική διεξόδου από την κρίση. Δηλαδή, «είναι σαφές ότι η κυρίαρχη πολιτική των σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών που επιβάλλεται σήμερα, στα όρια της μονομανίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συναντά ολοένα και μεγαλύτερες αντιδράσεις, που εκφράζονται πλέον ανοιχτά, δικαιώνοντας τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο πρόβλημα του χρέους και της οικονομικής κρίσης».

Υπό αυτό το πρίσμα, «απέναντι στον μερκελισμό, διαφαίνεται σήμερα μια τάση επανακαθορισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής, έξω από τη λογική των μνημονίων και της τρόικας. Στη διαμόρφωση της πολιτικής αυτής, ιδιαίτερος ρόλος αποδίδεται εκ των πραγμάτων στην Ελλάδα, και στον ΣΥΡΙΖΑ ως μελλοντική κυβέρνηση της χώρας».