Η «capsule wardrobe» ή αλλιώς «γκαρνταρόμπα κάψουλα» είναι μία φράση που λίγο-πολύ όλες μας έχουμε συναντήσει, αν ενημερωνόμαστε και ασχολούμαστε με θέματα μόδας, είτε από το διαδίκτυο είτε από περιοδικά. Τον όρο εμπνεύστηκε η σχεδιάστρια Donna Karan τη δεκαετία του ’80 και ουσιαστικά αυτή ήταν η πρώτη που εφηύρε την capsule ντουλάπα, στην πρώτη της συλλογή με τίτλο «Seven Easy Pieces», ελληνιστί «Επτά Εύκολα Κομμάτια».

Όπως υποδηλώνει ο τίτλος, η συλλογή αποτελούνταν από επτά γυναικεία κομμάτια που σκοπός τους ήταν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες ένδυσης μίας γυναίκας εύκολα και χωρίς να γίνονται βαρετά.

Η ντουλάπα κάψουλα στο σήμερα

Η capsule γκαρνταρόμπα είναι ουσιαστικά μία μικρή συλλογή από τα καθημερινά μας ρούχα. Πρόκειται για κομμάτια-κλειδιά, που μπορούν να συνδυαστούν και να ταιριάξουν εύκολα μεταξύ τους, δημιουργώντας ολοκληρωμένα σύνολα. Το κλειδί βρίσκεται στην υφολογική ισορροπία και στο έξυπνο styling των ρούχων, τα οποία δεν πρέπει να φαίνονται φλύαρα, αλλά ούτε και υπερβολικά ήσυχα. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται οπωσδήποτε κλασικά κομμάτια, όπως το λευκό πουκάμισο ή το μικρό μαύρο φόρεμα, και γενικότερα κομμάτια που υπερβαίνουν τις εφήμερες τάσεις και μπορούν να θεωρηθούν διαχρονικά.

Από πόσα κομμάτια αποτελείται;

Η αρχική ιδέα της capsule wardrobe, όπως την εμπνεύστηκε η Donna Karan, περιελάμβανε μόλις 7 κομμάτια, έναν αριθμό που ακούγεται πολύ μικρός, δεδομένων των σύγχρονων αναγκών μας. Πλέον, η ντουλάπα κάψουλα αποτελείται από 30-40 κομμάτια, αν εξαιρέσουμε εσώρουχα, αθλητικά και ρούχα που φοράμε σε ειδικές περιστάσεις. Κι ας μην ξεχνάμε την εποχικότητα: η capsule ντουλάπα πρέπει να μπορεί να μας «βγάλει» μία ολόκληρη σεζόν.

Γιατί να αποκτήσετε μια τέτοια γκαρνταρόμπα;

Πρώτον, γιατί με λίγο εκ των προτέρων προγραμματισμό και σκέψη, λύνετε την καθημερινή αγωνία του «τι να βάλω σήμερα;». Δεύτερον, γιατί προσφέρει μία καλή ευκαιρία να ξεσκαρτάρετε και να αποφασίσετε τι χρειάζεστε πραγματικά και τι όχι, απ’ όλα αυτά τα ρούχα με τα οποία έχετε γεμίσει την ντουλάπα σας με το πέρασμα των χρόνων και πλέον δεν σας κάνουν, δεν σας ταιριάζουν, δεν σας αρέσουν πια. Τρίτον, γιατί η γκαρνταρόμπα κάψουλα μας προτρέπει να επιλέγουμε τα ρούχα μας με σύνεση, αλλά και να τα φοράμε συνεχώς με όλους τους πιθανούς και απίθανους συνδυασμούς. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία ερχόμαστε πιο κοντά στο να ανακαλύψουμε το δικό μας προσωπικό στιλιστικό ύφος.

Πώς να φτιάξετε μία capsule wardrobe

Ο τρόπος μοιάζει με το γνωστό σε όλες μας ξεκαθάρισμα της ντουλάπας. Αρχικά, αφαιρούμε όλα μας τα ρούχα από τις ντουλάπες μας και τα εξετάζουμε ένα προς ένα, για να δούμε τι μας ταιριάζει ακόμα και τι όχι. Ξεχωρίζουμε τα ρούχα ανάλογα με τη σεζόν που φοριούνται και τα χωρίζουμε σε τρεις κατηγορίες. Αυτά που συνδυάζονται με όλα, αυτά που είναι για συγκεκριμένες περιστάσεις και αυτά που είναι για καθημερινή χρήση. Τα must κομμάτια κάθε γκαρνταρόμπας κάψουλας είναι το λευκό t-shirt, το τζιν παντελόνι, το midi φόρεμα, το λευκό πουκάμισο, το κουστούμι, τα διαχρονικά sneakers, το μαύρο blazer και η κλασική τσάντα ώμου.