Η Χεζμπολάχ ανέλαβε το χρέος να βγάλει «το φίδι από την τρύπα» για λογαριασμό του Ιράν, αφού η Τεχεράνη κλήθηκε να απαντήσει στο Ισραήλ για τις δολοφονίες των Ισραήλ Χαντίγια για Φουάντ Σουκρ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το Ιράν δήλωσε σήμερα ότι η σιιτική οργάνωση αναμένεται να πλήξει το Ισραήλ σε «βάθος» και να «μην περιοριστεί σε στρατιωτικούς στόχους», ως απάντηση στη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της λιβανέζικης ισλαμιστικής οργάνωσης, του Φουάντ Σουκρ, την Τρίτη κοντά τη Βηρυτό.

Μετά το πλήγμα αυτό, «αναμένουμε ότι η Χεζμπολάχ θα επιλέξει περισσότερους στόχους και (θα πλήξει) σε βάθος (το Ισραήλ)», δήλωσε σήμερα η αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Η Χεζμπολάχ και το (ισραηλινό) καθεστώς τηρούσαν ορισμένες γραμμές που η επίθεση (το βράδυ της Τρίτης) ξεπέρασε», δήλωσε η ιρανική αντιπροσωπεία. Πλέον, η λιβανέζικη οργάνωση «δεν θα περιορίσει την απάντησή της σε στρατιωτικούς στόχους», πρόσθεσε.

Στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή, ότι θα στείλει περισσότερες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή. Πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη θα κατευθυνθούν στην περιοχή λόγω των απειλών από το Ιράν, καθώς και τις οργανώσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ που υποστηρίζει.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά τις απειλές του Ιράν ότι θα εκδικηθεί για την προ ημερών δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανάλογα μέτρα είχαν ληφθεί επίσης στις αρχές Απριλίου, πριν από την επίθεση με πυραύλους και drones που εξαπέλυσε το Ιράν στις 13/4 εναντίον του Ισραήλ.

Αυτήν τη φορά όμως, σε ενδεχόμενη συνδυασμένη επίθεση της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, η αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων να αναχαιτίσουν πυραύλους και drones θα είναι ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου του μεγάλου οπλοστασίου της φιλοϊρανικής οργάνωσης και της γειτνίασης με το Ισραήλ.