«Καζάνι» που βράζει είναι η Μέση Ανατολή μετά τις δολοφονίες των Ισμαήλ Χανίγια και Φαούντ Σουκρ, με το Ισραήλ να προετοιμάζεται για επίθεση από το Ιράν, καθώς η Τεχεράνη δεν θέλει να αφήσει αναπάντητα τα πλήγματα που δέχτηκαν οι σύμμαχοί του, Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης θεωρούν πιθανότερη ημερομηνία για την ιρανική απάντηση την ιερή μέρα Tisha B’ Av, που γιορτάζεται στις 12 και 13 Αυγούστου στο Ισραήλ. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο το μέγεθος της επίθεσης.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι θα μπορούσε να εξαπολυθεί από το έδαφος της Χεζμπολάχ, καθώς ο Λίβανος συνορεύει με το Ισραήλ, ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι μπορεί να εκτοξευτούν πύραυλοι από το Ιράν, όπως έγινε στην πιο πρόσφατη ιρανική επίθεση.

Το Politico σε σχετικό δημοσίευμα έγραψε πως η Χεζμπολάχ στο Λίβανο και οι Χούθι στην Υεμένη θα μπορούσαν να πλήξουν το Ισραήλ από πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα, περιπλέκοντας τις άμυνες που είναι ήδη καταπονημένες από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα και τις πολύμηνες επιθέσεις με πυραύλους και ρουκέτες από το Λίβανο.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα πρότεινε αυτή την εβδομάδα ότι μια συντονισμένη επίθεση κατά του Ισραήλ θα μπορούσε να είναι στα σχέδια. «Επειδή έχουν επιλέξει μια μάχη με όλους, δεν ξέρουν από πού θα έρθει η απάντηση», είπε. «Η απάντηση θα έρθει ξεχωριστά ή συντονισμένα».

Επιπλέον, ο ηγέτης των Χούθι, Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι, απείλησε την Πέμπτη με «στρατιωτική απάντηση σε αυτά τα εγκλήματα, τα οποία είναι ξεδιάντροπα και επικίνδυνα και αποτελούν σημαντική κλιμάκωση από τον ισραηλινό εχθρό».

Στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή, ότι θα στείλει περισσότερες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή. Πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη θα κατευθυνθούν στην περιοχή λόγω των απειλών από το Ιράν, καθώς και τις οργανώσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ που υποστηρίζει.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά τις απειλές του Ιράν ότι θα εκδικηθεί για την προ ημερών δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανάλογα μέτρα είχαν ληφθεί επίσης στις αρχές Απριλίου, πριν από την επίθεση με πυραύλους και drones που εξαπέλυσε το Ιράν στις 13/4 εναντίον του Ισραήλ.

Αυτήν τη φορά όμως, σε ενδεχόμενη συνδυασμένη επίθεση της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, η αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων να αναχαιτίσουν πυραύλους και drones θα είναι ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου του μεγάλου οπλοστασίου της φιλοϊρανικής οργάνωσης και της γειτνίασης με το Ισραήλ.

Απειλές από το Ιράν

Η κηδεία του Ισμαήλ Χανίγια πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Κατάρ μέσα σε κλίμα οργής όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν συρρεύσει για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ηγέτη της Χαμάς. Παράλληλα, αξιωματούχοι του αραβικού κόσμου έδωσαν το παρών.

Η δολοφονία του Χανίγια ήρθε λίγες ώρες μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στη Βηρυτό με στόχο τον Φαούντ Σουκρ, υψηλόβαθμο ηγέτη της Χεζμπολάχ, η οποία έχει εμπλακεί σε συγκρούσεις δεκαετιών με το Ισραήλ. Στον απόηχο του πλήγματος κατά της λιβανέζικης οργάνωσης, ο ηγέτης της Χασάν Νασράλα απείλησε ευθέως το Ισραήλ και διαμήνυσε ότι ο πόλεμος εισήλθε σε νέα φάση.

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν την Παρασκευή την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η κηδεία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς. Σε νέο μήνυμα προς τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Χοσεΐν Σαλαμί, είπε ότι οι «εχθροί του έθνους, ειδικά η σιωνιστική συμμορία και οι υποστηρικτές της», θα πληρώσουν.

Η προειδοποίηση ακολουθεί εκείνη του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος αμέσως αφότου έγινε γνωστή η δολοφονία του Χανίγια εξέδωσε εντολή για απευθείας χτύπημα στο Ισραήλ. Ο Χαμενεΐ έδωσε τη διαταγή στην έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν.