Μόλις μία ημέρα μετά την άνετη επικράτηση της αλγερινής intersex πυγμάχου, Ιμάνε Χαλίφ, επί της Ιταλίδας Άντζελας Καρίνι, σε μια αναμέτρηση που διήρκεσε μόλις 46 δευτερόλεπτα και άνοιξε «τον ασκό του Αιόλου» για το αν ένα intersex άτομο με ανδρικά χρωμοσώματα πρέπει να αντιμετωπίζει μια γυναίκα στο ρινγκ, μία ακόμα νίκη intesex πυγμάχου, Ταϊβανέζας αυτή τη φορά, έρχεται να «ρίξει λάδι στη φωτιά».
Ειδικότερα, η δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια από την Ταϊβάν, Lin Yu-Ting, επικράτησε της Sitora Turdibekova από το Ουζμπεκιστάν και είναι μία νίκη μακριά από ένα εγγυημένο ολυμπιακό μετάλλιο.
Lin και Turdibekova είχαν μια χειραψία στο τέλος του αγώνα, αλλά δεν αγκαλιάστηκαν και η Ουζμπέκα αποχώρησε από το ρινγκ χωρίς να μιλήσει στους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με την Daily Mail, μετά τον αγώνα η Τουρντιμπέκοβα αποχώρησε με δάκρυα στα μάτια.
Τι σημαίνει ο όρος intersex και γιατί γίνεται θέμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ο όρος intersex (ίντερσεξ ή στα ελληνικά μεσοφυλία) δεν είναι νέος, αλλά εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων το ζήτημα απασχολεί ιδιαίτερα την επικαιρότητα, εγείροντας ερωτήματα για το ποιος είναι ο πιο δίκαιος τρόπος, για να συμμετέχουν τα intersex άτομα στον αθλητισμό.
Οι άνθρωποι που είναι ίντερσεξ έχουν γεννητικά όργανα, χρωμοσώματα ή αναπαραγωγικά όργανα που δεν ταιριάζουν στο δίπολο αρσενικού/θηλυκού φύλου. Τα γεννητικά τους όργανα μπορεί να μην ταιριάζουν με τα αναπαραγωγικά τους όργανα ή μπορεί να έχουν χαρακτηριστικά και των δύο. Το να είναι κάποιος ίντερσεξ μπορεί να γίνει εμφανές κατά τη γέννηση, την παιδική ηλικία, αργότερα στην ενήλικη ζωή ή ποτέ. Το να είναι κάποιος intersex δεν είναι διαταραχή, ασθένεια ή κατάσταση.
Στο παρελθόν, το να είναι κάποιος ίντερσεξ ήταν γνωστό ως διαταραχή της ανάπτυξης φύλου (DSD), κάτι που θεωρείται παρωχημένο. Το να είναι κάποιος ίντερσεξ δεν σημαίνει ότι χρειάζεται ειδικές θεραπείες ή φροντίδα. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι που είναι ίντερσεξ κάνουν επιλογές επιβεβαίωσης φύλου, αν το φύλο τους δεν ταιριάζει με αυτό που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση.
Το να είναι κάποιος intersex αποτελεί μεγάλο θέμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω των αυστηρών κανονισμών που αφορούν τη διάκριση μεταξύ αρσενικών και θηλυκών κατηγοριών, ιδιαίτερα όσον αφορά τα επίπεδα τεστοστερόνης. Κάποιες γυναίκες αθλήτριες που είναι ίντερσεξ και αγωνίζονται με άλλες γυναίκες μπορεί να έχουν φυσικά υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, γεγονός που τους προσδίδει μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Αυτό έχει οδηγήσει σε διαμάχες σχετικά με την ισότητα και τη δικαιοσύνη στον αθλητισμό, καθώς και την ανάγκη για σαφείς και δίκαιους κανονισμούς. Οι συζητήσεις αυτές αναδεικνύουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) στην εφαρμογή πολιτικών που σέβονται την ταυτότητα φύλου των αθλητών, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού.